Bugün, 23 Aralık 2025 Salı
  • BIST 100

    14167,13%-0,44
  • DOLAR

    42,81% 0,03
  • EURO

    50,36% 0,43
  • GRAM ALTIN

    6109,11% 2,30
  • Ç. ALTIN

    9752,45% 1,12

AK Parti'de milletvekilliği aday adaylığı başvuru şartları belli oldu

- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz: - 'Başvuru aidatının, AFAD'a bağış şeklinde ödenmesine karar verdik. Bağışlar, yetişkinler için 20 bin lira, kadın ve genç adaylarımız için 10 bin lira, engelli adaylarımız için de 5 bin l

Politika 13.03.2023 13:24:48 0
AK Parti

ANKARA (AA) - AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, partilerinden milletvekili aday adayı olacakların başvuru aidatlarını, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına (AFAD) bağış şeklinde yatıracaklarını belirterek, "Bağışlar, yetişkinler için 20 bin lira, kadın ve genç adaylarımız için 10 bin lira, engelli adaylarımız için de 5 bin lira şeklinde olacak." dedi.

Yavuz, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin 14 Mayıs'ta yenilenmesi kararını imzaladığını hatırlattı.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 14 Mayıs'ta yapılacak seçim çerçevesinde istifa etmesi gerekenlere, 16 Mart Perşembe günü saat 17.00'ye süre tanıdığını anımsatan Yavuz, seçimlerin yenilenmesi kararının ardından, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulunun toplanıp bazı kararlar aldığını söyledi.

Bu doğrultuda aday usul ve esaslarını belirlediklerini aktaran Yavuz, şunları kaydetti:

"Aday usul ve esasları kapsamında, müracaatların il başkanlıkları ve genel merkez nezdinde alınması kararı verildi. Aday müracaatlarının 16 Mart Perşembe günü saat 21.00'e kadar devam edeceğini karara bağladık. Başvuru aidatının bu dönem alınmayacağını Sayın Cumhurbaşkanı'mız seçim yenileme kararı verirken açıklamıştı. Başvuru aidatının bu dönem alınmamasına ve bunun yerine deprem bölgesi hesapları kapsamında AFAD'a bağış şeklinde bunun ödenmesine karar verdik. Bağış yapılmak suretiyle hiçbir aidat almadan bu süreci geçireceğiz. Bağışlar da yetişkinler için 20 bin lira, kadın ve genç adaylarımız için 10 bin lira, engelli adaylarımız için de 5 bin lira şeklinde olacak. Daha önceki yıllarda da hep böyle olmuştur. Buna özellikle dikkat ettik bu dönemde de. Her dönem işi nasıl yürüttüysek ve hangi oranları kullandıysak, bu dönemde bu ve benzeri bütün konularda aynı şeyi yaptık. Yani her dönem en yüksek aidatın yarısı kadar kadın ve genç adaylardan alıryorduk, onların da yarısı kadar engelli adaylardan alıyorduk. O oran değişmedi."

Yavuz, bu bağışların, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından yapılmış olmasını karara bağladıklarını dile getirdi.

- "3 bin ton kağıt israfı önlenmiş olacak"

Bu dönem aday müracaatlarını elektronik ortamda alacaklarını belirten Yavuz, elektronik ortamda müracaat almaya, ilk kez geçen dönem, mahalli idareler seçimlerinde başladıklarını, bu sefer milletvekili seçiminde de bunu uygulayacaklarını söyledi.

Böylece en başta 3 bin ton kağıt israfını önlemiş olacaklarının altını çizen Yavuz, "Anlık raporlama, değerlendirme gibi avantajları olacak bu sistemin. Yine bu sistem sayesinde dosya zamanında girilmedi, saati geçti, kenarda unutuldu gibi hiçbir soruya muhatap olmayacağız." diye konuştu.

Yavuz, her aday adayından 6 maddelik "milletvekili taahhütnamesi" alacaklarını belirterek, bu taahhütnamenin, geçmiş dönemki taahhütnamelere göre kapsamının daha geniş olduğunu kaydetti.

Teşkilat temayül yoklamasının usul ve esaslarını da belirlediklerini aktaran Yavuz, "Bu kapsamda 'e-temayül' şeklinde yapacağımız teşkilat temayül yoklamasını, bütün Türkiye'de tek günde, 19 Mart itibarıyla saat 10.00-17.00 arasında yapmış olacağız." dedi.

