Bugün, 17 Haziran 2025 Salı
  • BIST 100

    9350,01%0,41
  • DOLAR

    39,35% 0,37
  • EURO

    45,61% 0,79
  • GRAM ALTIN

    4290,31% -0,87
  • Ç. ALTIN

    6934,05% -1,15

Başöğretmenlik ve Uzman Öğretmenlik Tazminatları ile Maaş Dengesi Değişti!

Milli Eğitim Bakanlığı'nda görev yapan şube müdürleri, maaş dengesi açısından öğretmenlerden daha düşük gelir elde etmeye başladı.

Eğitim 12.05.2025 11:29:00 25
Başöğretmenlik ve Uzman Öğretmenlik Tazminatları ile Maaş Dengesi Değişti!

Milli Eğitim Bakanlığı'nda görev yapan şube müdürleri, maaş dengesi açısından öğretmenlerden daha düşük gelir elde etmeye başladı. Başöğretmenlik ve uzman öğretmenlik tazminatlarının devreye girmesiyle birlikte, öğretmenlerin gelirleri ek ders ücretleriyle daha da yükseldi. Aynı kademe ve derecede çalışan bir başöğretmen, ek ders ücretleri dahil edildiğinde, şube müdürlerinden daha fazla kazanmaya başladı. Ancak şube müdürleri, öğretmenlerin sahip olduğu uzun tatil dönemlerinden yararlanamıyor. İşte maaş detayları ve öğretmenlerle şube müdürleri arasındaki gelir farkı!

MEB’de Maaş Dengesi: Şube Müdürleri, Öğretmenlerden Daha Az mı Kazanıyor?

Milli Eğitim Bakanlığı’nda (MEB) görev yapan öğretmenler, kariyerlerinde yükselerek şube müdürü olmayı hedeflediklerinde maaşlarında bir artış beklerler. Ancak son yıllarda yaşanan düzenlemeler, şube müdürlerinin maaşlarının öğretmenlerden düşük kaldığı yönünde ciddi tartışmalara yol açıyor. Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik tazminatları devreye girerken, öğretmenler ek ders ücretleri ile kazançlarını artırdı. Peki, şu anda maaş dengesi nasıl şekilleniyor?

Öğretmenler ve Şube Müdürleri Arasındaki Maaş Farkı

MEB bünyesinde öğretmen olarak görev yapan ve kariyerinde ilerleyerek şube müdürlüğüne yükselen eğitimciler, genel olarak daha yüksek bir gelir beklentisiyle bu adımı atıyor. Ancak, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik tazminatlarının devreye girmesiyle maaş skalası öğretmenler lehine değişti.

Örneğin, 1. derece 4. kademede yer alan bir başöğretmen şu anda 64.237 TL maaş alırken, aynı kademe ve derecede görev yapan bir şube müdürü 65.805 TL maaş alıyor. Yüzeysel olarak şube müdürleri 1.600 TL fazla kazanıyor gibi görünse de ek ders ücretleri ve tazminatlarla öğretmenlerin maaşları yükseliyor.

Ek Ders Ücretleri ile Fark Daha da Açılıyor

Öğretmenler, aldıkları maaşa ek olarak ek ders ücretleri üzerinden ek gelir elde edebiliyor. Ortalama olarak 10.000 TL bandında bir ek ders geliri ile öğretmenler toplam gelirlerini 70.000 TL’nin üzerine çıkarıyor.

Bu noktada öğretmenler şube müdürlerinin maaşlarını fiilen geride bırakmış oluyor. Şube müdürleri ek ders ücreti almıyor ve maaş hesaplamasında tazminat gibi ekstra eklemeler söz konusu değil.

Tatiller ve Çalışma Koşulları Açısından Farklar

Maaş farklarının yanı sıra çalışma koşulları ve tatil süreleri de öğretmenler lehine bir avantaj oluşturuyor.

