Bakan Ersoy, Antalya'da atık su arıtma tesisi inşaatını inceledi:

- 'Gelecek 50 yıl boyunca Kemer bölgesinin büyüme planları da dahil arıtma altyapısı ihtiyaçlarını karşılayacak bir yapı' - 'Türkiye'de 2022'de 730 noktada kazı çalışması yapıldı. Bu dünya rekorudur. Bu yıl da 650 noktayı geçtik.

Politika 7.11.2023 15:25:52 0
Bakan Ersoy, Antalya

ANTALYA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'de geçen yıl rekor sayıda kazı yapıldığını belirterek, "Bu yıl da 650 noktayı geçtik. Yıl sonunda 700 noktayı geçmiş olacağız. Türkiye artık dünyada en çok, en etkili ve yoğun şekilde kazı yapan ülke konumuna geldi. Bu bizi sevindiriyor." dedi.

Bakan Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2 milyar liralık yatırımla Kemer ilçesi Çamyuva Mahallesi'nde yaptırılan atık su arıtma tesisi inşaatında incelemede bulundu.

Ersoy, ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Antalya'nın Türkiye'nin dışa açılan en önemli kapılarından biri olduğunu söyledi.

Antalya'nın önemli sayıda turist ağırladığını belirten Ersoy, 2023 yılında da kente rekor sayıda turist girişinin olacağını ifade etti. Antalya Havalimanı'nın büyütülmesiyle turist sayısının daha da artacağını öngördüklerini kaydeden Ersoy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Antalya'yı hassasiyetle takip ettiğini bildirdi.

Bakan Ersoy, kentin ihtiyaçları ve yapılması gerekenler konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sürekli rapor verdiklerini vurguladı.

- "Atık su arıtma tesisini martta açmayı planlıyoruz"

Antalyalı bir bakan olarak kenti sık sık ziyaret ettiğini anlatan Ersoy, "Altyapı çalışmalarına da önem veriyoruz. Kemer Çamyuva'daki atık su arıtma tesisini martta açmayı planlıyoruz. Yaklaşık günlük 45 bin metreküp kapasiteli arıtma tesisi yapıyoruz. Makine parkı 60 bin metreküpe göre yapılıyor. Hızla ilerliyoruz. Gelecek 50 yıl boyunca Kemer bölgesinin büyüme planları da dahil arıtma altyapısı ihtiyaçlarını karşılayacak bir yapı." diye konuştu.

Bölgeye yaklaşık 10,2 kilometre kanalizasyon sistemi döşendiği bilgisini veren Ersoy, 3,5 kilometre de deşarj hattı yapıldığını kaydetti.

Bunun 800 metresinin derin deşarj olarak deniz içerisinden yürütüldüğünü aktaran Ersoy, "İlçenin arıtmaları 80'li yıllarda yapılmış ve artık ihtiyaca cevap vermiyordu, kapasitesi yetmiyordu." ifadesini kullandı.

- "Kazı bütçelerini yüksek oranda arttırdık"

Arıtma tesisi öncesinde Olimpos ve Phaselis ören yerlerinde incelemelerde bulunduklarını dile getiren Ersoy, ilk 5 yıllık dönemde kazı alanlarını 12 aylık sürece yayma kararı aldıklarını hatırlattı.

Bu kararla ilgili altyapı çalışmaları ve kuruluşların hepsinin tamamlandığını vurgulayan Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gerekli altyapıyı kurduğumuz için bu dönem çok hızlı ilerliyoruz. Geçen seneden itibaren kazı bütçelerini yüksek oranda arttırdık. Antalya'da 19 noktada kazı yerimiz var. Bu 19 noktaya 2023'te hem kazı hem de yeniden ihya, restorasyon adı altında 400 milyonluk bir kaynak kullanıldı. Önümüzdeki sezon bu rakamı minimum 600 milyon olarak belirledik. Hocalarımız projelerini sonuçlandırıp gönderdikçe bu rakamı daha da yükseltiyoruz."

- "31 yabancı kazı başkanlığını 12 aylık kazı dönemine geçireceğiz"

Bakan Ersoy, Türkiye'de 144 Türk kazı başkanlığı, 31 de yabancı kazı başkanlığının bulunduğuna dikkati çekti.

Geçen dönem Türk kazı başkanlıklarının tamamını 12 aylık kazı dönemine geçirdiklerini anımsatan Ersoy, "Yeni dönemde de 31 yabancı kazı başkanlığını 12 aylık kazı dönemine geçireceğiz. Aralarından önemli olan 18'ine yıl sonuna kadar koordinatör Türk hoca atıyoruz. Hocaları atarken de ekipman, ekip ve finansman desteği ile aktarıyoruz. İlk çalışmayı Efes'te yapmıştık. Oraya 1 milyarlık bütçeyle başlangıç yaptık. Denizli'de Hierapolis'te de ikinci bir çalışma yapılıyor. Bu çalışmalar ilk önce Patara'da ardından da Side'de yapılmıştı. Side'de çok hızlı sonuç aldık." değerlendirmesinde bulundu.

Kazı çalışmalarının meyvelerini aldıklarına işaret eden Ersoy, ören yerlerindeki ziyaretçi sayısının bir önceki yıla göre yüzde 48 arttığı bilgisini verdi.

- "Cevherlerimizi ön plana çıkartacağız"

"Turizmi 12 aya yaymak, düşük sezonu yüksek haline getirmek istiyorsak, nitelikli turist hedefliyorsak bu değerlerimizi, cevherlerimizi ön plana çıkartacağız" diyen Ersoy, yaptıkları çalışmalarla hem kültürü koruma altına aldıklarını hem de bu durumu turizme çevirerek ciddi gelir elde ettiklerini vurguladı.

