Bugün, 23 Aralık 2025 Salı
  • BIST 100

    14167,13%-0,44
  • DOLAR

    42,81% 0,00
  • EURO

    50,38% 0,04
  • GRAM ALTIN

    6115,23% 0,10
  • Ç. ALTIN

    9752,45% 0,00

Çin'in yeni Başbakanı Li'den dışa açılmayı sürdürme ve özel sektöre destek mesajı

Genel 13.03.2023 11:50:28 0
Çin

PEKİN (AA) - Çin'de Başbakan seçilen Li Çiang, ülkesinin ekonomide dışa açılma politikasını ve özel sektörü desteklemeyi sürdüreceğini söyledi.

Li, göreve seçildiği Ulusal Halk Kongresi (ÇUHK) Genel Kurulunun kapanış oturumunun ardından başkent Pekin'de kongrenin yapıldığı Büyük Halk Salonu'nda basın toplantısı düzenledi.

Çin'in 1980'li yıllardan itibaren izlediği reform ve dışa açılma politikasının ülkenin kalkınmasına olanak sağladığını ve dünya ekonomisine katkıda bulunduğunu vurgulayan Li, "Dış koşullardaki değişime aldırmadan açılma politikamıza bağlı olmayı sürdüreceğiz." dedi.

Li, Çin'de iş yapan yabancı şirketlerin büyük bölümünün gelecekten umutlu olduğunu, ülkenin hala dış yatırım için çekim merkezi niteliğini koruduğunu belirterek, "Çin kapılarını daha fazla açacaktır, daha iyi hizmet sağlayacaktır. Açık Çin, kalkınmakta olan Çin dünyanın her yerinde yatırımı memnuniyetle karşılayacaktır." ifadesini kullandı.

Parti yöneticisi olarak özel sektörün güçlü olduğu Cıciang ve Ciangsu eyaletleri ile ülkenin en büyük şehri Şanghay'da görev yaptığını hatırlatan Li, Çin'in özel girişimleri desteklemediği veya baskı altına aldığı iddialarının "abes" olduğunu savundu.

Li, özel sektörün desteklenmesine dair politikanın daim olduğunu, firmalara eşit rekabet zemini ve yeni fırsatlar yaratmak için uğraştıklarını ifade etti.

- ABD ile ilişkiler

ABD ile son dönemde tırmanan gerilimler ve ekonomik ilişkilere olası etkilerine dair soruya yanıt veren Li, dış politika konusuna girmek istemediğini ancak Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ABD'li mevkidaşı Joe Biden'ın geçen yıl G20 Zirvesi'ndeki yüz yüze görüşmesinde ikili ilişkilerin uygun doğrultuya sokulması konusunda vardıkları mutabakatın uygulamaya geçirilmesi umudunu dile getirdi.

Li, Çin ile ABD arasındaki ticaretin geçen yıl rekor düzeye ulaştığına dikkat çekerek, "Ekonomik bağların koptuğu fikri yalnızca tantanadan ibaret. Çin ile ABD'nin işbirliği yapabileceği çok alan var." diye konuştu.

İki ülkenin ekonomik ilişkilerinin birbirine bağlı ve karşılıklı faydaya dayalı olduğunun altını çizen Li, "Baskılamaya çalışmak iki tarafa zarar verir." değerlendirmesinde bulundu.

- Partinin iki numarası, devletin de iki numarası oldu

Li Çiang, ülkeyi yöneten Çin Komünist Partisinin (ÇKP) Ekim 2022'de yapılan 20. Ulusal Kongresi'nde partinin en üst yönetim organı Daimi Komiteye seçilerek parti protokolünde Genel Sekreter Şi'nin ardından 2. sıraya yükselmişti.

Şi tarafından başbakanlığa aday gösterilen Li, ÇUHK'un 11 Mart'taki oturumunda tek aday olduğu oylamada, 3 aleyhte ve 8 çekimser oya karşı 2 bin 936 delegenin oyunu alarak seçilmişti.

Ülkenin doğu kıyısındaki ekonomik merkezlerden Cıciang eyaletinde valilik, Caingsu eyaleti ile Şanghay şehrinde parti sekreterliği yapan Li, görev yaptığı yerlerde özel teşebbüsü ve yatırımları destekleyen yönetici olarak biliniyor.

Yorum

Bakanlıktan "Hatalı Hesaplama" Uyarısı: Okula Gitmeyen Çocuk Sayısı Neden Yanlış Açıklandı?

Okulda Silahlı Saldırı Alarmı: Geylan’dan “Her Okula Güvenlik” Çağrısı

Öğretmenlere Hafta Sonu Mesai Fırsatı: Atatürk Üniversitesi 3 Oturumluk Sınav Görevi Açtı

Memur maaşına ocakta taban aylık sürprizi! Memur maaşı ne kadar artacak?

MEB'den öğretmenlere zorunlu görev

Okul müdürü pompalı tüfekle 12 yaşındaki öğrencisi tarafından vuruldu

MEB’den Özel Okullara "Erken Kayıt" Operasyonu: Valiliklere Soruşturma Talimatı Gitti!

MEB Düzenlemesiyle Dengeler Değişti: İki Branşta Norm Kapıları Açılıyor

Ocak Zammında "Taban Aylık" Sürprizi: Uzman Öğretmen Maaşları Hangi Seviyeye Çıkacak?

Demirci: Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da

Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu

Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı!

MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi

19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı

MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede!

Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları

Okul müdürü milli eğitim müdürü olarak atandı

Asgari ücret zammı sızdı! Yeni asgari ücret 2026 kaç TL ödenecek?

Okullarda 4 Gün Eğitim İddiası Gerçek mi? MEB’den 1 Ocak Öncesi Kritik Açıklama!

Memurlara Ocak’ta Çifte Ödeme: Zamlı Maaş ve Fark Aynı Ayda

Yeni eğitim sistemi geliyor! MEB düğmeye bastı, artık öğretmenler bu eğitimden geçecek

İl Milli Eğitim’den Resmi Yazı: AR-GE Görevlendirmeleri İçin Son Tarih Açıklandı

Eğitimde "Dönem Sonu" Alarmı: e-Okul Veri Girişlerinde Yeni Kurallar ve Kritik Tarihler

MEB’de Sessiz Devrim Sinyali: İl Müdürleri Mercek Altında

Memur Maaşlarında Gizli Zam: 2026 Aile ve Çocuk Yardımı Ödenekleri Ne Kadar Olacak?

1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı?

2026 Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? Diyanet Takvimi ile Recep, Şaban ve Ramazan Başlangıç Tarihleri

2026 Asgari Ücret Zammı Netleşiyor: Masadaki Rakamlar ve Kritik Tarih Açıklandı!

AÖL Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 2025-2026 1. Dönem Soru ve Cevap Anahtarı Yayınlanma Tarihi

Özel okul ücretlerine yeni zam düzenlemesi!!

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.