Berdimuhamedov, Türkmenistan'ın zenginliklerini 'Türk ailesi' ile paylaşmayı hedeflediklerini söyledi

Genel 15.03.2023 15:36:36 0
Berdimuhamedov, Türkmenistan

AŞKABAT (AA) - Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, ülkenin hidrokarbon zenginliklerini "Türk ailesi" ile paylaşmayı hedeflediklerini ifade etti

Türkmenistan’da üç yeni sağlık merkezinin temel atma töreni gerçekleştirildi. Törene Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Eğitim Spor ve Sağlıktan Sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Nurmuhammet Amanneperov, sağlık merkezlerini inşa edecek olan Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ve çok sayıda Türk vatandaşı katıldı.

Törende konuşan Berdimuhamedov, hastane yatırımlarının Türkmenistan sağlık politikasında öncelikli yer aldığını ifade ederek şunları kaydetti:

"Bugün burada ülkemde aynı anda üç modern tıbbi kurumun, uluslararası onkoloji, pediyatri ve diş sağlığı merkezinin temelini atıyoruz. İnsan sağlığına yatırım devletimizin sağlık politikasının önemli bir ayağını oluşturuyor. Toplumumuzun ve devletimizin en büyük değeri insan sağlığıdır. Sağlıklı toplum sağlıklı devletin temelidir ilkesiyle bu alandaki yatırımlarımıza devam ediyoruz."

Halkın sağlığı için çalışmalara etkin şekilde devam edeceklerini söyleyen Berdimuhamedov, "Yakın zamanlarda diğer vilayetlerimizde de onkoloji hastaneleri, viroloji merkezleri ve tıp meslek yüksekokulları inşa edeceğiz." dedi.

Berdimuhamedov, uzun yıllar Türkmenistan'da faaliyet gösteren ve sağlık, enerji, tekstil ve inşaat gibi alanlarda başarılı çalışmalara imza atan Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık’a teşekkür etti.

Bağımsızlığını ilan ettiği dönemde Türkmenistan'ı ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu belirten Berdimuhamedov, Türkmenistan'ın tarafsızlık statüsü Birleşmiş Milletlerde onaylandığında ilk destek veren ülkenin yine Türkiye olduğunu vurguladı.

Türkmenistan'ın hidrokarbon zenginliği açısından dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer aldığının da altını çizen Berdimuhamedov, "Türkmenistan olarak amacımız bu hidrokarbon zenginliğimizi büyük Türk ailesi ile paylaşmak. Her Türk ailesinin ocağına ulaştırmaktır." dedi.

Daha sonra Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Türkmenistan'da modern sağlık merkezleri, çok amaçlı hastaneler, çağdaş ilmi-klinik merkezler, sanatoryumlar inşa edildiğine dikkati çekerek insan sağlığının korunmasının Türkmenistan'da devlet politikasının öncelikli yönlerinden biri olduğunu söyledi.

Son yıllarda Türkmenistan'da ulusal ekonominin tüm sektörlerinde olduğu gibi sağlık alanında da geniş çaplı yatırımların yapıldığını aktaran Çalık, "Bunun sonucu olarak da hastalıkların teşhis, tedavi ve önlenmesinde, kaliteli tıbbi hizmet sunumunda, ileri yöntemlerin ve yenilikçi uygulamaların hayata geçirilmesinde güzel sonuçlar alınıyor. Türkmenistan'ın sağlık ve ilaç sanayi sistemini tamamen dönüştüren bu muazzam çalışmalar nüfusun sağlık durumunu önemli ölçüde değiştirdi, ortalama yaşam süresinin artmasını sağladı." şeklinde konuştu.

Yeni inşa edilecek sağlık merkezleri hakkında bilgi veren Çalık, "Bugün burada temelini attığımız 500 yataklı uluslararası onkoloji klinik merkezinin, 160 yataklı uluslararası çocuk sağlığı merkezinin ve diş merkezinin inşa edilmesi bunun önemli bir kanıtıdır. Türkmenistan'da müteahhit olarak bulunmaktan, sağlık sektörünün gelişmesine katkı sağlamaktan dolayı derin memnuniyet duymaktayız.” dedi.

Modern ve en güncel teknoloji ile donatılmış 500 yatak kapasiteli Uluslararası Onkoloji Merkezi, 160 yatak kapasiteli Uluslararası Pediatri Merkezi ve Stomatoloji Merkezi Çalık Holdinge ait GAP inşaat tarafından 2026'da Türkmenistan Sağlık Bakanlığına teslim edilecek.

