Bugün, 10 Kasım 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    10924,53%-1,34
  • DOLAR

    42,20% 0,24
  • EURO

    48,86% 0,30
  • GRAM ALTIN

    5429,94% 0,77
  • Ç. ALTIN

    9007,06% 0,59

CHP'li Namık Tan’ın Hakan Fidan'ın YÖK Denkliği Alınmadan Yüksek Lisansa Başladığı İddiasına YÖK’ün Cevabı

CHP'li Namık Tan, YÖK'ün Hakan Fidan'ın diploması hakkındaki yanıtını paylaştı: Denklik belgesi (1998) yüksek lisansa (1997) başladıktan sonra verilmiş. 3 yıllık lisansın denkliği sorgulanırken Fidan şeffaflığa çağrıldı.

Genel 2.11.2025 21:00:00 0
CHP

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Namık Tan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın eğitim geçmişi ve diploma denkliği hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunduğu soru önergesine Yükseköğretim Kurulu'ndan (YÖK) gelen yanıtı kamuoyuyla paylaştı. Tan'ın paylaştığı resmi kayıtlar ve kişisel değerlendirmeler, Fidan'ın lisans ve yüksek lisans eğitimlerinin başlangıç süreçlerine dair yeni ve dikkat çekici tartışmaları gündeme getirdi.

 

YÖK'ün Resmi Yanıtında Neler Var?

 

YÖK Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından gönderilen tek sayfalık yanıtta, Hakan Fidan'ın eğitim süreci şu şekilde özetleniyor:

Lisans Eğitimi: Fidan, 1994'te başladığı "Government and Politics" alanındaki lisans öğrenimini 1997 yılında Almanya'daki University of Maryland University College adlı kurumda tamamladı.

Denklik Belgesi: Bakan Fidan'ın denklik başvurusu üzerine, Yükseköğretim Yürütme Kurulu, 15 Ocak 1998tarihinde kendisine "Politik Bilimler" alanında Lisans Diploma Denklik Belgesi düzenledi. Yanıtta, bu belgenin düzenlendiği dönemdeki uygulama gereği ortaöğretime dair bilgileri de içerdiği belirtildi.

Lisansüstü Eğitim: Yükseköğretim Bilgi Sistemi (YÖKSİS) kayıtlarına göre;

Yüksek Lisans: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi'nde 1997-1999 yılları arasında Uluslararası İlişkiler (İngilizce, Tezli) programını tamamladı.

Doktora: Aynı üniversitede 1999-2006 yılları arasında Uluslararası İlişkiler (İngilizce) programında doktora eğitimini bitirdi.

 

Namık Tan'ın Kritik İddiaları: Denklik Tarihi ve Süre

 

YÖK'ün resmi verilerini inceleyen CHP'li Namık Tan, sosyal medya üzerinden yaptığı detaylı açıklamada, kamuoyunda uzun süredir var olan şüphelerin "ne yazık ki haklı çıktığını" ileri sürdü. Tan'ın açıklamaları, özellikle iki temel noktada yoğunlaşıyor:

Denklik Öncesi Yüksek Lisans Başlangıcı: Tan, Hakan Fidan’ın Bilkent Üniversitesi’nde yüksek lisansa başlama tarihinin (1997) ile YÖK'ten aldığı Lisans Denklik Belgesi’nin tarihini (15 Ocak 1998) karşılaştırarak önemli bir çelişkiye dikkat çekti. Namık Tan, bu durumun, Fidan'ın lisans denkliği alınmadan yüksek lisans eğitimine başladığını "açıkça gösterdiğini" ifade ederek, hangi mevzuatın veya ayrıcalığın bu duruma izin verdiğini sorguladı.

Lisans Eğitim Süresi: YÖK açıklamasına göre Fidan’ın lisans eğitimine kayıtlı olduğu dönemin 1994-1997 (yalnızca 3 yıl) olduğunu vurgulayan Tan, Türkiye'deki standart 4 yıllık lisans eğitim süresine kıyasla bu 3 yıllık eğitimin nasıl tam bir lisans diplomasına denk sayıldığını merak ettiğini belirtti. Tan, söz konusu programın müfredat içeriği, kredi sayısı ve akademik detaylarının aydınlatılması amacıyla transkript belgelerinin kamuoyuyla paylaşılmasını talep etti.

