Bakan Yumaklı, Kafkas Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Töreni'nde konuştu:

- 'Bugün Filistin topraklarında yapılan işgal ve katliamlar karşısında, Türkiye olarak elimizi taşın altına koymaya yönelik her çabayı gösteriyoruz. İnsani yardımlardan diplomasiye ve garantörlük tekliflerimize kadar, bu yöndeki çabal

Genel 9.11.2023 13:37:16 0
Bakan Yumaklı, Kafkas Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Töreni

KARS (AA) - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Bugün Filistin topraklarında yapılan işgal ve katliamlar karşısında, Türkiye olarak elimizi taşın altına koymaya yönelik her çabayı gösteriyoruz. İnsani yardımlardan diplomasiye ve garantörlük tekliflerimize kadar, bu yöndeki çabalar, bizim için bir ahlak, inanç ve şeref meselesidir." dedi.

Bazı programlara katılmak üzere Kars'a gelen Bakan Yumaklı, Vali ve Belediye Başkan Vekili Ziya Polat'ı makamında ziyaret edip, kentteki çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bakan Yumaklı, ziyaret sonrası katıldığı Ahmet Arslan Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Kafkas Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Töreni'nde, yeni akademik yılın üniversite için hayırlı olmasını diledi.

Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıl dönümünün kutlandığını ve Türkiye Yüzyılı vizyonuyla ikinci yüzyıla adım atıldığını hatırlatan Yumaklı, şöyle devam etti:

"Konjonktürel koşullara hapsolmuş, günü kurtarmaya yönelik bir siyasetin yerini, artık 2053, 2071 vizyonlarıyla strateji geliştiren bir siyasi akıl almıştır. Cumhuriyet'imizin ikinci yüzyılını Türkiye Yüzyılı olarak inşa etmek, milletimiz için artık bir görev ve sorumluluk haline gelmiştir. Milletimiz, bir kere daha inşallah tarihi misyonuna kavuşabilecektir. Hiç şüphe yok ki necip milletimiz bu inanca, ruha ve kabiliyete sahiptir. Cumhurbaşkanı'mızın, 'Dünya beşten büyüktür' ve 'Daha adil bir dünya mümkün' mottolarıyla, dünyaya bir bakıma Türkiye Yüzyılı'nın mesajını vermiştir. Sosyal ve ekonomik eşitsizliklerin normalleştirildiği, insanların acımasızca katledilmesine, öldürülmesine seyirci kalınan bir dünya yerine, umutların ve güzelliklerin dünyasını inşa etmek, milletimiz için şüphesiz kutlu bir görevdir."

Yumaklı, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına da değinerek, "Katliamın yaşandığı Filistin konusu bizim için bir şeref meselesidir. Biz de bundan 100 yıl önce benzer bir tablo ile karşı karşıyaydık. Bir insanı öldüren bütün insanlığı öldürür. Kadim değerimizden güç alıyoruz. Bugün Filistin topraklarında yapılan işgal ve katliamlar karşısında, Türkiye olarak elimizi taşın altına koymaya yönelik her çabayı gösteriyoruz. İnsani yardımlardan diplomasiye ve garantörlük tekliflerimize kadar, bu yöndeki çabalar, bizim için bir ahlak, inanç ve şeref meselesidir. Sayın Cumhurbaşkanı'mız, yapılan bu katliamlara ve emperyalist emellere karşı Filistin davasının bir tarafı olduğunu söyleyerek Türkiye’nin duruşunu açıkça ortaya koymuştur." diye konuştu.

- "Her alanda büyük düşünmeye ve çok ama çok çalışmaya mecburuz"

Türklerin tarih boyunca mazlumların yanında, herkesin dinine, inancına ve değerlerine saygı gösteren bir millet olduğunu anlatan Yumaklı, kadim değerlerden güç almaya devam ettiklerini vurguladı.

