ASO 'İkinci Yüzyılda Yazılımın Geleceği Zirvesi' düzenledi

Ekonomi 18.12.2024 12:55:18 0
ASO

ANKARA (AA) - Ankara Sanayi Odası (ASO) tarafından düzenlenen "İkinci Yüzyılda Yazılımın Geleceği Zirvesi"nde, yazılım sektöründeki son gelişmeler ile sektörün talep ve ihtiyaçları değerlendirildi.

Odaya bağlı 35. Bilgisayar Yazılımları Sanayi Meslek Komitesince gerçekleştirilen zirve, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda (BTK) yapıldı.

Programa, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, BTK Başkan Yardımcısı Rıdvan Kahveci, ASO Başkanı Seyit Ardıç, Komite Başkanı Nuray Başar ile alanında uzman isimler ve öğrenciler katıldı.

Bakan Yardımcısı Gönüllü, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin "Milli Teknoloji Hamlesi" kapsamında yazılım ekosistemini güçlendirmek için önemli adımlar atmaya devam ettiğini söyledi.

Yazılım sektörünün "Türkiye Yüzyılı" vizyonunun lokomotifi olduğunu vurgulayan Gönüllü, Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde dijital dönüşümde öncü olma yolunda ilerlediğini bildirdi.

Gönüllü, küresel yazılım pazarı büyüklüğünün 2023'te 700 milyar doları aştığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Sadece yapay zeka yazılımlarının ekonomik değerinin 2030'a kadar 15 trilyon doları bulması bekleniyor. Dünyadaki şirketlerin yüzde 75'i dijital dönüşümünü tamamlamak için önümüzdeki 3 yılda yazılım yatırımlarını iki katına çıkarmayı hedefliyor. Dünyanın en büyük 10 şirketinin 7'si yazılım tabanlı teknolojik firmalarından oluşuyor."

Bakanlık olarak yazılım sektörüne destek verdiklerine işaret eden Gönüllü, Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ile Türkiye'deki yapay zeka ekosisteminin gelişmesine yönelik adımlar attıklarını, Türkçe dil modeli oluşturmak için de çalışmalara hız verdiklerini anlattı.

Gönüllü, bu stratejiyle 2030'a kadar 50 bin yapay zeka uzmanı yetiştirmeyi hedefledikleri bilgisini vererek, "2018-2024 yıllarında bilişim sektöründe faaliyet gösteren 6 bin 470 KOBİ'ye 2,6 milyar lira destek verildi. Bu desteklerle KOBİ'lerimizin üretim kapasitesini artırırken teknolojik odaklı dönüşümlerine de öncülük ediyoruz." diye konuştu.

- "Milli yazılım altyapılarının geliştirilmesi şart"

BTK Başkan Yardımcısı Kahveci, Türkiye'nin dijital düzende söz sahibi olması için milli yazılım altyapılarını geliştirmesinin ve kendi teknolojisini üretmesinin şart olduğunu söyledi.

Türkiye'nin yazılım alanındaki yükselişinin stratejik bir kazanım olduğunu vurgulayan Kahveci, milli teknoloji çalışmaları kapsamında geliştirilen yerli yazılımların geleceğe yönelik umutları artırdığını bildirdi.

- "Yapay zeka yatırımlarının 300 milyar dolar büyüklüğe ulaşması öngörülüyor"

ASO Başkanı Ardıç da üretim zincirinin her aşamasının dijitalleştiğini, karanlık fabrikaların yaygınlaştığını, akıllı üretim sistemleriyle sanayide bir paradigma değişimi yaşandığını ifade etti.

Katma değeri yüksek endüstri olan yazılımın küresel pazarının sürekli genişlediğini vurgulayan Ardıç, şunları söyledi:

"Mevcut ortamda küresel pazarda ayakta durabilmek için şirketler bilgiye daha fazla bağımlı hale geliyor. Bu nedenle dünyada bilgi iletişim teknolojileri yatırımlarının hacmi hızla artıyor. Yazılım sektörü ülkemizde hızlı bir gelişme trendi gösterirken başat ülkelerin sahip olduğu potansiyelin hala uzağındayız. Küresel yazılım ve bilişim sektörü büyüklüğü 5 trilyon dolar seviyelerinde. Türkiye'de ise sektör büyüklüğü iç pazarla beraber 25 milyar dolar civarında."

Ardıç, yazılım ihracatının geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 16,5 artışla 3,5 milyar dolar olarak gerçekleştiği bilgisini vererek, "Ülkemizde katma değerli ürün ve hizmet geliştirmenin lokomotifi olan yazılım sektörü, kamu tarafından stratejik sektör ilan edilip yol haritası oluşturulmalıdır." ifadelerini kullandı.

Yapay zeka yatırımlarının 2026'da 300 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağının öngörüldüğünü aktaran Ardıç, bu teknolojinin üretim süreçlerine hızlı şekilde entegre edilmesinin önemini anlattı.

- "Kodlama milli bir mesele haline getirilmeli"

Bilgisayar Yazılımları Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Başar da "Teknolojik altyapının geliştirilmesi, kamunun yazılımda ortak dil kullanması, kodlamanın milli bir mesele haline getirilerek anaokulundan itibaren çocuklara öğretilmesi konularında teşviklere ihtiyacımız var." şeklinde konuştu.

