Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, Kayseri'de konuştu:

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 'En son olan depremde 680 bin konut, 170 bin civarında iş yerimiz yıkıldı, hasar aldı, yıkıldı. 200 bin civarında konuta başladık. Onları önümüzdeki aydan itibaren her

Politika 3.11.2023 17:59:00 0
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, Kayseri

KAYSERİ (AA) - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 'En son olan depremde 680 bin konut, 170 bin civarında iş yerimiz yıkıldı, hasar aldı, yıkıldı. 200 bin civarında konuta başladık. Onları önümüzdeki aydan itibaren her ay 40-50 binini teslim edeceğiz.' dedi.

Erciyes Üniversitesince (ERÜ) Erciyes Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Çevre ve Sürdürülebilirlik' temalı 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katılan Özhaseki'ye 'fahri doktora' ünvanı verilerek cübbe giydirildi.

Özhaseki, törendeki konuşmasında, 21 yıl kentte belediye başkanlığı yaptığını, hala da Türkiye için elinden gelen çabayı göstermeye çalıştığını söyledi.

Belediye başkanlarının bir eğitimden geçmediğini, bunun içini çok acıttığını belirten Özhaseki, 'Birçok yerde devasa bütçeleri verdiğiniz insanlar, şehrin temel ihtiyaçları nedir, öncelikleri nedir, nelere dikkat edilmesi gerektiği hususunda bile bir fikir sahibi değiller. Demokrasi e böyle, ne yapalım, seçimle çağırıyoruz, getirtiyoruz, oturtuyoruz. Şimdi bakıyorum devasa şehirler, para yönetimini bilmesi lazım, bilmiyorlar. İnsan yönetimini bilmesi lazım, bilmiyorlar. Mekan yönetimi, zaman yönetimi, problem yönetimi, bilmiyorlar. Bir şey öğrenmiş bazıları, algı yönetimi. Ajanslar buluyorlar, 'Beni parlat abi' diyorlar. 'Bana burası küçük geliyor, ben daha büyük bir şey olmalıyım.' diyorlar. Emin olun milyonlarca lira veriyorlar. Bunları görmek içimi çok acıtıyor.' diye konuştu.

Özhaseki, Türkiye'nin bir an önce sağlıklı ve kimlikli yapılara kavuşması gerektiğini belirterek, bunun için gece gündüz ekibiyle çalıştığını ifade etti.

- Çelik karkas evlerin inşaatı

Kentsel dönüşümle ilgili bir başkanlık kurduklarını anımsatan Özhaseki, şöyle devam etti:

'Onun yasalarının ilk bölümü meclisten geçti, salı günü inşallah ikinci bölümü de geçecek. İstanbul'u ve ülkemizin deprem bölgelerini bir an önce hazırlamanın gayreti içindeyiz. En son olan depremde 680 bin konut, 170 bin civarında iş yerimiz yıkıldı, hasar aldı yıkıldı. 200 bin civarında konuta başladık. Onları önümüzdeki aydan itibaren her ay 40-50 binini teslim edeceğiz. Şu anda 'Beni destekleyin, yardım edin, mevzuata uygun ben evimi yaparım' diyen 235 bin kişi var. Onlar için 750 bin TL hibe, 750 bin TL 2 yıl ödemesiz 10 yıl vadeli faizsiz kredi çıkardık. Bir taraftan da köy evleriyle ilgili Türkiye'nin çok alışık olmadığı bir şey başlattım, çelik evler. Çelik karkas üzerine, dış duvarlarda taş yününün bulunduğu her türlü güvenlik içerisinde olabilecek köy evleri. 100 bin kadar köy evini inşallah 6 ay içerisinde bitireceğiz. 2-3 yıl geçmeden bu büyük afetin bütün izlerini inşallah silmiş olacağız diye düşünüyorum.'

Özhaseki, bilimsel araştırmalara göre dünyanın ısısının son 150 yılda 1,1 derece arttığını, eğer bu 2 dereceye çıkarsa gıda krizi ve savaşların başlayacağını, 3 dereceye çıkarsa dünyanın yaşanmaz hale geleceğini aktardı.

