9520,22%-1,71
39,38% 0,14
45,65% 0,00
4285,88% 0,05
6870,40% 0,00
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "1. Uluslararası Eğitim Kongresi"nin açılışında önemli açıklamalarda bulundu. "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"nin kuramsal temelleri, uygulama boyutu ve küresel uyumunun ele alınacağı kongrede konuşan Bakan Tekin, eğitim öğretim süreçlerinin durağanlıktan uzak, dinamik bir yapıya sahip olması gerektiğini vurguladı. Tekin, statik bir yapının Türkiye'yi dünyadaki muadillerinden uzaklaştıracağını düşündüklerini belirtti.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nda MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü ile Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen kongrenin onursal başkanlığını üstlenen Bakan Tekin, akademik toplantılarda politize olmayan ve akademisyenlere teşekkür içerikli konuşmalar yapmaya özen gösterdiğini ifade etti.
Bakan Tekin, siyaset ve bürokrasiden gelen idarecilerle akademi dünyasından gelen idareciler arasındaki farka değinerek, "Eleştiriyi bir zenginlik olarak görürüz, değerlendirmeyi, izlemeyi, analiz yapmayı biz kendi politikalarımızı hayata geçirmek ve devamlılığını sağlamak açısından önemli görürüz. O yüzden ben bugün burada ifade edilecek her şeyi kendi adıma çok değerli bulduğumu ifade etmek istiyorum. Hepsinden yararlanacağız" dedi.
Görüş alışverişini ve karşılıklı düşünce paylaşımını önemsediklerinin altını çizen Tekin, göreve başladıklarından bu yana "Öğretmenler Odası" etkinlikleri düzenlediklerini ve öğrencilerle de görüş alışverişinde bulunduklarını hatırlattı. Bakan Tekin, özellikle sosyal bilimler alanında uluslararası yayın sayısının azlığına dikkat çekerek, kamu kurumlarının veri paylaşımı konusundaki çekincelerinin bu duruma yol açtığını belirtti. Tekin, akademisyenlere seslenerek, "Nicel veri konusunda hiç endişeniz olmasın. Her türlü veriyi sizlerle paylaşmaya hazırız" diyerek, Milli Eğitim Bakanlığı'nın en büyük veri havuzu olduğunu vurguladı.
Bakan Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile ilgili sürecin aslında 2014 yılında "Birinci Eğitim Felsefesi Kongresi" ile başlatıldığını açıkladı. Bu sürecin, dünyadaki eğitimdeki felsefi ve metodolojik değişiklikleri görmek ve kendi eğitim felsefesi ile metodolojisini analiz etmek adına bir başlangıç noktası olduğunu kaydetti.
Bugünkü kongrenin, dönüşüm sürecinde uygulamaya yönelik başlangıcın ilk yılını değerlendirmek üzere yapıldığını belirten Tekin, "Yaklaşık 10 yıl önce bu süreci zaten başlatmıştık, bu benim açımdan önemli" dedi. Bakanlık bürokratları tarafından yapılan değerlendirmelerin yanı sıra, bu kongrenin modele ilişkin bilimsel ve bağımsız bir analiz sunacağını dile getirdi.
Bakan Tekin, kongre sonucunda elde edilecek geri dönüşlerin yanı sıra, öğretmenlerin sanal ortamda iletecekleri görüş ve önerilerle birlikte, yaz aylarında ilgili genel müdürlükler ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nca modelde revizeler yapılacağını duyurdu. Tekin, eğitim öğretim süreçlerinin dinamik olmasını istediklerini ve statik bir yapının rekabet ortamından uzaklaştıracağına inandıklarını tekrarladı.
MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu da, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin 10 yıllık bir süreci kapsayan ve son 2 yılda somutlaşan bütüncül bir eğitim ekosistemi oluşturmayı amaçladığını ifade etti. Topçu, kongreye sunulan 752 bildirinin modele duyulan ilgiyi gösterdiğini ve 662 bildirinin Bilim Kurulu tarafından değerlendirildiğini ekledi.
Kongre, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin Temelleri ve Küresel Trendler" ile "Eğitimde Yeni Paradigmalar: Yapay Zeka, Dijital Kültür ve Uluslararası Deneyimler" başlıklı paneller ve bildiri sunumlarıyla devam etti.