  • Öğretmenler, yılda yaklaşık 2 ay yaz tatili, 2 hafta ara tatil ve 2 hafta yarıyıl tatili gibi uzun dinlenme dönemlerine sahip.
  • Şube müdürleri ise bu tür tatillerden yararlanamıyor ve resmi mesai düzenine tabi oldukları için daha kesintisiz bir çalışma sürecine sahipler.
  • Emeklilik hesaplamaları açısından ise fark şu şekilde ortaya çıkıyor:
  • Şube müdürlerinin emeklilik kesenekleri maaşlarının tam tutarı üzerinden hesaplanıyor.
  • Öğretmenlerin kesenekleri ise sadece öğretmenlik maaşı üzerinden hesaplanıyor, ek ders gelirleri ve tazminatlar bu hesaplamaya dahil edilmiyor.

Bu durum, uzun vadede şube müdürlerinin emeklilik avantajını korumasına yardımcı olsa da günlük maaş kazancı açısından öğretmenlerin öne geçtiği bir tablo ortaya koyuyor.

MEB’de Maaş Dengesi Tartışmaya Açık!

MEB bünyesinde görev yapan eğitimciler arasında maaş farklılıkları, son yıllarda daha sık gündeme gelmeye başladı.

Öğretmenlerin ek ders gelirleri ve tazminatlar sayesinde daha yüksek kazanç elde etmeleri yeni düzenlemeler getirilmesi gerekliliğini doğuruyor.

Şube müdürlerinin maaşlarının öğretmenlerden düşük kalması, kariyer yolunda tercihleri etkileyebilir.

Emeklilik hesaplamaları ve çalışma saatleri açısından yapılan karşılaştırmalar, her iki meslek grubunun farklı avantajlara sahip olduğunu gösteriyor.

Önümüzdeki yıllarda yapılması planlanan eğitim reformları kapsamında maaş dengelerinin yeniden düzenlenmesi gündeme gelebilir. MEB’in bu konuda nasıl bir adım atacağı öğretmenler ve şube müdürleri için merak konusu olmaya devam ediyor.

Kariyer Basamaklarında Motivasyon Kaybı Riski: MEB'in Acil Çözüm Üretmesi Bekleniyor

Şube müdürlerinin, öğretmenlerden daha fazla sorumluluk üstlenmelerine, daha yoğun bir çalışma temposuna sahip olmalarına rağmen, bazı durumlarda daha düşük bir aylık gelire sahip olmaları ve daha az tatil yapabilmeleri, görevde yükselme sınavlarına giren öğretmenlerin motivasyonunu ciddi şekilde zedeleyebilir. Kariyer basamaklarında yükselmenin maddi bir karşılığının olmaması veya bu karşılığın beklenenin altında kalması, nitelikli öğretmenlerin idari görevlere yönelme isteğini azaltabilir ve MEB'in idari kadro yapısında uzun vadeli sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu maaş dengesizliğini ve idari kadroların cazibesini artıracak adil ve teşvik edici düzenlemeler üzerinde ivedilikle çalışması, eğitim sisteminin geleceği açısından büyük önem taşıyor. Öğretmenler ve idareciler, MEB'den bu konuda somut adımlar bekliyor.

Öğretmenler mi Daha Fazla Kazanıyor, Şube Müdürleri mi?

Verilere bakıldığında, maaş ve ek gelir hesaplamaları öğretmenlerin lehine görünüyor. Ancak çalışma koşulları, tatil süreleri ve emeklilik hesaplamaları açısından şube müdürlerinin bazı avantajları olduğu da unutulmamalı.

Eğitim camiasında bu maaş dengesi tartışmaları giderek daha fazla gündeme gelirken, önümüzdeki süreçte yeni düzenlemeler yapılması beklenebilir. Öğretmenler için ek gelirler ve tazminatlar, şube müdürleri için ise çalışma şartları ve emeklilik avantajları büyük önem taşıyor.