 

Şeffaflık ve Liyakat Çağrısı

 

Bu meselenin sadece bir biyografi tartışması olmadığını, devletin kurumsal yapısında liyakat, eşitlik ve şeffaflıkilkelerinin aşınıp aşınmadığına dair bir sınav olduğunu belirten Namık Tan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ı, eğitimi hakkındaki bu "şaibeleri gidermek için inisiyatif almaya" çağırdı. Tan, "Liyakat yerine imtiyazın, şeffaflık yerine suskunluğun tercih edildiği bir anlayışla karşı karşıyayız" eleştirisini yineleyerek, konunun takipçisi olacaklarının altını çizdi.

Yorum

Ara Tatilde Tatil Yapmak Lüks Oldu: 5 Günlük Antalya Tatili 400 Bin TL’yi Buldu!

Kritik Sınav 7 Şubat’ta: Şube Müdürü Adaylarında Aranan 3 Temel Şart Belli Oldu!..

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan'dan Anlamlı 10 Kasım Mesajı

Atama bekleyen öğretmen sayısını açıklayan Geylan: "Ataması Yapılmamış Öğretmenlerdir!"

MEB Açıkladı: AÖL 2025-2026 Birinci Dönem Sınav Takvimi Netleşti! Açık Lise Öğrencileri İçin Kritik Tarihler

Kamu Çalışanlarının İzin Hesaplaması Değişiyor! İşte 657'lik Yeni Durum!

MEB Personeline Elektronik Ev Aletlerinde Özel Fiyat! İndirim Kodu Nasıl Alınır?

Bakan Yusuf Tekin’den 81 İl Valiliğine 10 Kasım Genelgesi

Adalet Bakanlı 1000 Hakim ve Savcı Yardımcısı Alımı Başvuru Takvimi!

İstanbul’da Eğitimde Kritik Eksik: On Binlerce Öğretmen Kadrosu Boş!

TCMB Enflasyon Beklentisini Güncelledi: Başöğretmen Maaşları Ne Kadar Olacak?

Belediyelere memur alımında yeni başvuru yöntemi

MEB’den okullarda öğrencilere yönelik yeni uygulama! 2026’da yeni sistem başlıyor

Öğretmen Maaşlarına 2026 Ocak’ta Yaklaşık %19 Zam Geliyor: TCMB’nin Enflasyon Tahmini Beklentileri Değiştirdi

MEB’den 81 İl Valiliğine 10 Kasım Genelgesi! Bakan Tekin Uyardı: Okullarda Siyasi Tören Düzenlenmesi Yasak!

MEB’den Öğretmenlere 15 Saatlik Online Seminer: Ek Ders Ücreti Detayları Belli Oldu

Memur maaş promosyonunda tarihi rekor! İlk kez bu kadar yüksek anlaşma yapıldı

500.000 TL Faizsiz Kredide Tek Şart Açıklandı!

8 Kasım Zafer Bayramı: Tarihin Altın Sayfası

Proje okulu öğretmen atamasına mahkemeden yeni karar

Ataması Yapılmayan Öğretmenler Ankara Ulus'ta Alanlara İniyor! Ek Atama İçin Kritik Eylem!

MEB Seminer Görevini Tamamlamayan Öğretmenlere Para Cezası Uygulayacak! İşte Cezanın Detayları!

Okul Müdürü Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı

"Zulmü Fırçala" Resim Sergisi Yeniden

Memur Maaşları İçin DMS’den Çarpıcı Uyarı

Öğretmen Maaşlarında Yeni Dönem: Ocak 2026’da Maaşlar 80 Bini Aşıyor

Norm Fazlası Öğretmen Atama Takvimi Başladı! 81 İl MEM Duyuruları Peş Peşe Yayımlıyor!

Merkez Bankası’ndan Yeni Enflasyon Raporu: Maaş Zamları Yeniden Hesaplandı!

YÖK Başkanı Özvar'dan Tarihi Açıklama: Türkiye, Yükseköğretimde 'Kalite İhraç Eden Bölgesel Merkez' Oluyor!

Online Seminerlere Katılan Öğretmenlere 2.445 TL Ek Ders Ücreti Ödenecek!

Yükleniyor

YAZARLAR