Bakan Yumaklı, "İnsanlık değerlerinin hiçe sayıldığı bir dünyaya karşı, Türkiye Yüzyılı'yla yeniden tarihi ve küresel bir iklim oluşturacağımıza inanıyorum. Bunun için eğitimden ekonomiye, bilimden teknolojiye, demokrasiden diplomasiye, dünyanın en ileri ülkeleri arasında yer almak zorundayız. Sefer bizden, zafer Allah’tan diyerek çıktığımız bu yolda, her alanda büyük düşünmeye ve çok ama çok çalışmaya mecburuz. Doğrunun, hakikatin ve evrensel değerlerin hakim olduğu böyle bir dünya için bütün alanlarda güçlü ve öncü bir konuma ulaşmamız gerekiyor. Türkiye Yüzyılı tam da böyle bir hassasiyetin ve anlayışın ifadesidir." ifadelerini kullandı.

Bütün atılımların lokomotifinin bilim ve eğitim olduğuna işaret eden Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü bilimle ve eğitimle desteklenmemiş diğer atılımların kadük kalacağını çok iyi biliyoruz. Bilimde ve eğitimde gereken ilerlemeleri kaydetmeden, diğer alanlarda bağımsız ve güçlü bir konuma gelmenin imkan ve ihtimali yoktur. Bunun için bilim ve eğitim vizyonumuz, Türkiye Yüzyılı'nın mottoları arasında yer almış, bilimin ve eğitimin yüzyılı olarak kamuoyuna ilan edilmiştir. Tabii bu vizyonun adımları, geçtiğimiz 21 yıl boyunca güçlü ve hızlı bir şekilde atılmıştır. Bugün üniversite sayımız toplamda 76’dan 208’e çıkarılmış, 81 ilimizin tamamı kendi üniversitesine kavuşmuştur. Bilimin ve teknolojinin ülkeler için stratejik bir güç haline geldiği bir çağda yaşıyoruz. Yapacağımız işlerle bu çağı niteliğin niceliğe, değerlerin güç ve çıkarlara egemen olduğu bir çağ haline getirmek zorundayız. Bilimde ve eğitimde yeni atılımlar yapmanın, hepimizi bir araya getiren, bizi aynı istikamette buluşturan ortak meselemiz olduğundan hiç şüphem yok."

- "Yaşadığımız döneme öncülük edecek çalışmalar ortaya koymak gerekiyor"

Tarım, hayvancılık ve gıda alanlarında çok sayıda kamu, özel sektör ve üniversite ile işbirliği içerisinde çalışmalarının olduğunu bildiren Yumaklı, bu kapsamda üniversitelerin, özel sektörün, TÜBİTAK’ın ve STK'lerin AR-GE projelerini desteklediklerini anlattı.

Üniversitelerin, entelektüel ve kültürel dünyaya yaptığı katkılarla istikbale yön veren kurumlar olduğuna dikkati çeken Yumaklı, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede, üniversitelerimize büyük görev ve sorumlulukların düştüğünü söylemek gerekiyor. Bunun için çağımızın bir zorunluluğu olan hızlı değişime ayak uydurmakla kalmayıp, aynı zamanda yaşadığımız döneme öncülük edecek çalışmalar ortaya koymak gerekiyor. Geçmişten devraldığımız miras ve bugün sahip olduğumuz kurumsal kapasite, bizim bunu başarmaya muktedir olduğumuzu gösteriyor. Yeni bir dünyanın inşasında, bilimle irfanı, bilgiyle hikmeti, akılla fazileti buluşturacak bir vizyona özellikle ihtiyaç olduğunu belirtmek isterim."

Konuşmanın ardından Rektör Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Bakan Yumaklı'ya plaket verdi ve Kafkas halısı hediye etti.