- "Bir kısım partilerle görüşme halindeyiz"

Yavuz, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"DSP ve ANAP'ın Cumhur İttifakı'na katılması söz konusu mu? Böyle bir davette bulanacak mısınız? HÜDA PAR'ın Cumhur İttifakı'na katılımı olacak mı?" sorusuna Yavuz, "Sayın Cumhurbaşkanı'mız seçim yenileme kararı verir vermez, çok hızlanan bir tablo söz konusu. Bu daha da hızlanarak ilerleyecek. Çünkü her şeyin bir zamanı var bu süreçte. Saniyeler, dakikalar, saatlerin çok büyük önemi var. Biz de bir kısım partilerle görüşme halindeyiz." yanıtını verdi.

MHP ile kurulan birlikteliğin muhkem bir şekilde sürdüğünü, Cumhur İttifakı'nın bir bileşeni olan BBP ile çalışmaların sorunsuz devam ettiğini belirten Yavuz, bugün HÜDA PAR'ı ziyaret edeceklerini, bu sürecin de kısa sürede nihayete ereceğini umduğunu söyledi.

Yavuz, Yeniden Refah Partisi ile bir temaslarının olduğunu, bu sürecin de işlediğini ifade ederek, "Bu söylediğim partilerin dışındaki gelişmelere ilişkin herhangi bir bilgiye sahip değilim." dedi.

- "Herkesten müracaat alıyoruz"

"AK Parti'de milletvekili aday adaylığı için başvurucu ücreti AFAD'a bağış şeklinde olacak. Aynı şey cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında da olacak mı? Kampanyaya destek çağrısı yerine AFAD'a bağış mı olacak?" sorusu üzerine Yavuz, bu kararların, yetkili kurullarda görüşülüp karara bağlandığını, bununla ilgili başlayan veya işleyen bir sürecin olmadığını kaydetti.

"Üç dönem kuralına ilişkin bir karar aldınız mı? Adaylık için üç dönem milletvekilliği yapanlar başvuruda bulunabilecekler mi?" sorusuna Yavuz, "Bizim tüzüğümüzde üç dönem kuralı vardı. 2017'de MKYK'ya tamamen yetki bırakıldı. Dolayısıyla MKYK'nın alacağı bir karar. Ona ilişkin herhangi bir karar alınmadı. Dolayısıyla üç döneme takılan ya da üç dönemden daha fazla milletvekilliği yapmış olanlar da dahil herkesten müracaat alıyoruz. Onlar da aday adaylığı müracaatında bulunabiliyor." yanıtını verdi.

Yavuz, müracaatları aldıktan sonra yetkili kurulların bunu değerlendireceğini, bununla ilgili daha vaktin olduğunu söyledi.

"Bazı illerde ortak listeyle girilmesi söz konusu mu? Bununla ilgili ittifaklar arasında görüşme nasıl gerçekleşecek? Bu, illerin temayüllerine nasıl yansıyacak?" sorusu üzerine Yavuz, temayül yoklamasının, AK Parti teşkilatlarının eğilimini belirlemek için yapıldığını, ortak liste ile bir alakasının olmadığını ifade etti.

- "Sandık, milli iradenin yıkılmaz kalesidir"

"Yurt içi ve dışında, Seçim Koordinasyon Merkezlerinin (SKM) son durumu nedir? AK Parti'nin sandıkları korumaya yönelik atacağı adımlar neler?" sorusu üzerine Yavuz, SKM'leri kurduklarını, il, ilçe, yurt dışı SKM başkanlarını belirlediklerini, çalışmalara hızlı bir şekilde başladıklarını kaydetti.

Seçim güvenliğinin, milli iradenin sandığa yansımasının önemli olduğunun altını çizen Yavuz, "Sandık, milli iradenin yıkılmaz kalesidir. Sandık, seçimin namusudur. Hepimiz bu anlamda sandık alanında herhangi bir usulsüzlük olmasın diye çok daha dikkatli ve özenli davranmaya mecburuz." dedi.

Depremlerin yaşandığı bölgelerde büyük oranda nüfus hareketliliğinin olduğuna dikkati çeken Yavuz, şunları ifade etti:

"Seçim günü karşımıza çıkacak hususlardan bir tanesi, deprem bölgesinden başka illere gitmiş olanların oy kullanıp kullanamaması ve nasıl oy kullanıp kullanamayacağı hususudur. Bu konuya ilişkin devletin bütün kurumları kolaylaştırıcı adımlar atıyor. Deprem bölgesinden başka illere giden veya ilçe değiştiren, adres değiştiren vatandaşlarımıza ilişkin peş peşe kolaylaştırıcı kararlar alındı ve uygulanıyor. Seçmen, nerenin seçmeniyse orada oy kullanacak. Biz daha yeni seçim yasalarında değişiklik yaptık. Seçim yasalarında değişiklik yapmasaydık, bugün başka şeyler konuşuyor olacaktık. O kanuni değişikliklerin yapılmış olması katkı sağlayacak bize."