Başar, sektörün teknopark kiralarındaki artış, nitelikli eleman bulamama, vize problemi gibi nedenlerle ürünlerini dünyaya açamama sorunuyla karşılaştığını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından ASO Başkanı Ardıç tarafından Bakan Yardımcısı Gönüllü ve BTK Başkan Yardımcısı Kahveci'ye katılımlarından dolayı teşekkür plaketi verildi.

Yorum
4 yıllık üniversitelerin süresi kısalıyor! Fakülteler 3 yıllık oluyor Yükseköğretim Kurulu YÖK Başkanı Erol Özvar, lisans eğitiminin ders yükü azaltılmadan 3 yıla indirilmesi için çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Model ile tasarruf ve gençlerin hızlı istihdamı hedefleniyor.
Bakanlıktan "Hatalı Hesaplama" Uyarısı: Okula Gitmeyen Çocuk Sayısı Neden Yanlış Açıklandı? Milli Eğitim Bakanlığı, bir köşe yazısında yer alan “612 bin çocuk okula gitmiyor” iddiasının hatalı hesaplamalara dayandığını belirterek, resmi verilerle kamuoyunu bilgilendirdi.
Okulda Silahlı Saldırı Alarmı: Geylan’dan “Her Okula Güvenlik” Çağrısı Bir ortaokul müdürünün öğrencinin silahlı saldırısında ağır yaralanması eğitimde güvenliği yeniden gündeme taşıdı. Talip Geylan, her okula güvenlik personeli çağrısını yineledi.
Öğretmenlere Hafta Sonu Mesai Fırsatı: Atatürk Üniversitesi 3 Oturumluk Sınav Görevi Açtı Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nin Ocak 2026’da yapılacak üç oturumlu sınavı için görev başvuruları başladı. Görev türlerine göre ödenecek ücretler de açıklandı.
Memur maaşına ocakta taban aylık sürprizi! Memur maaşı ne kadar artacak? Ocak ayında memur maaşlarına %18,7 zam ve 1.000 TL taban aylık artışı bekleniyor. Kariyer basamaklarına göre şekillenecek yeni maaş listeleri ve zamlı bordro detayları haberimizde.
MEB'den öğretmenlere zorunlu görev MEB ortak sınavları 29 Aralık'ta başlıyor. Öğretmenlerin sınav tarihlerini 22 Aralık'a kadar e-Okul'a girmesi gerekiyor. Not işlemleri sonrası 16 Ocak'ta karne heyecanı ve tatil başlayacak. Bakanlıktan öğretmenlere zorunlu görev.
Okul müdürü pompalı tüfekle 12 yaşındaki öğrencisi tarafından vuruldu Mersin Anamur’da 12 yaşındaki öğrenci, okul müdürü Ender Kara’yı tüfekle vurarak ağır yaraladı. Yoğun bakımdaki müdürün durumu kritikliğini korurken, olayla ilgili soruşturma sürüyor.
MEB’den Özel Okullara "Erken Kayıt" Operasyonu: Valiliklere Soruşturma Talimatı Gitti! Milli Eğitim Bakanlığı, erken kayıt adı altında mevzuata aykırı ücret ve zam ilanı yapan özel okullarla ilgili valilikleri harekete geçirdi. İnceleme ve soruşturma süreci gündemde.
MEB Düzenlemesiyle Dengeler Değişti: İki Branşta Norm Kapıları Açılıyor Milli Eğitim Bakanlığı’nın ders saati güncellemesiyle İngilizce ve Almanca branşlarında norm ve ek ders artışı yaşanacak. Yeni uygulama, tayin ve istihdam dengesini de etkileyecek.
Ocak Zammında "Taban Aylık" Sürprizi: Uzman Öğretmen Maaşları Hangi Seviyeye Çıkacak? Ocak ayında uygulanması beklenen toplu sözleşme zammı, enflasyon farkı ve taban aylık artışıyla uzman ve başöğretmen maaşları yeniden hesaplandı. İşte öne çıkan senaryolar.
Demirci: Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da Bütçe maratonunun TBMM’de aralıksız sürdüğü günlerde Ali Yalçın’ın apar topar Burdur’a gitmesi Ankara kulislerinde de kamuoyunda da haklı bir merak uyandırdı.
Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu Meteoroloji'den kritik uyarı: Yurt genelinde kuvvetli sağanak, kar ve don bekleniyor. Antalya ve Muğla'da sel riski varken; Ankara, Eskişehir ve Kütahya'da kar yağışı etkili olacak.
Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı! Altın piyasasında tarihi gün: Ons altın 4 bin 394 dolara, gram altın ise 6 bin 45 TL’ye yükselerek rekor kırdı. Kapalıçarşı'da fiziki altın fiyatı 6 bin 140 TL seviyesini gördü.
MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi Milli Eğitim Bakanlığı MEB, yasal artış oranı belli olmadan "erken kayıt" adı altında ilan veren özel okullar hakkında soruşturma talimatı verdi. Mevzuata aykırı ücret belirleyen kurumlara inceleme başlatılacak.
19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı Şırnak'ın Cizre ilçesinde 19 öğrencinin şikayet etmesi üzerine taciz iddiası ile gözaltına alınan öğretmen S.Ö, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.