Bugün, 12 Ocak 2026 Pazartesi
  • BIST 100

    15065,12%1,00
  • DOLAR

    43,12% 0,00
  • EURO

    50,42% 0,40
  • GRAM ALTIN

    6355,36% 1,68
  • Ç. ALTIN

    10268,62% 1,01

Cep Telefonu Yasağı Genişliyor: Artık İlkokul ve Ortaokullarda Kullanım Yasak

Belçika’da alınan yeni karar ile 2025-2026 eğitim-öğretim yılından itibaren ilkokul ve ortaokullarda cep telefonu ve elektronik cihaz kullanımı yasaklanıyor.

Dünya 19.08.2025 00:06:00 0
Cep Telefonu Yasağı Genişliyor: Artık İlkokul ve Ortaokullarda Kullanım Yasak

Belçika’da alınan yeni karar ile 2025-2026 eğitim-öğretim yılından itibaren ilkokul ve ortaokullarda cep telefonu ve elektronik cihaz kullanımı yasaklanıyor. Yasak, eğitim amaçlı kullanım, sağlık nedenleri ve acil durumlar dışında geçerli olacak. Belçika, eğitimde önemli bir karara imza atarak, 2025-2026 eğitim-öğretim yılından itibaren ülke genelindeki ilkokul ve ortaokullarda cep telefonu ve diğer elektronik cihazların kullanımını yasaklıyor. Bu radikal adım, öğrencilerin odaklanma becerilerini artırmayı ve okul ortamında daha etkileşimli bir öğrenme deneyimi sunmayı hedefliyor.

Belçika'dan Eğitimde Çığır Açan Karar: İlkokul ve Ortaokullarda Cep Telefonu Yasağı Başlıyor

 

Belçika'da eğitim, 2025-2026 öğretim yılından itibaren radikal bir dönüşümün eşiğinde. Ülke genelinde ilkokul ve ortaokullarda cep telefonu ve diğer elektronik cihazların kullanımı, eğitim amaçlı kullanım, sağlık ve acil durumlar dışında tamamen yasaklanıyor. Ülkenin Frankofon, Almanca ve Flaman bölgeleri, bu ortak kararı farklı detaylarla uygulayacak olsa da, yasağın kapsamı tüm Belçika'yı içine alıyor.

 

Bölgelere Göre Uygulama Farklılıkları

 

Karar, Belçika'nın üç dil topluluğunda farklı aşamalarla hayata geçiriliyor.

Frankofon Topluluk (Valon Bölgesi ve Brüksel): Bu bölgede ilkokullarda telefon yasağı zaten 2024-2025'te başlamıştı. Yeni kararla birlikte, okul öncesi, ilkokul ve ortaokullarda eğlence amaçlı tüm elektronik cihazlar yasaklanıyor.

Almanca Konuşan Topluluk: Bu bölgede de yasak, 2025-2026'dan itibaren ilkokul ve ortaokullardaki ders saatlerinin yanı sıra teneffüslerde de geçerli olacak. Okullar, yasağın detaylarını ve disiplin kurallarını kendi inisiyatiflerine göre belirleyecek.

Flaman Topluluk: Halihazırda okul öncesi ve ilkokullarda telefon yasağı bulunan bu bölgede, yasak ortaokulları da kapsayacak şekilde genişletildi ancak kademeli bir geçiş uygulanacak. Ortaokulun ilk iki sınıfında telefon ve akıllı saat tamamen yasaklanırken, üçüncü sınıfta sadece derslerde kullanıma izin verilmeyecek.

 

Amaç Ne? Odaklanma ve Disiplin

 

Bu yasağın temel amacı, öğrencilerin okul içi dikkat dağınıklığını azaltmak, derslere odaklanmalarını sağlamak ve sosyal becerilerini geliştirmek olarak belirtiliyor. Okullar, bu yeni düzenlemeyle birlikte disiplin yaptırımlarını belirleme yetkisine sahip olacak. Uygulamanın, öğrencilerin akademik performansını artırmasının yanı sıra, siber zorbalık gibi olumsuz durumların önüne geçilmesine de katkı sağlaması bekleniyor.

Belçika'daki bu karar, eğitim sisteminde teknolojinin rolü ve sınıflardaki cep telefonu kullanımıyla ilgili küresel tartışmalara yeni bir boyut katıyor.

Yorum

Proje Okullarına Atama ve Yer Değiştirme Süreci Başlıyor: Kim, Ne Zaman Başvuracak?

MEB 2026 Tayin Takvimini Duyurdu: Mazeret Ataması Başvuruları Başlıyor!..

Öğretmenler Form Doldurmayacak! Sendikadan "Gelişim Dosyası" İçin Boykot Kararı

Meteorolojiden 41 İl İçin Kritik Uyarı: Sarı Kodla Alarm Verildi

Öğretmenlerin dönem sonu yapacağı iş ve işlemler belli oldu

Danıştay’dan Emsal Karar: ARFF Uygulamalı Eğitim İçin Ek Ders Ücreti Ödenecek

2026 Ocak Ek Ders Ücretleri Belli Oldu: Kadrolu ve Sözleşmeli Öğretmenler Ne Kadar Ek Ders Ücreti Alacak?

2026 Öğretmen Yer Değiştirme ve Yönetici Atamaları Takvimi Açıklandı

MEB'den öğretmenlere %50 indirim müjdesi! Kapsam genişletildi

Öğretmenlerin 14 Günlük Maaş Farkları Belli Oldu: İşte Derece Derece Yeni Listeler

TOKİ Kuraları Çekildi: 940 Hak Sahibi Belirlendi

2026 Ocak 1.000 TL Ek Zamlı Yeni Öğretmen Maaşları Belli Oldu

Okullarda yapay zeka ekibi kuruluyor! Kimler ekibe alınacak?

Kapalı Alanlarda Sigara İçmeye Yeni Düzenleme Geliyor

Mansur Yavaş'tan Ankara için referandum kararı

Kara Kuvvetlerinde İhale Operasyonu: 21 Kişi Gözaltına Alındı

RTÜK Dizi ve Programlardan Üç Büyük Kanala Ceza Yağdırdı

Sağlıkta "Diplomalı İşsizlik" İsyanı: Ankara Ulus Meydanı’nda Diplomalar Yırtıldı!

MEB Mevzuatına Göre Öğretmenlerin Tamamlaması Gereken 10 Görev

MEB Takvimi Duyurdu: 2025-2026 Sorumluluk Sınavları Ne Zaman?

ÖSYM Duyurdu: 2026 AGS ve ÖABT Ne Zaman Yapılacak? İşte Tarih Tarih Sınav Rehberi

Öğretmenlere Özel "Sosyal Kalkan": Ücretsiz Müze, İndirimli Tatil ve Dahası!

Yozgat Çandır'da Yeni Eğitim Dönemi: Mahmut Durak Göreve Başladı!

Emniyetteki FETÖ yapılanmasına operasyon: 23 gözaltı

Aile birliğini hiçe sayan öğretmen atama kararı mahkemeden döndü! Eğitim Gücü Sen açıkladı

Öğretmen Yazar; Çocuk Çiçek Açar Hikaye Yazma Yarışmasının 2.’si Düzenleniyor

TOKİ Konut Projesi’nde 7 İlde Kuralar Çekiliyor

Trump’tan Küba’ya Sert Tehdit: "Çok Geç Olmadan Anlaşın"

16 ilde FETÖ Operasyonları! Kamu görevlileri dahil 81 gözaltı

Motorine Yeni Zam Kapıda: Mazotun Litre Fiyatı Kaç TL Olacak?

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.