14155,46%0,76
42,69% 0,23
50,15% 0,06
5897,70% 0,71
9533,17% 2,62
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, velilerin yoğun talebi üzerine ara tatil uygulamasının kaldırılma ihtimalini masaya yatırdıklarını duyurdu. Ayrıca, kayıt sistemine getirilecek merkezi kilit ile 'adres dışı öğrenci' kaydı engellenecek ve okul müdürlerinin üzerindeki baskı sona erecek.
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Mardin programı kapsamında eğitim gündemine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunarak velileri, öğrencileri ve öğretmenleri yakından ilgilendiren üç başlıkta mesaj verdi: Ara tatilin geleceği, okul kayıt sisteminin yenilenmesi ve eğitim süresi tartışmalarının seyri. Tekin’in açıklamaları, eğitimde uzun süredir konuşulan yapısal değişikliklerin planlı ve kontrollü bir takvimle ilerleyeceğini gösterdi.
2019’dan bu yana her eğitim-öğretim döneminde uygulanan ara tatil modelinin geleceği yeniden gündemde. Bakan Tekin, özellikle çalışan ailelerden yoğun şekilde "tatilin kaldırılması" yönünde talep aldıklarını belirterek uygulamanın yeniden değerlendirildiğini söyledi.
Tekin süreci şu sözlerle özetledi:
“Çalışan anne ve babalar çocukların evde kalması nedeniyle zorlanıyor. Tatil dönüşü öğrencilerin adaptasyonu da zaman alıyor. Öğretmenlerimiz de bu sorunların altını çiziyor. İki yıldır analiz yapıyoruz, bu yılki sonuçları da değerlendirdikten sonra karar vereceğiz.”
Bu açıklama, ara tatilin kaldırılması ihtimalinin ciddi şekilde masada olduğunu gösterirken, kararın bilimsel analizler tamamlandıktan sonra netleşeceği vurgulandı.
Velilerin en çok şikâyet ettiği konulardan biri olan “adres dışı kayıt baskısı” hakkında da dikkat çekici bir düzenleme geliyor. Tekin, MEB ile İçişleri Bakanlığı'nın ortak bir yazılım geliştirdiğini duyurdu.
Yeni sistemin işleyişi şu şekilde olacak:
Veliler yalnızca adrese dayalı olarak hak ettikleri okula kayıt yaptırabilecek.
Okul müdürlükleri üzerindeki baskı ortadan kalkacak.
Adres dışından yapılan ek öğrenci kayıtları otomatik olarak engellenecek.
Şube ya da öğretmen seçimi ebeveyn tercihine göre değil, merkezi sisteme göre belirlenecek.
Bakan Tekin, geçen yıl şube ve öğretmen seçimi yetkisinin merkezi sisteme taşındığını, şimdi ise kayıt sürecinin tamamını dijitalleştiren ikinci aşamaya geçildiğini hatırlattı.
Son dönemde kamuoyunda tartışılan 4+4+3+1 ve 4+4+2+2 gibi eğitim süresi modellerine de değinen Tekin, aceleci bir adım atılmayacağını belirterek çalışmaların hâlâ analiz aşamasında olduğunu söyledi.
“Zorunlu eğitim süresi konusunda düzenleme gündemimizden çıkmadı. Ancak böylesine köklü bir değişiklik tüm sistemi etkiler. Hiçbir modeli açıklamış değiliz. Artılarını, eksilerini tam olarak değerlendirdikten sonra paydaşlarla istişare ederek karar vereceğiz.”
Bu sözler, eğitim süresi düzenlemelerinin tamamen rafa kaldırılmadığını, ancak hızlı değil kapsamlı bir değerlendirme süreci yürütüldüğünü ortaya koydu.
Tekin’in açıklamaları, Millî Eğitim Bakanlığı’nın son yıllarda benimsediği “analiz, izleme ve değerlendirme” temelli politika yaklaşımını bir kez daha doğruladı. Ara tatil uygulamasından kayıt süreçlerine, müfredat yapısından eğitim sürelerine kadar geniş bir alanda yapılacak düzenlemelerin veriye dayalı olarak planlandığı görülüyor.
Eğitim uzmanları, MEB’in kontrol mekanizmalarını güçlendiren bu yaklaşımının uzun vadede daha istikrarlı bir öğretim süreci oluşturacağını değerlendiriyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.