Bugün, 18 Aralık 2025 Perşembe
  • BIST 100

    14182,78%0,27
  • DOLAR

    42,73% 0,03
  • EURO

    50,18% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5990,19% 0,47
  • Ç. ALTIN

    9607,06% 0,04

Almanya'da yaşayan hasta, Türkiye'deki kuzeninden yapılan karaciğer nakliyle sağlığına kavuştu

- Karaciğer dokusu nakledilen hasta Melisa Altınışık: - 'Benim bir ağabeyim vardı. Artık o benim ikinci ağabeyim oldu. Artık ciğer kardeşiyiz'

Saglık 26.09.2024 10:41:02 0
Almanya

İZMİR (AA) - Almanya'da yaşayan ve karaciğer yetmezliği nedeniyle yaklaşık 1 yıldır organ nakli olmayı bekleyen 24 yaşındaki Melisa Altınışık, Türkiye'de kuzeninden nakledilen karaciğer dokusuyla sağlığına kavuştu.

Üniversite öğrencisi Altınışık'a 2023 yılının aralık ayında, karaciğerinin içinde bulunan safra yollarının genişlemesi ve buna bağlı olarak taş ve çamurun birikmesi sonucu Caroli hastalığı teşhisi kondu. Karaciğer yetmezliği başlayan genç kadın için acil karaciğer nakli kararı verdi.

Almanya'da kadavra listesine alınan Altınışık, bir süre kendisi için uyumlu organın çıkmasını bekledi. Sağlık durumu kötüleşen Altınışık, 3 ay önce aile içinden bir akrabasından nakil yapılması umuduyla İzmir'de bulunan özel bir hastaneye başvurdu.

Yapılan tetkiklerde Altınışık ile kuzeni 29 yaşındaki Oğuzhan Yazıcı'nın dokuları uyumlu çıktı. Altınışık, İzmir'de 10 gün önce yapılan karaciğer nakli dokusu ameliyatıyla sağlığına kavuştu.

- "Artık ciğer kardeşiyiz"

Melisa Altınışık, hastanede gazetecilere yaptığı açıklamada, hastalığı nedeniyle zor günler yaşadığını, sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu söyledi.

Hastalığı boyunca ailesinin kendisine hep moral verdiğini anlatan Altınışık, "Almanya'da kadavra listesine girdim, maalesef uzun sürdü. Canlı donörde Türkiye'deki gibi gelişmiş değildi. Türkiye'deki ailem de bana destek çıktı. Hepsi bana karaciğer dokusunu verebileceklerini söyledi. Türkiye'de doktorlar sayesinde sağlığıma kavuştum. Kuzenime sonsuz teşekkür ediyorum. Sonuçta benim için kendini feda etti. Bu kadar istekli olması beni mutlu etti. Sonuçta insan sağlığına kavuşuyor. Benim bir ağabeyim vardı. Artık o benim ikinci ağabeyim oldu. Artık ciğer kardeşiyiz." dedi.

Altınışık, sağlığına kavuşmasının ardından Almanya'daki lisanslı futbol yaşantısına devam edip, okulunu tamamlamak istediğini anlattı.

- "Hayat kurtarmak herkese sunulan bir fırsat değil"

Oğuzhan Yazıcı da Tokat'ın Turhal ilçesinde yaşadığını, Altınışık'a karaciğer dokusu vermek için çalıştığı tekstil fabrikasından ayrıldığını söyledi.

Bir kişiye hayat vermenin çok güzel duygu olduğunu anlatan Yazıcı, "Bence herkesin yapması gereken bir şeyi yaptığıma inanıyorum. Canım acır mı diye ister istemez içimde bir korku vardı. Korkularımızın önümüze geçmesine izin vermememiz lazım. Hayat kurtarmak herkese sunulan bir fırsat değil. Bence herkesin hiç düşünmeden kabul etmesi gereken bir şey. Çünkü can kurtarıyorsunuz." diye konuştu.

- "Organda vücuda tutunmuş görünüyor"

Nakil ameliyatını gerçekleştiren Prof. Dr. Murat Kılıç da Altınışık'a tespit edilen Caroli hastalığının nadir karşılaşılan bir karaciğer rahatsızlığı olduğunu söyledi.