Kazı çalışmalarının hızla devam ettiğini anlatan Ersoy, şunları kaydetti:

"Türkiye'de 2022'de 730 noktada kazı çalışması yapıldı. Bu dünya rekorudur. Bu yıl da 650 noktayı geçtik. Yıl sonunda 700 noktayı geçmiş olacağız. Türkiye artık dünyada en çok, en etkili ve yoğun şekilde kazı yapan ülke konumuna geldi. Bu bizi sevindiriyor. Bunları da hızlı bir şekilde turizme çevirerek başta esnaf olmak üzere sektör temsilcilerinin yatırımlarının daha hızlı geri dönmesini sağlayacağız. Hem kültürü koruyacağız, ihya edeceğiz hem de turizme çevirerek bölgenin kalkınmasını sağlayacağız."

Bakan Ersoy'a Antalya Valisi Hulusi Şahin, Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz ile AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin de eşlik etti.

Yorum
Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları Memurların 2026 yılında tabi olacağı vergi dilimleri belli oldu. %15’te sabitleme beklentisi karşılık bulmazken, gelir sınırları ve uygulanacak oranlar netleşti.
Okul müdürü milli eğitim müdürü olarak atandı Okul müdürü, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından milli eğitim müdürlüğü görevine atandı. İşte okul müdürünün milli eğitim müdürlüğü görevi ataması ile ilgili detaylar:
Asgari ücret zammı sızdı! Yeni asgari ücret 2026 kaç TL ödenecek? Asgari ücrette 2. toplantı bitti, kulisler hareketlendi! %31'lik zam senaryosuyla 28.956 TL öne çıkarken, Erdoğan'ın çağrısı sonrası 30 bin TL sınırı konuşulmaya başlandı.
Okullarda 4 Gün Eğitim İddiası Gerçek mi? MEB’den 1 Ocak Öncesi Kritik Açıklama! Sosyal medyada yayılan “okullar haftada 4 gün olacak” iddiası kafa karıştırdı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın takvimi ve mevzuatı, söylentilerin aksine net bir tablo ortaya koyuyor.
Memurlara Ocak’ta Çifte Ödeme: Zamlı Maaş ve Fark Aynı Ayda Ocak ayında memurları iki ayrı ödeme bekliyor. Zamlı maaşlar ve 14 günlük maaş farkı aynı ay içinde hesaplara yatırılacak. Zam oranları ve tahmini tutarlar netleşti.
Yeni eğitim sistemi geliyor! MEB düğmeye bastı, artık öğretmenler bu eğitimden geçecek Öğretmen yetiştirme sistemi değişti! Eğitim fakültesi mezunları için 12 aylık Milli Eğitim Akademisi eğitimi başlıyor. Atama sayılarındaki düşüş ve yeni modelin tüm detayları burada.
İl Milli Eğitim’den Resmi Yazı: AR-GE Görevlendirmeleri İçin Son Tarih Açıklandı İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, AR-GE birimlerinde görevlendirilmek üzere öğretmen başvurularını almaya hazırlanıyor. Resmi yazıyla duyurulan süreçte başvuru takvimi netleşti.
Eğitimde "Dönem Sonu" Alarmı: e-Okul Veri Girişlerinde Yeni Kurallar ve Kritik Tarihler Millî Eğitim Bakanlığı, ortak sınavlar öncesi öğretmenlere e-Okul üzerinden kritik görevler tanımladı. Sınav tarihleri, not girişleri ve karne takvimi için net tarihler açıklandı.
MEB’de Sessiz Devrim Sinyali: İl Müdürleri Mercek Altında Millî Eğitim Bakanlığı’nda uzun süredir konuşulan bürokratik dönüşüm yeniden gündemde. Kulislerde, il müdürleri için performans ve sahaya etki odaklı yeni bir sürecin başlayacağı konuşuluyor.
Memur Maaşlarında Gizli Zam: 2026 Aile ve Çocuk Yardımı Ödenekleri Ne Kadar Olacak? Memur maaş katsayısına bağlı aile ve çocuk yardımları 2026'da artıyor! Eşi çalışmayan ve iki çocuklu bir memurun sosyal yardım geliri 3.000 TL’ye yaklaşacak. İşte yeni rakamlar!
1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı? 1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı? İşte Tüm Detaylar
2026 Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? Diyanet Takvimi ile Recep, Şaban ve Ramazan Başlangıç Tarihleri Üç aylar 21 Aralık 2025 Pazar (Bugün) itibarıyla başladı! Diyanet takvimine göre Recep, Şaban ve Ramazan başlangıç tarihlerini ve manevi rehberlik detaylarını hemen keşfedin.
2026 Asgari Ücret Zammı Netleşiyor: Masadaki Rakamlar ve Kritik Tarih Açıklandı! 2026 asgari ücret zammı için nefesler tutuldu! Masada %25 ve %32'lik iki güçlü senaryo var. Yeni maaşların 27.630 TL ile 29.000 TL arasında olması ve Aralık sonunda açıklanması bekleniyor.
AÖL Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 2025-2026 1. Dönem Soru ve Cevap Anahtarı Yayınlanma Tarihi AÖL 1. dönem sınav sonuçları 20 Ocak 2026'da açıklanacak. Soru ve cevap anahtarları ise 24 Aralık 2025'te MEB üzerinden yayında olacak. İşte puan hesaplama ve sorgulama ekranı!
Özel okul ücretlerine yeni zam düzenlemesi!! Özel okul ücretlerini yeni zam düzenlemesi. Özel okula yeni başlayacak olan öğrenciler için başlangıç sınıflarına zam sınırı getirildi. İşte detaylar:

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.