Bugün, 18 Aralık 2025 Perşembe
  • BIST 100

    14182,78%0,27
  • DOLAR

    42,73% 0,03
  • EURO

    50,18% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5990,19% 0,47
  • Ç. ALTIN

    9607,06% 0,04

Bosna Hersek'te '4. Balkan Çalışmaları Kongresi' başladı

Genel 6.09.2024 22:41:30 0
Bosna Hersek

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) desteğiyle düzenlenen "4. Balkan Çalışmaları Kongresi"nin açılışı yapıldı.

Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS), Uluslararası Balkan Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Kalkandelen Üniversitesi, Balkan Çalışmaları Vakfı ve İlmi Etüdler Derneği (İLEM) işbirliğinde düzenlenen kongrenin açılışına, YTB Başkanı Abdullah Eren, IUS Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Sevgi Kurtulmuş, IUS Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Saraybosna Eğitim ve Öğretimi Geliştirme Vakfı (SEDEF) Başkanı Hasan Topaloğlu ile ülkedeki Türk kurum ve kuruluş temsilcileri, akademisyenler, araştırmacılar ve davetliler katıldı.

Eren, açılışta, bilimsel faaliyetlere ve işbirliğine desteklerini sürdüreceklerini söyledi.

Balkanlar'ın uyum ve çelişkilerin iç içe geçtiği bir bölge olduğunu aktaran Eren, şöyle konuştu:

"Belki de daha önce hiç olmadığı kadar uluslararası hukuk ve sistemin çöktüğü bir dönemden geçiyoruz. Birçok masum insan zulüm, acı ve gözyaşı çekiyor. Bugünün sorunları ve zorlukları çok farklı, ancak iyi örnekleri alarak ve bu tür bilimsel çalışmalarla çözümler arayabiliriz. Bu yüzden biz de bu Kongre'yi destekliyoruz. Balkanlar'da karar alıcılar da bu çalışmalardan istifade edecektir diye bu çalışmaları destekliyoruz."

Prof. Dr. Kurtulmuş ise IUS'un 6 fakülteye sahip olduğunu, Tıp Bilimleri Fakültesi'nin gelecek yıldan itibaren öğrenci alacağını kaydetti.

Kurtulmuş, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi ile çift diploma anlaşması yaptıklarını dile getirerek, "Buralarda insanlara iyi eğitim sağlayarak ayakta tutmaya çalışıyoruz. Bu coğrafyaların Boşnakların elinde kalmasını önemsiyoruz" diye konuştu.

Kongre Başkanı Doç. Dr. Bujamin Bela da kongreye Türkiye, Bosna Hersek, Arnavutluk, Sırbistan, Kosova, Yunanistan, Bulgaristan'ın yanı sıra Amerika, Romanya, Kazakistan, Endonezya ve Azerbaycan'dan bildirileri seçtiklerini kaydetti.

Bela, kongrede çoğunlukla tarih, ekonomi, siyaset, İslami ilimler, hukuk, edebiyat ve uluslararası ilişkiler alanlarındaki bilimsel çalışmaların bulunduğunu belirterek, "Bilimsel başarılar hızla ilerliyor ve bunu disiplinler arası bilgiyle takip etmeliyiz. Çalışmalar, yaşamın iyileştirilmesi ve sürdürülebilir kalkınma ve ilerlemenin sağlanması için küresel zorluklarla bağlantılı olmalıdır." ifadesini kullandı.

Balkan Çalışmaları Vakfı Başkanı Sevba Abdula, programda farklı ülkelerden katılımcıların 60 bildiri sunacağını belirtti.

İlmi hareketliliği ve etkileşimi çok önemsediklerini belirten Abdula, "Hem yüksek lisans öğrencileri hem de doktora öğrencileri var. Her geçen yıl büyüyen bir şekilde bu kongreyi Balkanlar'ın en önemli çalışmalarından biri haline getirmeye çalışacağız." dedi.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nden Prof. Dr. Faruk Bal da bir sunum gerçekleştirdi.