Yorum
Okul müdürü pompalı tüfekle 12 yaşındaki öğrencisi tarafından vuruldu Mersin Anamur’da 12 yaşındaki öğrenci, okul müdürü Ender Kara’yı tüfekle vurarak ağır yaraladı. Yoğun bakımdaki müdürün durumu kritikliğini korurken, olayla ilgili soruşturma sürüyor.
MEB’den Özel Okullara "Erken Kayıt" Operasyonu: Valiliklere Soruşturma Talimatı Gitti! Milli Eğitim Bakanlığı, erken kayıt adı altında mevzuata aykırı ücret ve zam ilanı yapan özel okullarla ilgili valilikleri harekete geçirdi. İnceleme ve soruşturma süreci gündemde.
MEB Düzenlemesiyle Dengeler Değişti: İki Branşta Norm Kapıları Açılıyor Milli Eğitim Bakanlığı’nın ders saati güncellemesiyle İngilizce ve Almanca branşlarında norm ve ek ders artışı yaşanacak. Yeni uygulama, tayin ve istihdam dengesini de etkileyecek.
Ocak Zammında "Taban Aylık" Sürprizi: Uzman Öğretmen Maaşları Hangi Seviyeye Çıkacak? Ocak ayında uygulanması beklenen toplu sözleşme zammı, enflasyon farkı ve taban aylık artışıyla uzman ve başöğretmen maaşları yeniden hesaplandı. İşte öne çıkan senaryolar.
Demirci: Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da Bütçe maratonunun TBMM’de aralıksız sürdüğü günlerde Ali Yalçın’ın apar topar Burdur’a gitmesi Ankara kulislerinde de kamuoyunda da haklı bir merak uyandırdı.
Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu Meteoroloji'den kritik uyarı: Yurt genelinde kuvvetli sağanak, kar ve don bekleniyor. Antalya ve Muğla'da sel riski varken; Ankara, Eskişehir ve Kütahya'da kar yağışı etkili olacak.
Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı! Altın piyasasında tarihi gün: Ons altın 4 bin 394 dolara, gram altın ise 6 bin 45 TL’ye yükselerek rekor kırdı. Kapalıçarşı'da fiziki altın fiyatı 6 bin 140 TL seviyesini gördü.
MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi Milli Eğitim Bakanlığı MEB, yasal artış oranı belli olmadan "erken kayıt" adı altında ilan veren özel okullar hakkında soruşturma talimatı verdi. Mevzuata aykırı ücret belirleyen kurumlara inceleme başlatılacak.
19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı Şırnak'ın Cizre ilçesinde 19 öğrencinin şikayet etmesi üzerine taciz iddiası ile gözaltına alınan öğretmen S.Ö, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede! TBMM’de 2026 bütçe görüşmelerinde konuşan MHP Milletvekili İsmail Faruk Aksu, atanamayan öğretmen sorununa dikkat çekerek çözüm için kademeli ve sürdürülebilir planlama çağrısı yaptı.
Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları Memurların 2026 yılında tabi olacağı vergi dilimleri belli oldu. %15’te sabitleme beklentisi karşılık bulmazken, gelir sınırları ve uygulanacak oranlar netleşti.
Okul müdürü milli eğitim müdürü olarak atandı Okul müdürü, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından milli eğitim müdürlüğü görevine atandı. İşte okul müdürünün milli eğitim müdürlüğü görevi ataması ile ilgili detaylar:
Asgari ücret zammı sızdı! Yeni asgari ücret 2026 kaç TL ödenecek? Asgari ücrette 2. toplantı bitti, kulisler hareketlendi! %31'lik zam senaryosuyla 28.956 TL öne çıkarken, Erdoğan'ın çağrısı sonrası 30 bin TL sınırı konuşulmaya başlandı.
Okullarda 4 Gün Eğitim İddiası Gerçek mi? MEB’den 1 Ocak Öncesi Kritik Açıklama! Sosyal medyada yayılan “okullar haftada 4 gün olacak” iddiası kafa karıştırdı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın takvimi ve mevzuatı, söylentilerin aksine net bir tablo ortaya koyuyor.
Memurlara Ocak’ta Çifte Ödeme: Zamlı Maaş ve Fark Aynı Ayda Ocak ayında memurları iki ayrı ödeme bekliyor. Zamlı maaşlar ve 14 günlük maaş farkı aynı ay içinde hesaplara yatırılacak. Zam oranları ve tahmini tutarlar netleşti.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.