9339,59%-0,11
39,45% 0,26
45,36% -0,27
4295,26% 0,26
6927,68% -0,09
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'ın 2025 "Aile Yılı" dolayısıyla yaptığı açıklamaya göre, özetle memurlar için istediği iyileştirmeler şunlar:
Yalçın’ın sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklama şöyle:
2025 “Aile Yılı”nda aileyi güçlendirmek amacıyla önerilerimizi basın emekçileriyle paylaştık.
▪️Mevcut durumda; Eşi çalışmayan kamu görevlisine 2.300 TL, 0-6 yaş aralığındaki çocuk için aylık 506 TL, 6 yaş üstü çocuk için ise 253 TL çocuk yardımı ödeniyor. Bir haftalık pazar masrafını ya da okul kantininden alınacak iki günlük tost-ayran parasını dahi karşılamayan tutarlarla aileyi güçlendirmek mümkün değil. Aileyi gerçekten desteklemek istiyorsak bu yardımların kayda değer şekilde artırılması şart. 8.Dönem Toplu Sözleşmede bu rakamları bazı başlıkları yeniden dile getireceğiz.
▪️Kadın kamu görevlilerine ilave prim gün sayısı eklenmeli ve emeklilik yaş sınırı indirilmeli
▪️Çocuk sayısına göre ilave prim gün sayısı verilmeli. Birinci çocuk için 120, ikinci çocuk için 240, üçüncü ve sonraki çocuklar için 360 gün emeklilikte yıpranma payı olarak dikkate alınmalı ve toplam hizmet süresinden düşülmelidir.
▪️Bir yerden verdiğini diğer taraftan geri alan bir vergi sistemi var. Tüm memurlar için gelir vergisi %15’e sabitlensin istiyoruz. Bu da yetmez; Aile Yılı kapsamında evlilikleri ve çocuk sahibi olmayı teşvik etmek amacıyla, evliler için gelir vergisinin %2,5 oranında, her bir çocuk için ise ayrıca %2,5 oranında indirilmeli. Böylece üç çocuklu evli bir kamu görevlisinin gelir vergisi toplamda 10 puan düşürülmeli.▪️Haftalık çalışma sürelerinin yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Çalışma süresi 32 saate, çalışma günü 4 güne indirilmeli.
▪️Yıllık izin sürelerine, çocuk sayısına göre ilave gün sayısı eklenmeli. Birinci çocuk için 5, ikinci çocuk için 10, üçüncü çocuk için ise 15 gün ek izin verilmeli. Bu teklifimiz, aile dostu politikaların hayata geçirilmesi için bir adım olacaktır.
▪️Güvenceden taviz verilmeden, kadınlara yönelik esnek çalışma uygulamalarına alan açılmalı.▪️Doğum sonrası anne-bebek bağının daha sağlıklı kurulabilmesi amacıyla, kadın kamu görevlilerine doğumdan önce 8 hafta olarak verilen analık izni 8 + 52 haftaya çıkarılmalı.
▪️Doğum sonrası yarı zamanlı çalışma hakkı verilmeli.
▪️Kamuda 3,6 milyon memurun yaklaşık yarısını kadınlar oluşturuyor. Büyük kampüslerde dahi kreş hizmeti bulunmaması, çalışan ebeveynler için ciddi bir sorun teşkil ediyor. Bu nedenle, devlet tarafından doğrudan kreş hizmeti sunulmalı; sunulamıyorsa da çocuk başına 7.500 gösterge rakamı üzerinden aylık kreş yardımı yapılmalı.
▪️Doğum yardımı tutarları ekonomik veriler göz önünde bulundurularak artırılmalı; 10.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarın ilave edilmesi suretiyle ödenmeli.
▪️Süt izni 2 yıla çıkarılmalı. Birinci yıl için 3 saat, ikinci yıl için 1,5 saat olarak uygulanmalı.▪️Babalık izin sürelerinin artırılmasına yönelik düzenleme yapılmalı.
▪️Nüfus artış hızındaki düşüşü bir beka meselesi olarak değerlendirmeliyiz; bu tablo, gençlerin evliliği teşvik beklentisini ortaya koyuyor. Genç kamu görevlilerine 50.000 TL tutarında evlenme yardımı ile 300.000 TL tutarında evlilik ödeneği sağlanmalıBu önerilerimizi Vergi Raporumuzda, Toplu Sözleşme Tekliflerimizde, Kadın Kamu Görevlilerine yönelik Araştırma Raporlarımızda dile getirdik. Bunlar bir bütün halinde hayata geçirildiğinde Aile Yılı anlamını bulacaktır.