Bugün, 21 Aralık 2025 Pazar
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Astsubaylara artırımla 5800 ek gösterge astsubay maaşına 8000 TL zam MSB’ye teklifi gönderildi

Astsubaylara artırımla 5800 ek gösterge astsubay maaşına 8000 TL zam MSB’ye teklifi gönderildi.

Genel 28.05.2024 12:38:00 0
Astsubaylara artırımla 5800 ek gösterge astsubay maaşına 8000 TL zam MSB’ye teklifi gönderildi

Türk Silahlı Kuvvetleri TSK bünyesinde görev yapmakta olan astsubayların maaşlarında esas kadro ek göstergelerinin 5800'e çıkartılması ve dolaylı yoldan. astsubay maaşlarına 8.000 TL civarında ek zam yapılmasını içeren kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi TBMM'ye sunuldu.

Cumhuriyet Halk Partisi CHP Milletvekili Nurten Yontar, astsubaylara maaş artışı ve ek gösterge artışı sağlayan bir soru önergesi hazırlayarak Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler 'e sundu. Bakan Güler 'e sunulan soru önergesinde astsubaylara görev tazminatı, 5800 ek gösterge ve maaşlara ek zam konuları soruldu.
CHP Milletvekili Yontar'ın soru önergesi şöyle:

Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre ülkemizde yaklaşık 16 milyon emekli vatandaşımız bulunmaktadır. Emekli vatandaşlarımız iş hayatları sona erdikten sonra insan onuruna yakışacak bir gelir düzeyinden çok uzakta yaşam sürmekte ve sorunlarla boğuşmaktadır. Emekli astsubaylarımızda benzer sorunlar içindedir.

ASTSUBAYLARA GÖREV TAZMİNATI

Emekli astsubaylar göreve yeni başlamış bir astsubayın ancak yarısı kadar maaş almaktadır. Ancak subaylarda duruma bakıldığında bir emekli albay göreve yeni başlayan bir teğmenden daha fazla maaş almaktadır. Bunun en önemli nedeni, subayların emekli olduklarında görev tazminatı alması, ancak astsubayların emekli olduklarında bu tazminatları alamamasıdır. Bu durumun acilen düzeltilmesi gerekmektedir.

5800 EK GÖSTERGE TALEBİ

Bir başka sorun emir komuta zincirinde görülmektedir. Astsubaylar, Uzman çavuşların görevdeki amirleri olup 4200 ek göstergeye tabidirler. Ancak bakıldığında aynı maaşı almakta olduklarından silahlı kuvvetler de emir komuta zinciri ciddi bir şekilde zedelemektedir. Astsubaylar bu haksızlığın giderilmesi için ek göstergelerinin 5800 rakamına çıkarılmasını istemektedirler.
Bugün emekli astsubaylarımızın çoğu rahat bir emeklilik geçirememekte ve ek iş yapma zorunluluğunda kalmaktadır. Pek çok emekli astsubayımız ailesinin geçimini sağlayabilmek için güvenlik görevlisi ve benzeri işlerde çalışmaktadır.

MAAŞLARA 10 BİN TL EK ZAM

Son olarak emekli astsubaylarımızın tamamı, 2001 yılında astsubaylara Kanun Hükmünde Kararname ile verilen ancak, kararnamenin süresi dolduğu için artık ödenmeyen, bugün yaklaşık 8 bin lira karşılığı olan 10 bin ek göstergenin maaşlarına yansıtılmasını beklemektedirler.
Bu bilgiler ışığında;

  • 1- Emekli astsubaylarımızın ek göstergelerinin 5.800 rakamına çıkarılması hususunda bakanlığınızca hazırlanan bir çalışma var mıdır?
  • 2- Emekli olup geçinemeyen astsubaylarımızın ek işlerde çalışmak zorunda olması konusu bakanlığınız tarafından değerlendirilmekte midir?
  • 3- 2001 yılında astsubaylara Kanun Hükmünde Kararname ile verilen ancak, kararnamenin süresi dolduğu için artık ödenmeyen, 10 bin ek göstergenin maaşlarına yansıtılması hususunda bakanlığınız tarafından yürütülen bir proje var mıdır?
Yorum

Yeni eğitim sistemi geliyor! MEB düğmeye bastı, artık öğretmenler bu eğitimden geçecek

İl Milli Eğitim’den Resmi Yazı: AR-GE Görevlendirmeleri İçin Son Tarih Açıklandı

Eğitimde "Dönem Sonu" Alarmı: e-Okul Veri Girişlerinde Yeni Kurallar ve Kritik Tarihler

MEB’de Sessiz Devrim Sinyali: İl Müdürleri Mercek Altında

Memur Maaşlarında Gizli Zam: 2026 Aile ve Çocuk Yardımı Ödenekleri Ne Kadar Olacak?

1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı?

2026 Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? Diyanet Takvimi ile Recep, Şaban ve Ramazan Başlangıç Tarihleri

2026 Asgari Ücret Zammı Netleşiyor: Masadaki Rakamlar ve Kritik Tarih Açıklandı!

AÖL Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 2025-2026 1. Dönem Soru ve Cevap Anahtarı Yayınlanma Tarihi

Özel okul ücretlerine yeni zam düzenlemesi!!

Norm kadro fazlası öğretmenin atamaları için yeni takvim! MEB’den yeni yazı

EGM’den Yılın Son Personel Bombası: 3 Büyük İlde 500 Hizmetli Alımı Başlıyor!

YÖK’ten Tarihi Karar: Üniversite 3 Yılda Bitecek, 175 Bölüm Tamamen Kapatıldı!

Yılbaşında 9 günlük tatil planı nasıl yapılır?

Bina Sorumlusu, Salon Başkanı, Gözetmen… AÖF’te Ücret Tablosu Açıklandı

Ankara’da Memura Rekor Destek: Mansur Yavaş %120 Tavan Oranıyla İmzayı Attı!

Öğretmen Atamalarında ‘Kilometre’ Muamması: Kimler Uzak İlçelere Gönderilebilir?

Eskişehir’de Kayıp Öğretmen Alarmı: Türkçe Öğretmeni 4 Gündür Aranıyor

Öğretmenlerin Ek Ders Hesaplamalarında Büyük Risk

Zamlı Uzman ve Başöğretmen Tazminatları Kaç TL’ye Çıkacak

Şanlıurfa Öğretmen Akademilerinde Mevlânâ Mesnevisi Programı

Öğretmen atama branş kontenjanları, eğitim merkezleri ve 1 yıllık akademi programı detayları netleşiyor

Öğretmenlere 5 Oturum Sınav Görevi Fırsatı!

Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerine Yüksek Kazanç Kesintisi

Eğitim Mil-Sen: Memurların Çözülemeyen Sorunları Artık Ertelenemez

Ali Yalçın’a Yıldırım Demirci’den ağır eleştiri: “Hangi yüzle üyenin karşısında?”

Kamu Çalışanlarının Kaderini Değiştirecek 7 Maddelik Teklif TBMM'de!

Hangi Bildiriler Kabul Edilecek? MEB Türkçe Konferansı Başvuru Şartları ve Kritik Detaylar.

Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerinde Büyük Kesinti

Bilişim Öğretmeni mi, Okul Tamircisi mi? YEĞİTEK Sorumlularının "Tornavidalı" Sınavı!

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.