Hastalıkta karaciğer içinde bulunan safra yollarının genişlediğini anlatan Kılıç, şunları kaydetti:

"Baloncuk gibi bir yapıya dönüyor. Sünger gibi olmuştu karaciğeri ve bu zeminde taş ve çamur oluşup devamlı enfeksiyon hali mevcuttu. Ve bu safra yolu iltihapları çok ciddi bir enfeksiyon. Kan zehirlenmesi dediğimiz olaya çevirip hayatı tehdit eden bir durum yaratıyor. Melisa da son bir yılını devamlı hastanelerde geçirmişti. Safra yollarına 6-7 kez müdahale edildi. 2 kere sepsise girmiş ve ölümden dönmüştü. Karaciğer nakli acil olması gerekirdi. Kuzeni organını verince hızlı bir şekilde ameliyatı planladık. Nakil de iyi geçti. Organ vücuda tutunmuş görünüyor."

Kılıç, kadavradan yapılan organ bağışlarının tüm dünyada azalması nedeniyle hastaların uzun süre organ nakil listelerinde beklediğini, Türkiye'de ise canlıdan canlıya başarılı organ nakilleri yapıldığı için Almanya'daki doktorların hastalarına .u konuda öneride bulunduğun ifade etti.

Yorum

LGS ve YKS’de Soru Modelleri Yenileniyor

Uzman ve Başöğretmenlikte "Video İzle-Unvan Al" Dönemi Bitiyor: İşte Yeni Modül Sistemi!

Türkiye'nin Eğitim Çınarları Devrildi: Eskişehir ve Aydın İki Değerli İsmini Kaybetti

Müfredata "Harita" Ayarı: Temel İlkeler ve Güncel Verilerle Hazırlanan Yeni Eğitim Araçları Yayında!

3600 Ek Gösterge, Kira Yardımı, Seyyanen Zam: Masadaki Talepler Açıklandı

Yıl Sonu Sürprizi: Öğretmenlerin Ek Ders Ödemeleri İçin Erken Ödeme Takvimi Belli Oldu!

2024-KPSS Branş Bazında Sıralamalar Güncellendi! ÖSYM'den Teknik Açıklama

KPSS-2025/2 Tercih Maratonu Başladı: Binlerce Kadro İçin Başvurular Alınıyor

Fenerbahçe’den Tarihi Hamle: 46 Milyar TL’lik Satışla Borçlar Sıfırlanıyor

İstanbul’da Dev Narkotik Operasyonu: Ünlü İsimlere Gözaltı ve Yakalama Kararı

Öğretmenlikte Yeni Dönem: Artık Diploma Yetmiyor

Memur Maaşlarında "Erdoğan" Dokunuşu: Seyyanen Zam Dosyası Yeniden Açıldı!

Asgari Ücret Sürecinde Gerilim: TÜRK-İŞ Neden Masadan Çekildi?

Emniyet Teşkilatında Kapsamlı Yenilenme: 235 İsim Emekli Edildi

Ortak Sınav Takvimi Netleşti: MEB Tarihleri Açıkladı

Sözleşmeliden Başöğretmene Derece Derece Öğretmen Maaşları! Ocak'ta Kim, Ne Kadar Alacak?

Asgari Ücrette Kritik Viraj: Erdoğan Devreye Girer mi, Rakam 30 Bin TL’ye Çıkar mı?

2025 Aralık AÖL Sınav Giriş Şartları: Geç Kalanlar Sınava Girebilecek mi? İşte Resmi Saatler!

MEB’den "İl ve İlçe Emri" Kararı: Mağduriyet Bitiyor, Norm Fazlası Atamadan Muafiyet Geldi!

Ali Yalçın’dan Memurlara 3600 Ek Gösterge Açıklaması

MEB Norm Fazlası Öğretmenlerin Yerini Nasıl Belirleyecek? Hizmet Puanı Mı, Kura Mı?

Yeni Atanan Öğretmenlerin Maaşı Ne Kadar Olacak? İşte Branş Branş Net Tablo

Ali Yalçın’dan Memur Maaşı ve Emekli İçin Kalıcı İyileştirme Açıklaması

Seyyanen Zam Beklentisi Bitti mi? Ocak Zammı İçin Yeni Tahminler

Bakan Işıkhan'dan yeni asgari ücret zammı açıklaması

2026 öncesi maaşlara düzenleme! Amaç: eşit işe eşit ücret

MEB Yurt Dışı Öğretmen Görevlendirme Kılavuzunu Yayımladı: Sınav Takvimi ve Detaylar Belli Oldu

Öğrencilerine Uygunsuz Görüntü Gönderen Tacizci Öğretmen Tutuklandı

Asgari Ücrette Kritik Viraj: Bakan Işıkhan Tarih Vererek Duyurdu! Yeni Yıl Zammı İçin Geri Sayım Başladı!

Polis, Jandarma ve Sahil Güvenlik İçin Maaş Dengesi Sinyali: Bakan Yerlikaya Açıkladı

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.