Yorum

Uzman ve Başöğretmenlikte "Video İzle-Unvan Al" Dönemi Bitiyor: İşte Yeni Modül Sistemi!

Türkiye'nin Eğitim Çınarları Devrildi: Eskişehir ve Aydın İki Değerli İsmini Kaybetti

Müfredata "Harita" Ayarı: Temel İlkeler ve Güncel Verilerle Hazırlanan Yeni Eğitim Araçları Yayında!

3600 Ek Gösterge, Kira Yardımı, Seyyanen Zam: Masadaki Talepler Açıklandı

Yıl Sonu Sürprizi: Öğretmenlerin Ek Ders Ödemeleri İçin Erken Ödeme Takvimi Belli Oldu!

2024-KPSS Branş Bazında Sıralamalar Güncellendi! ÖSYM'den Teknik Açıklama

KPSS-2025/2 Tercih Maratonu Başladı: Binlerce Kadro İçin Başvurular Alınıyor

Fenerbahçe’den Tarihi Hamle: 46 Milyar TL’lik Satışla Borçlar Sıfırlanıyor

İstanbul’da Dev Narkotik Operasyonu: Ünlü İsimlere Gözaltı ve Yakalama Kararı

Öğretmenlikte Yeni Dönem: Artık Diploma Yetmiyor

Memur Maaşlarında "Erdoğan" Dokunuşu: Seyyanen Zam Dosyası Yeniden Açıldı!

Asgari Ücret Sürecinde Gerilim: TÜRK-İŞ Neden Masadan Çekildi?

Emniyet Teşkilatında Kapsamlı Yenilenme: 235 İsim Emekli Edildi

Ortak Sınav Takvimi Netleşti: MEB Tarihleri Açıkladı

Sözleşmeliden Başöğretmene Derece Derece Öğretmen Maaşları! Ocak'ta Kim, Ne Kadar Alacak?

Asgari Ücrette Kritik Viraj: Erdoğan Devreye Girer mi, Rakam 30 Bin TL’ye Çıkar mı?

2025 Aralık AÖL Sınav Giriş Şartları: Geç Kalanlar Sınava Girebilecek mi? İşte Resmi Saatler!

MEB’den "İl ve İlçe Emri" Kararı: Mağduriyet Bitiyor, Norm Fazlası Atamadan Muafiyet Geldi!

Ali Yalçın’dan Memurlara 3600 Ek Gösterge Açıklaması

MEB Norm Fazlası Öğretmenlerin Yerini Nasıl Belirleyecek? Hizmet Puanı Mı, Kura Mı?

Yeni Atanan Öğretmenlerin Maaşı Ne Kadar Olacak? İşte Branş Branş Net Tablo

Ali Yalçın’dan Memur Maaşı ve Emekli İçin Kalıcı İyileştirme Açıklaması

Seyyanen Zam Beklentisi Bitti mi? Ocak Zammı İçin Yeni Tahminler

Bakan Işıkhan'dan yeni asgari ücret zammı açıklaması

2026 öncesi maaşlara düzenleme! Amaç: eşit işe eşit ücret

MEB Yurt Dışı Öğretmen Görevlendirme Kılavuzunu Yayımladı: Sınav Takvimi ve Detaylar Belli Oldu

Öğrencilerine Uygunsuz Görüntü Gönderen Tacizci Öğretmen Tutuklandı

Asgari Ücrette Kritik Viraj: Bakan Işıkhan Tarih Vererek Duyurdu! Yeni Yıl Zammı İçin Geri Sayım Başladı!

Polis, Jandarma ve Sahil Güvenlik İçin Maaş Dengesi Sinyali: Bakan Yerlikaya Açıkladı

MEB Personeline Ödül Şartları Açıklandı: İki Kritik Engel Dikkat Çekiyor

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.