Yorum
Yorumlar
Kadir hoca
18 Mayıs 2025
Şube mdr. Memnun değilse asli mesleğine dönsünler, bu yazıyı yazani kişi konuyu çarpıtarak haber yapmiş, 1-Öğretmen maaşı gerçeği yansıtmıyor, 2- Tüm öğretmenler başöğretmen değil, 3-Çalışma şartları farklı, kıyaslamak yanlış, 4- Tatiller abartılı yazılırken, evden yarınki ders hazırlığı vb. Yapılan çalışmalar görülmüyor, 5- Hiç kimse zorla şube mdr yapılmıyor, beğenmiyorsa yapmasınlar, bu tarz kıyasalama çok yanlış.
Hasan Ergani
18 Mayıs 2025
Şube müdürlüğü seviciliği başlamış yine. Madem öyle neden birbirlerini tepeliyorlar şube müdürü olmak için. Öğretmen daha fazla alıyorsa istifa edip dönsünler öğretmenliğe. Boş boş duyar kasmayın.
Vatandas
18 Mayıs 2025
Şube müdürü egitim ve öğretim sınıfının dışına çıkmıştır. Öğretmenlik yapmıyor . Ikisi farklı kulvar.mesela bir hastane müdürü hastane emekçisi uzman doktordan az almasi normal, yani ben mudurum uzman doktordan daha cok kazanmalıyım egilimi yersiz.
Taladro
18 Mayıs 2025
Öğretmen, yerinde oturup göbek büyüten şube müdürlerinden daha fazla maaş almak zorundadır. Bu fark az bile... Şube müdürü ders anlatabilseydi okuldan ayrılmazdı...
Dayı
18 Mayıs 2025
Şube müdürlerinin sıav, komisyon ücretlerini de ekleyiz. O zaman kim yüksek ödeme alıyor, anlayalım.
Tatar Ramazan
17 Mayıs 2025
Şube müdürlerinin sorunlarını dile getirdiğiniz için teşekkürler. Görevde yükselme sınavına girip önceki gelirinden daha az gelir elde eden başka bir meslek grubu yoktur herhalde. Bazı bilmeyen arkadaşlar sınav gelirinden bahsetmiş, sınav geliri her yerde yok bu bir, ikincisi de sınav ekstra mesaiye tabi bu iki, öğretmenler de sınavlarda görev alıyor bu da üç. Bazı yorumların öğretmenler tarafından yazıldığına inanmak zor, yazık çook yazık... Bunlar herhalde şube müdürlüğü sınavına girip şube müdürü olamayanlar. Bir kuyruk acısı var belli.
Gezgin
17 Mayıs 2025
Bu yazıyı yazan bir şube müdürü mu Anca bukadar kastı yazılır
Dervaz
17 Mayıs 2025
Akşama kadar otur çay kahve keyfine bak Sessiz sakin bir makan iki imza ohh mis gibi günü bitir Ama öğretmen sınıf mevcudlari 43 kişi hem öğrenci hem saçma sapan evrak işleri yetmiyormuş gibi özel gün ve haftaları kutla velinin öğrencinin derdi müdürün kaprisli tavırları müfettiş denetimi vb daha bir çok sıkıntı tabiki arada bir fark olsun aynı maaş adaletsiz olacak tabi
Haddini bildiren
17 Mayıs 2025
Odasında rahat rahat oturan şube müdürlerine o bile çok. İstifa edip köy öğretmenliği yapmanızı tavsiye ederim.
Erhan Çil
16 Mayıs 2025
Şube Müdürleri de yıl içerisinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavlarda görev alarak öğretmenlerin ek dersinden daha yüksek ücret alıyorlar. Bilgilerinize.
A.K
16 Mayıs 2025
Bu yazıları kim hazırlıyor? Bir de isminizi yazsanız!
Zaytung
15 Mayıs 2025
