Bugün, 8 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

CHP Lideri Özel: “Hz. Muhammed’e Saygısızlığa İzin Vermem, Ama Linç Kampanyasına da Sessiz Kalmam”

LeMan dergisinde yayımlanan karikatürle ilgili başlatılan soruşturma ve gözaltı kararları kamuoyunda tartışma yaratırken, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den dikkat çeken bir açıklama geldi..

Gündem 1.07.2025 18:51:00 0
CHP Lideri Özel: “Hz. Muhammed’e Saygısızlığa İzin Vermem, Ama Linç Kampanyasına da Sessiz Kalmam”

LeMan dergisinde yayımlanan karikatürle ilgili başlatılan soruşturma ve gözaltı kararları kamuoyunda tartışma yaratırken, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den dikkat çeken bir açıklama geldi: “Hz. Muhammed’e saygısızlığa izin vermem ama yapılmamış bir saygısızlık üzerinden linç kampanyasına da sessiz kalmam.” CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hz. Muhammed ve Hz. Musa'nın tasvir edildiği iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılan LeMan dergisine yönelik "linç kampanyasına" sert tepki gösterdi. Özel, karikatüre bakınca "Gazze'de hayatını kaybetmiş bir melek" gördüğünü belirterek, "yapılmamış bir saygısızlık üzerinden linçe izin vermem" dedi. Ancak tartışma derinleşirken, karikatürü çizen dahil dergi yöneticileri gözaltına alındı, bu sırada ters kelepçe ve çıplak ayakla yürütme görüntüleri yeni bir krize yol açtı.

Özgür Özel'den LeMan Karikatürü Tartışmasına Net Duruş: "Bu Linçe Sessiz Kalmam!"

 

Mizah dergisi LeMan'da yayımlanan ve Hz. Muhammed ile Hz. Musa'nın tasvir edildiği iddiasıyla hakkında "dini değerleri alenen aşağılama" suçundan soruşturma başlatılan karikatür, Türkiye'de geniş çaplı bir tartışma yarattı. Tartışmaya dahil olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, karikatüre yönelik başlatılan "linç kampanyasına" sert bir tepki gösterdi. Özel, "Hz. Muhammed'e saygısızlığa da izin vermem ama yapılmamış bir saygısızlık üzerinden yapılan linçe de izin vermem" diyerek net bir duruş sergiledi.

 

Özel'in Karikatür Yorumu: "Gazzeli Melek Çocuklar"

 

Şişli'de düzenlenen "100 Karası" temalı toplantıda konuşan Özgür Özel, söz konusu karikatürü incelediğini belirterek, vicdan sahibi muhafazakarlara ve muhafazakar camiaya seslendi. Özel, LeMan dergisinin geçmişteki duruşuna dikkat çekerek, "O LeMan hepiniz susarken Mavi Marmara'ya destek çizen LeMan'dır. O LeMan, motokurye Samet'e sahip çıkan LeMan'dır" ifadelerini kullandı.

Karikatürde Hz. Muhammed'in resmedilmediğini savunan Özel, karikatürde gördüğünün "Gazze'de bombardımanda hayatını kaybetmiş bir çocuğa takılmış melek kanatları" olduğunu ifade etti. Özel, "Ben baktığımda, Gazze'de bombardımanda hayatını kaybetmiş bir melek görüyorum" diyerek, karikatürdeki çocukların sadece isimlerinin peygamberlerden alındığına dikkat çekti.

"Orada 'Muhammed' adını taşıyan bir çocuk, yine başka bir peygamberin adını taşıyan çocukla gökyüzünde buluşuyor. Bu bir tasvir değil; isimleri peygamberlerden alınan Gazzeli çocukların ölümünü anlatan bir metafordur" şeklinde konuştu.

“Kolayı Seçtiler: LeMan'a Saldırın!”

Karikatürü görmeden eleştirenleri de hedef alan CHP lideri, bu tutumu "kolaycılık" olarak nitelendirdi: "Kolayı şu: Karikatüre bakmadan, buzlanmış yerlere bakarak 'Peygamber Efendimize bunu diyenleri ben de kınıyorum' demek. Ama ben baktığımda, Gazze'de bombardımanda hayatını kaybetmiş bir çocuk görüyorum. Onun başında hare var, kanat var. Bu bir çocuk. Melek tasviri var. Hz. Muhammed peygamberdir, melek değildir. Karikatürde kast edilen şey o değil."

Özel, LeMan dergisinin geçmişte motokurye Samet'e, Filistin davasına ve toplumsal meselelere verdiği güçlü desteği hatırlatarak, derginin mevcut hedef gösterilmesine karşı çıktı. Motokurye Samet'in kardeşi Berna Özgül'ün bugün CHP Parti Meclisi üyesi olduğunu ve LeMan'ın desteğiyle okuduğunu belirten Özel, "Leman'ın maddi manevi destekleriyle okuyan Berna, mezun olduğu gün cübbesini giydi, Samet'in kapağını taşıyan Leman'ı getirip teşekkür etti. Leman dergisinin üstünde tepinerek hakikati ezemezsiniz" dedi.