BM'nin yeni yayınladığı bir rapora göre geçen yıl 565 felaket yaşandığını aktaran Özhaseki, aşırı üretim ve tüketim sonucu ortaya çıkan atıkların çevre kirliliğine sebep olduğuna dikkati çekti.

Kirletmeden üretmenin önemini vurgulayan Özhaseki, 'Paris İklim Anlaşması vardı, itirazlarımız vardı, dile getirmiştik bunları. Büyük bir kısmı kabul edildi ve biz de Türkiye olarak taraf olduk. Orada ülke olarak verdiğimiz sözlere riayet ediyoruz.' dedi.

Sıfır atık projesine de değinen Özhaseki, '20 milyon insana eğitim verdik. Neredeyse 45 milyon ton çöpümüzü ekonomiye kazandırdık. Bunun bedeli 3,5-4 milyar dolar civarında. Sadece kesilmekten kurtardığımız ağaç sayısı 432 milyon ama iş ailelere düşüyor. Konutlarda ayrıştırarak bu işi işin başında ekonomiye döndürmek için çabalamalıyız.' diye konuştu.

Önümüzdeki yıllarda 'yeşil sertifikası' olmayan hiçbir ürünün Avrupa'ya sokulamayacağını anlatan Özhaseki, şunları kaydetti:

'2026 yılından itibaren bu tamamıyla yürürlüğe girecek bir hadise. Bakanlık olarak biz bu konuda sanayicilerimizi uyarmaya devam edeceğiz. Karbon emisyonlarıyla ilgili birtakım sıkıntılarla karşı karşıya kalmak istemiyorlarsa bir an önce kendilerini yenilemek zorundalar. Üretiyoruz diye, işçi çalıştırıyoruz, istihdam ediyoruz diye dünyayı kirletemezler. Bizim gibi gelişmekte olan veya gelişmesini tam sağlayamamış ülkelerde üretim çok kutsanır. Ben de kutsayanlardan biriyim. Üretelim ama asla ve asla dünyayı kirletmeyelim. Çünkü eğer sürdürülebilir bir ortamda bulunmak istiyorsak en azından çocuklarımızın sürdüreceği dünyanın bizim çağımızda kirletilmemesi lazım. O yavruların gelecekte 'dedelerimiz kirletmişler' diyerek beddua etmemeleri lazım.'

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına da değinen Özhaseki, yaşananlardan büyük üzüntü duyduğunu, Batı'nın bu saldırılarda iki yüzlü tavır sergilediğini vurguladı.

Özhaseki, Kur'an-ı Kerim yakma eylemlerine fikir özgürlüğü diyerek ses çıkarmayanların, Filistin'deki insanlar için yürüyüş düzenleyenlere şiddet uyguladığını belirtti.

Vali Gökmen Çiçek de şehre ve üniversiteye verdiği katkılardan dolayı Bakan Özhaseki’ye teşekkür etti.

ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun ise üniversite olarak Türkiye Yüzyılı'na yakışır faaliyetler yürüttüklerini dile getirdi.

Törenin ardından Bakan Özhaseki, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ile Erciyes Üniversitesi iş birliğiyle Ar-Ge projesi kapsamında yürütülen Doğal Alıç ve Ahlat Gen Bahçesi'ni ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı.