Sınıflara dönüp uzman başöğretmen tazminatı alabilirler.
Başak
15 Mayıs 2025
Nedir bu öğretmen düşmanlığı?İnsanları bize karşı kışkırtmak ve mesleğimizin itibarını düşürmek için sanki savaş vermişsiniz!Başöğretmenim ve hiç 65.000 'i görmedim.59.000 lira kesintilerle.Ayrıca meslekte 20 yıl çalıştıktan sonra neden hakkımız olan maaşı almamız sizi rahatsız ediyor bu kadar!Karşılaştırma yapmanız da çok çirkin.İsteyen herkes öğretmen olabilir, kimse kıskançlık krizlerinize kurban olmak zorunda değil. Kendi çocuklarınıza tahammülünüz yok toplum olarak,20-30 öğrenciye herşeyi öğretilmesi beklenen bir mesleğe neden düşük maaşı ve başka mesleklerinde izin ,tatil yaptığı zamanı çok görüyorsunuz?Lütfen daha faydalı yazılar hazırlamak için biraz kendinizi geliştirin ve biraz efor sarıldın!Bu yazı çok vasat ve zaman kaybı.Sizin adınıza üzüldüm bence size de az maaş vermeliler.
Mesut
15 Mayıs 2025
Şube müdürleri dünya kadar Sınav görevi alıyor, öğretmenler 3 ay tatil yapmıyor bilginiz olsun.
Abdullah
15 Mayıs 2025
Şube müdürlerinin gelirlerinin düşük olduğu kesin fakat bunun bir karşılaştırma aracı yapılması doğru değil. Herkesin hayat şartlarına göre düşük kazandığı kesin.
AHMET ÇETİN
14 Mayıs 2025
ŞUBE MÜDÜRÜ OLMAK ZORUNDA DEĞİLLER. BIRAKSINLAR O ZAMAN . YADA CUMA GÜNLERİ CAMI ÖNÜNDE SERGİ AÇSINLAR. YA LÜTFEN APTALMIŞIZ GİBİ DAVRANIPTA RENCİDE ETMEYİN. O MAKAMLARA GELMEK İÇİN SENDİKA BAŞKANLARINI YALAYÎPTA, BİDE MADİR EDEBİYATI YAKIŞMIYOR BEYLER.
Can uzman
14 Mayıs 2025
Asli görevlerine her zaman dönebilir tüm idareci arkadaşlar şube müdürleri de
Zeynep Suer
13 Mayıs 2025
Öğretmen sitesi değil , öğretmen düşmanı sitesi yapın adınızı.
Konfi
13 Mayıs 2025
Öğretmenler şube müdürü olmak zorunda değil ki. Olmamalı da. Şefler olabilir.
Abbas hc
12 Mayıs 2025
Belirtilen miktardaki başöğretmen maaşını hiç duymadım.sube müdürleri az alıyorsa öğretmenliğe dönsün. Masa başında ogretmen kadar yorulmadan,yipranmadan maasini alıyorlar.Cogu sınavda sinav komisyonunda oturduğu yerden ücreti alıyorlar.Bildigim kadarıyla başöğretmen maasi haberdeki kadar değil
Muallim
12 Mayıs 2025
Bu 13000 sınav görevi alıyor dedikleriniz şube md il merkezi ve büyük şehirlerde geçerli, çoğunluk mağdur, vebal olur haksız yorumlar yapmayalım, bu arada ben de uzman öğretmenin
Yok artık
12 Mayıs 2025
yılda yaklaşık 3 ay yaz tatili , yazmışsınız pes artık gerçekten pes
Bahtiyar Mutlu
12 Mayıs 2025
Şube müdürleri de istifa edip öğretmen olsunlar.
burakk
12 Mayıs 2025
sade öğretmenlerin ise 44bin lira maaş aldıklarını da belirtsenize.....
ADİL
12 Mayıs 2025
şube müdürlerinin sınav görevlerini tüm okul idarecilerine de dağıtın tüm sınavlarda görev alıyorlar ve aylık ortalama 15 bin tl üstü, bunu kimse yazmıyor. o fazla mesai diyorsanız tüm idarecilere dağıtılsın o zaman