Gözaltılar Başladı: Ters Kelepçe Görüntüleri Tartışma Yarattı

Özgür Özel, Hz. Muhammed'e yapılacak herhangi bir saygısızlığa asla izin vermeyeceğini, ancak mevcut olayda saygısızlık yapılmadığını ve bu nedenle toplumda oluşturulmaya çalışılan linç kampanyasına sessiz kalamayacağını vurguladı: "Hazreti Muhammed’e saygısızlığa izin vermem ama yapılmamış bir saygısızlık üzerinden bir linç varsa, ona da sessiz kalmam. Herkes doğru yerde durmayı bilecek."

Özel'in bu açıklamalarına rağmen, LeMan dergisinin karikatürü hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı "dini değerleri alenen aşağılama" suçlamasıyla soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında karikatürün çizeri, derginin iki genel yayın yönetmeni ve sorumlu yazı işleri müdürü hakkında gözaltı kararı verildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da, karikatürün çizeri olan D.P. adlı kişinin yakalanarak gözaltına alındığını sosyal medya üzerinden duyurdu ve gözaltı görüntülerini paylaştı. Ancak gözaltı sırasında şahsa ters kelepçe takılması ve çıplak ayakla yürütülmesi kamuoyunda yeni bir tartışma ve tepki dalgasına neden oldu. Bu durum, olayın ifade özgürlüğü, inançlara saygı ve kolluk kuvvetlerinin uygulamaları çerçevesinde çok boyutlu bir şekilde ele alınmasına yol açtı.

Yorum

MEB’den açık lise açıklaması! Yeni AÖL sınav takvimi ve detaylar belli oldu

Bilal Yılmaz Çandıroğlu İl Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı

Öğretmen maaşları netleşti! Uzman öğretmen başöğretmen ve derecelerine göre 2026 Ocak Öğretmen maaşları

Yarıyıl Tatili Ücretli Öğretmenleri Vurdu: Ücretli Öğretmenlerden 11 Günlük Ek Ders Kesintisi!

Özür Grubu Eş Durumu Öğretmen Atama Başvuruları Hangi Tarihte Başlıyor?

Tüm memurlara ek zam, maaşlara refah payı geliyor!

Bünyamin Özdemir Milli Eğitim Müdürü Oldu

Kocaeli Türk Eğitim Sen’de yeni başkan Harun Künü oldu

“Avrupa’yı ‘Asrın Kışı’ mı Bekliyor? Uzmanlardan 1978–79 Uyarısı!”

Ek Tazminatlarla Birlikte Okul Müdürleri Ne Kadar Alacak? Doktoralı Müdürün Maaşı 112 Bin TL'yi Aştı!

Öğretmen, Doktor ve Yükseköğrenimlilerin Maaşı İçin 3 Katı Ödeme Çağrısı

AK Parti'nin Vaadi Vatandaşlık Maaşı İçin Pilot Uygulama Deprem Bölgesi ve Büyük Şehirlerde Başlıyor!

Kamu Çalışanlarına Örnek Olacak Karar: İdarenin Geç Kalan İşlemi Fatura Edildi

MEB Kadrolarında Zam Hesabı: Ocak Ayında Maaşlar Nasıl Değişecek?

Okul müdürü Hatice Özdaş milli eğitim müdürü olarak atandı

Öğretmenler Sınav Görevi Alamıyor: Başvuru Rekoru İstanbul’da Görevlendirmeleri Kilitledi

MEB’den “TBMM ifadesi değişti” iddialarına sert yanıt: Tarihsel gerçekler hatırlatıldı

4 Ayrı Adalet Bakanlığı Sınavı İçin Salon Başkanı ve Gözetmen Aranıyor: İşte Sınav Tarihleri ve Başvuru Kılavuzu!

MEB, EKYS Stratejisini Değiştirdi: 80 Sorunun Tam 24'ü Hangi Konudan Gelecek?

İstanbul İçin Sarı Kodlu Uyarı: 7 Aralık’ta Kuvvetli Sağanak Geliyor

8 Aralık'ta Tüm Öğretmen Odalarında Ne Olacak? Eğitim-İş Şiddeti Protesto Edecek!

Yeni Yılın Tatil Programı Netleşti: 2026’da Kaç Gün Tatil Yapılacak?

MEB’den Okullara Sosyal Medya Zorunluluğu: Tüm Kurumlar Resmi Hesap Açacak

Öğretmen ve Velilere Kritik Uyarı: MEB Platformlarında Planlı Kesinti Yapılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan İmzalı Kararlar Yayımlandı: Hazine, Aile ve MEB'de Kritik İsimler Değişti!

Şehit Yılmaz Aydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ali Gülmez İlçe Müdürü Oldu!

Milas Süt Birliği'nden Eğitime Çığır Açan Destek: Üretim ve Öğrenim Tek Çatıda Buluştu

5 il milli eğitim müdürü görevden alındı, MEB tarafından 5 il müdürü ataması yapıldı

10 Bin Öğretmen Atamasında İlk Sıralar Belli Oldu: İşte En Çok Kontenjan Alacak Branşlar..

Adliye Emanet Bürosu Soygununda Tutuklu Memurun Çarpıcı İfadesi Ortaya Çıktı

Yükleniyor

YAZARLAR