Yorum
Okulda Silahlı Saldırı Alarmı: Geylan’dan “Her Okula Güvenlik” Çağrısı Bir ortaokul müdürünün öğrencinin silahlı saldırısında ağır yaralanması eğitimde güvenliği yeniden gündeme taşıdı. Talip Geylan, her okula güvenlik personeli çağrısını yineledi.
Öğretmenlere Hafta Sonu Mesai Fırsatı: Atatürk Üniversitesi 3 Oturumluk Sınav Görevi Açtı Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nin Ocak 2026’da yapılacak üç oturumlu sınavı için görev başvuruları başladı. Görev türlerine göre ödenecek ücretler de açıklandı.
Memur maaşına ocakta taban aylık sürprizi! Memur maaşı ne kadar artacak? Ocak ayında memur maaşlarına %18,7 zam ve 1.000 TL taban aylık artışı bekleniyor. Kariyer basamaklarına göre şekillenecek yeni maaş listeleri ve zamlı bordro detayları haberimizde.
MEB'den öğretmenlere zorunlu görev MEB ortak sınavları 29 Aralık'ta başlıyor. Öğretmenlerin sınav tarihlerini 22 Aralık'a kadar e-Okul'a girmesi gerekiyor. Not işlemleri sonrası 16 Ocak'ta karne heyecanı ve tatil başlayacak. Bakanlıktan öğretmenlere zorunlu görev.
Okul müdürü pompalı tüfekle 12 yaşındaki öğrencisi tarafından vuruldu Mersin Anamur’da 12 yaşındaki öğrenci, okul müdürü Ender Kara’yı tüfekle vurarak ağır yaraladı. Yoğun bakımdaki müdürün durumu kritikliğini korurken, olayla ilgili soruşturma sürüyor.
MEB’den Özel Okullara "Erken Kayıt" Operasyonu: Valiliklere Soruşturma Talimatı Gitti! Milli Eğitim Bakanlığı, erken kayıt adı altında mevzuata aykırı ücret ve zam ilanı yapan özel okullarla ilgili valilikleri harekete geçirdi. İnceleme ve soruşturma süreci gündemde.
MEB Düzenlemesiyle Dengeler Değişti: İki Branşta Norm Kapıları Açılıyor Milli Eğitim Bakanlığı’nın ders saati güncellemesiyle İngilizce ve Almanca branşlarında norm ve ek ders artışı yaşanacak. Yeni uygulama, tayin ve istihdam dengesini de etkileyecek.
Ocak Zammında "Taban Aylık" Sürprizi: Uzman Öğretmen Maaşları Hangi Seviyeye Çıkacak? Ocak ayında uygulanması beklenen toplu sözleşme zammı, enflasyon farkı ve taban aylık artışıyla uzman ve başöğretmen maaşları yeniden hesaplandı. İşte öne çıkan senaryolar.
Demirci: Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da Bütçe maratonunun TBMM’de aralıksız sürdüğü günlerde Ali Yalçın’ın apar topar Burdur’a gitmesi Ankara kulislerinde de kamuoyunda da haklı bir merak uyandırdı.
Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu Meteoroloji'den kritik uyarı: Yurt genelinde kuvvetli sağanak, kar ve don bekleniyor. Antalya ve Muğla'da sel riski varken; Ankara, Eskişehir ve Kütahya'da kar yağışı etkili olacak.
Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı! Altın piyasasında tarihi gün: Ons altın 4 bin 394 dolara, gram altın ise 6 bin 45 TL’ye yükselerek rekor kırdı. Kapalıçarşı'da fiziki altın fiyatı 6 bin 140 TL seviyesini gördü.
MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi Milli Eğitim Bakanlığı MEB, yasal artış oranı belli olmadan "erken kayıt" adı altında ilan veren özel okullar hakkında soruşturma talimatı verdi. Mevzuata aykırı ücret belirleyen kurumlara inceleme başlatılacak.
19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı Şırnak'ın Cizre ilçesinde 19 öğrencinin şikayet etmesi üzerine taciz iddiası ile gözaltına alınan öğretmen S.Ö, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede! TBMM’de 2026 bütçe görüşmelerinde konuşan MHP Milletvekili İsmail Faruk Aksu, atanamayan öğretmen sorununa dikkat çekerek çözüm için kademeli ve sürdürülebilir planlama çağrısı yaptı.
Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları Memurların 2026 yılında tabi olacağı vergi dilimleri belli oldu. %15’te sabitleme beklentisi karşılık bulmazken, gelir sınırları ve uygulanacak oranlar netleşti.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.