Sınıf Defterine Ne Yazılacak? MEB’den Faaliyet Haftası Kılavuzu

Öğretmenler Dikkat! Sağlık Raporu Alırken Bu Kurallara Uymayanlar Aylıktan Kesme Cezası Alabilir!

Bedelli Askerlik Ücretine Yüzde 16 Zam Kapıda: Yeni Rakam Belli Oldu!

YKS 2025 Kılavuzu: TYT, AYT, YDT Oturum Saatleri ve Tüm Soru Dağılımları Açıklandı!

Öğretmenlerin Yüzünü Güldürecek Zam! Uzman ve Başöğretmen Tazminatları Tavan Yapıyor

MEB’den Beklenen Takvim Geldi: Müdür ve Müdür Yardımcılığı Atamaları Başlıyor

Emekli Öğretmen Maaşlarında Temmuz Beklentisi: Kıdem Farkı Derinleşiyor

Öğretmenlerin Yıl Sonu Mesaisi ve Ek Ders Ödemeleri Netleşti!

2026 Tatil Takvimi Netleşti! Yılbaşı'ndan Bayramlara: İşte Resmi Tatil Günleri ve Hafta Sonu Birleşimleri!

Hademe Olarak Başladı, İl Müdür Yardımcısı Oldu: Hüsamettin Şahin’in İlham Veren Yolculuğu

Üniversite Adayları Dikkat! 2025 Yılında Tamamen Yeni Lisans ve Ön Lisans Programları Yolda: İşte Detaylar!

Fen liselerinin ve Anadolu LiselerininLGS’ye göre öğrenci alım yöntemi belli oldu

Öğretmenlerin toplantıları ertelendi, seminer programı değişti

Öğretmenlerin Seminer ve Ek Ders Ödemesi Detayları Belli Oldu!

MEB okullar için son hafta faaliyet programını açıkladı

MEB'den Okullara, Öğretmenlere 11 Maddelik Detaylı Uyarı ve Yeni Düzenlemeler!

e-Okul Ne Zaman Kapanıyor? 2025 Karne Öncesi Son Erişim Tarihi Belli Oldu

MEB'den Öğrencilere ve Velilere Kritik Uyarı! Özürsüz Devamsızlık 10 Günü Aşarsa Ne Olur? İşte Detaylar!

MEB'den Öğretmenlere Çift Atama Fırsatı! Sıra Tayinleri Başlıyor: İşte İlk ve İkinci Tarihler!

MEB 2025 Ödül İşlemleri Yazısını Yayınladı: Kimler Üstün Başarı Belgesi Alabilecek?

Sağlık Bakanlığı’ndan Yeni İstihdam Hamlesi: 81 İlde KPSS’siz Alım Yapılacak

Yeni Müfredat, Yeni Okullar, Yeni Dönem: 2024-2025 Eğitim Yılına Damga Vuran Uygulamalar

Bakan Tekin'den Tüm Okullara Kapsamlı Yıl Sonu Uyarısı: 11 Maddelik Kritik Talimat Yayımlandı

Öğretmenler Dikkat: Sene Sonu Kurul Toplantısı İçin Yeni Tarih Açıklandı

Ali Yalçın’dan maaş zammı ve emeklilere ek zam açıklaması

Öğretmenlerin Kariyer Basamaklarında Önemli Değişiklik: İşte Uzman ve Başöğretmenlik İçin Yeni Eğitim Sistemi!

TBMM'de Kritik Haftalar: 3600 Ek Gösterge, Kademeli Emeklilik, Staj Sigortası Masada! Milyonların Gözü Meclis'te!

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Kudüs Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KUDAM) Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı.

MEB'den Yeni Performans Değerlendirme Sistemi Geliyor: İşte O Kritik Kriterler!

MEB Noktayı Koydu! Öğretmenler Görev Yeri Dışında Sınav Görevi Alabilir Mi? İşte Resmi Cevap!

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR