Bugün, 23 Aralık 2025 Salı
  • BIST 100

    14167,13%-0,44
  • DOLAR

    42,81% 0,00
  • EURO

    50,38% 0,04
  • GRAM ALTIN

    6115,23% 0,10
  • Ç. ALTIN

    9752,45% 0,00

Çin Devlet Başkanı Şi'den Rusya'ya 'temel çıkarlarda dayanışma ve eşgüdüm' mesajı

Genel 24.05.2023 19:06:56 0
Çin Devlet Başkanı Şi

PEKİN (AA) - Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Pekin'i ziyaret eden Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ile yaptığı görüşmede, Çin ile Rusya'nın, temel çıkarlarını ilgilendiren konularda karşılıklı güçlü desteği sürdürmesi" ve "çok taraflı platformlarda eşgüdümü güçlendirmesi" gerektiğini belirtti.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede Şi, mart ayında Moskova'ya yaptığı ziyarette Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile iki ülke ilişkilerinin geleceğine ve farklı alanlarda işbirliğine dair yol haritası ortaya koyduklarını hatırlattı.

Çin ile Rusya arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin ve geliştirilmesinin, halkların dileği ve "zamanın eğilimi" olduğunu ifade eden Şi, iki ülkenin ortak çıkarlarını ilgilendiren konularda birbirini desteklemeyi sürdürmesi, Birleşmiş Milletler, Şanghay İşbirliği Örgütü, BRICS ve G20 gibi çok taraflı platformlarda eşgüdümü güçlendirmesi gerektiğini vurguladı.

Şi, Çin ile Rusya'nın aralarındaki bağların geniş potansiyelini ve güçlü ivmesini, işbirliğini farklı alanlarda ilerletmek için kullanacağını umduğunu belirterek, "İki taraf ekonomi, ticaret ve yatırım işbirliğini yeni seviyelere çıkarabilecek potansiyeli değerlendirmeli, ikili işbirliği kurumlarını ve mekanizmalarını iyileştirmeli, enerji ve bağlantılılık alanlarında işbirliğini genişleterek yeni büyüme olanakları keşfetmeli." dedi.

Çin'in, Kuşak ve Yol Girişimi ile Rusya'nın öncülüğündeki Avrasya Ekonomik Birliği arasında sinerji yaratarak daha açık ve geniş bir bölgesel pazar oluşturulması için birlikte çalışmaya hazır olduğunun altını çizen Şi, bunun hem küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarını sağlayacağına hem de bölge ülkelerine daha fazla katkıda bulunacağına işaret etti.

Rusya Başbakanı Mişustin de iki ülke liderinin vardıkları anlayış birliği doğrultusunda farklı alanlarda pratik işbirliğini derinleştirmek için çalışacaklarını belirterek, "Rusya, çok kutuplu bir dünyayı teşvik emek ve hukuka dayalı ulusları düzeni yeniden tesis etmek için Çin ile birlikte çalışmaya hazırdır." ifadesini kullandı.

Mişustin, iki günlük Çin ziyaretinde dün Şanghay'daki temaslarının ardından bugün Pekin'de mevkidaşı Li Çiang ile görüşmüştü.

İki başbakanın görüşmesinin ardından Çin ile Rusya arasında tarım ve hayvancılık ürünleri ticareti, ticaret hizmetleri ve spor işbirliği alanlarında mutabakat zaptları ile patent işlemlerinin hızlandırılmasına ilişkin pilot programın yenilenmesine ilişkin ortak niyet beyanı imzalanmıştı.

Yorum

Bakanlıktan "Hatalı Hesaplama" Uyarısı: Okula Gitmeyen Çocuk Sayısı Neden Yanlış Açıklandı?

Okulda Silahlı Saldırı Alarmı: Geylan’dan “Her Okula Güvenlik” Çağrısı

Öğretmenlere Hafta Sonu Mesai Fırsatı: Atatürk Üniversitesi 3 Oturumluk Sınav Görevi Açtı

Memur maaşına ocakta taban aylık sürprizi! Memur maaşı ne kadar artacak?

MEB'den öğretmenlere zorunlu görev

Okul müdürü pompalı tüfekle 12 yaşındaki öğrencisi tarafından vuruldu

MEB’den Özel Okullara "Erken Kayıt" Operasyonu: Valiliklere Soruşturma Talimatı Gitti!

MEB Düzenlemesiyle Dengeler Değişti: İki Branşta Norm Kapıları Açılıyor

Ocak Zammında "Taban Aylık" Sürprizi: Uzman Öğretmen Maaşları Hangi Seviyeye Çıkacak?

Demirci: Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da

Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu

Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı!

MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi

19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı

MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede!

Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları

Okul müdürü milli eğitim müdürü olarak atandı

Asgari ücret zammı sızdı! Yeni asgari ücret 2026 kaç TL ödenecek?

Okullarda 4 Gün Eğitim İddiası Gerçek mi? MEB’den 1 Ocak Öncesi Kritik Açıklama!

Memurlara Ocak’ta Çifte Ödeme: Zamlı Maaş ve Fark Aynı Ayda

Yeni eğitim sistemi geliyor! MEB düğmeye bastı, artık öğretmenler bu eğitimden geçecek

İl Milli Eğitim’den Resmi Yazı: AR-GE Görevlendirmeleri İçin Son Tarih Açıklandı

Eğitimde "Dönem Sonu" Alarmı: e-Okul Veri Girişlerinde Yeni Kurallar ve Kritik Tarihler

MEB’de Sessiz Devrim Sinyali: İl Müdürleri Mercek Altında

Memur Maaşlarında Gizli Zam: 2026 Aile ve Çocuk Yardımı Ödenekleri Ne Kadar Olacak?

1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı?

2026 Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? Diyanet Takvimi ile Recep, Şaban ve Ramazan Başlangıç Tarihleri

2026 Asgari Ücret Zammı Netleşiyor: Masadaki Rakamlar ve Kritik Tarih Açıklandı!

AÖL Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 2025-2026 1. Dönem Soru ve Cevap Anahtarı Yayınlanma Tarihi

Özel okul ücretlerine yeni zam düzenlemesi!!

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.