Yorum
Memurlara Ocak’ta Çifte Ödeme: Zamlı Maaş ve Fark Aynı Ayda Ocak ayında memurları iki ayrı ödeme bekliyor. Zamlı maaşlar ve 14 günlük maaş farkı aynı ay içinde hesaplara yatırılacak. Zam oranları ve tahmini tutarlar netleşti.
Yeni eğitim sistemi geliyor! MEB düğmeye bastı, artık öğretmenler bu eğitimden geçecek Öğretmen yetiştirme sistemi değişti! Eğitim fakültesi mezunları için 12 aylık Milli Eğitim Akademisi eğitimi başlıyor. Atama sayılarındaki düşüş ve yeni modelin tüm detayları burada.
İl Milli Eğitim’den Resmi Yazı: AR-GE Görevlendirmeleri İçin Son Tarih Açıklandı İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, AR-GE birimlerinde görevlendirilmek üzere öğretmen başvurularını almaya hazırlanıyor. Resmi yazıyla duyurulan süreçte başvuru takvimi netleşti.
Eğitimde "Dönem Sonu" Alarmı: e-Okul Veri Girişlerinde Yeni Kurallar ve Kritik Tarihler Millî Eğitim Bakanlığı, ortak sınavlar öncesi öğretmenlere e-Okul üzerinden kritik görevler tanımladı. Sınav tarihleri, not girişleri ve karne takvimi için net tarihler açıklandı.
MEB’de Sessiz Devrim Sinyali: İl Müdürleri Mercek Altında Millî Eğitim Bakanlığı’nda uzun süredir konuşulan bürokratik dönüşüm yeniden gündemde. Kulislerde, il müdürleri için performans ve sahaya etki odaklı yeni bir sürecin başlayacağı konuşuluyor.
Memur Maaşlarında Gizli Zam: 2026 Aile ve Çocuk Yardımı Ödenekleri Ne Kadar Olacak? Memur maaş katsayısına bağlı aile ve çocuk yardımları 2026'da artıyor! Eşi çalışmayan ve iki çocuklu bir memurun sosyal yardım geliri 3.000 TL’ye yaklaşacak. İşte yeni rakamlar!
1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı? 1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı? İşte Tüm Detaylar
2026 Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? Diyanet Takvimi ile Recep, Şaban ve Ramazan Başlangıç Tarihleri Üç aylar 21 Aralık 2025 Pazar (Bugün) itibarıyla başladı! Diyanet takvimine göre Recep, Şaban ve Ramazan başlangıç tarihlerini ve manevi rehberlik detaylarını hemen keşfedin.
2026 Asgari Ücret Zammı Netleşiyor: Masadaki Rakamlar ve Kritik Tarih Açıklandı! 2026 asgari ücret zammı için nefesler tutuldu! Masada %25 ve %32'lik iki güçlü senaryo var. Yeni maaşların 27.630 TL ile 29.000 TL arasında olması ve Aralık sonunda açıklanması bekleniyor.
AÖL Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 2025-2026 1. Dönem Soru ve Cevap Anahtarı Yayınlanma Tarihi AÖL 1. dönem sınav sonuçları 20 Ocak 2026'da açıklanacak. Soru ve cevap anahtarları ise 24 Aralık 2025'te MEB üzerinden yayında olacak. İşte puan hesaplama ve sorgulama ekranı!
Özel okul ücretlerine yeni zam düzenlemesi!! Özel okul ücretlerini yeni zam düzenlemesi. Özel okula yeni başlayacak olan öğrenciler için başlangıç sınıflarına zam sınırı getirildi. İşte detaylar:
Norm kadro fazlası öğretmenin atamaları için yeni takvim! MEB’den yeni yazı MEB, 2025 yılı norm kadro fazlası öğretmen belirleme takvimini açıkladı. 18-22 Aralık tarihlerindeki tespit sürecinden sonra atama yetkisi ilk kez Bakanlığa geçiyor. İşte detaylar!
EGM’den Yılın Son Personel Bombası: 3 Büyük İlde 500 Hizmetli Alımı Başlıyor! Emniyet Teşkilatı bünyesinde görev almak isteyen binlerce aday için beklenen duyuru geldi! İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü, 2025 yılı 5. Dönem personel alımı kapsamında Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde istihdam edilm
YÖK’ten Tarihi Karar: Üniversite 3 Yılda Bitecek, 175 Bölüm Tamamen Kapatıldı! YÖK, üniversite sisteminde köklü değişikliklere gidiyor. Kontenjanlar azaltılıyor, bazı bölümler kapatılıyor, lisans eğitimi 3 yıla düşerken staj süreleri uzatılıyor.
Yılbaşında 9 günlük tatil planı nasıl yapılır? 2026 yılbaşı tatili için 9 günlük fırsat kapıda! 1 Ocak'ın Perşembe olmasıyla, 4 günlük izin kullanarak uzun bir mola vermek mümkün. İşte 2026 resmi tatil takvimi ve izin rotası. Yılbaşında dokuz günlük tatil planı nasıl yapılır?

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.