- Taahhütnamede "Türkiye Yüzyılı" vurgusu

Bu kapsamda, hiçbir seçmenin, seçmen olma hakkını kaybetmeyeceğini vurgulayan Yavuz, evi yıkılmış, adresi kapanmış olsa bile seçmen en son neredeyse, oradan seçmen kaydının çıkacağını söyledi.

Yavuz, Türkiye'nin başka şehirlerine gitmiş seçmenlerin, 14 Mayıs'a kadar bulunduğu ile adresini almaması halinde ancak seçmen olduğu ile giderek oy kullanabileceğini belirterek, adres değişikliğinin 'e-Devlet' üzerinden yapılabildiğini anımsattı.

Öte yandan AK Parti'den milletvekili aday adayı olanlara imzalatılan "Milletvekili Taahhütnamesi"nde şu ifadeler yer alıyor:

"14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel seçiminde AK Parti'den milletvekili aday adayı olmuş bulunuyorum. Milletvekili seçilmem halinde, seçim çevremde ikamet edeceğimi, TBMM'nin ve Parti Grubumuzun çalışma usul ve esaslarına uyacağımı, TBMM'nin çalışmadığı veya Partimizce başka bir görevlendirmede bulunulmadığı hallerde bütün zamanımı seçim çevremde geçireceğimi, seçim çevremde bulunduğum süre içerisinde de şehrim ve teşkilatımızla ilgili sorumluluklarımı bihakkın yerine getireceğimi, vatandaşlarımızla olan bağımı sürekli kılacağımı ve bu bağı seçen seçilen ilişkisinden öte gönül birlikteliğine dayandıracağımı, 'Türkiye Yüzyılı' inşasında var gücümle çalışacağımı kabul ve taahhüt ederim."

Yorum

Bakanlıktan "Hatalı Hesaplama" Uyarısı: Okula Gitmeyen Çocuk Sayısı Neden Yanlış Açıklandı?

Okulda Silahlı Saldırı Alarmı: Geylan’dan “Her Okula Güvenlik” Çağrısı

Öğretmenlere Hafta Sonu Mesai Fırsatı: Atatürk Üniversitesi 3 Oturumluk Sınav Görevi Açtı

Memur maaşına ocakta taban aylık sürprizi! Memur maaşı ne kadar artacak?

MEB'den öğretmenlere zorunlu görev

Okul müdürü pompalı tüfekle 12 yaşındaki öğrencisi tarafından vuruldu

MEB’den Özel Okullara "Erken Kayıt" Operasyonu: Valiliklere Soruşturma Talimatı Gitti!

MEB Düzenlemesiyle Dengeler Değişti: İki Branşta Norm Kapıları Açılıyor

Ocak Zammında "Taban Aylık" Sürprizi: Uzman Öğretmen Maaşları Hangi Seviyeye Çıkacak?

Demirci: Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da

Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu

Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı!

MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi

19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı

MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede!

Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları

Okul müdürü milli eğitim müdürü olarak atandı

Asgari ücret zammı sızdı! Yeni asgari ücret 2026 kaç TL ödenecek?

Okullarda 4 Gün Eğitim İddiası Gerçek mi? MEB’den 1 Ocak Öncesi Kritik Açıklama!

Memurlara Ocak’ta Çifte Ödeme: Zamlı Maaş ve Fark Aynı Ayda

Yeni eğitim sistemi geliyor! MEB düğmeye bastı, artık öğretmenler bu eğitimden geçecek

İl Milli Eğitim’den Resmi Yazı: AR-GE Görevlendirmeleri İçin Son Tarih Açıklandı

Eğitimde "Dönem Sonu" Alarmı: e-Okul Veri Girişlerinde Yeni Kurallar ve Kritik Tarihler

MEB’de Sessiz Devrim Sinyali: İl Müdürleri Mercek Altında

Memur Maaşlarında Gizli Zam: 2026 Aile ve Çocuk Yardımı Ödenekleri Ne Kadar Olacak?

1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı?

2026 Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? Diyanet Takvimi ile Recep, Şaban ve Ramazan Başlangıç Tarihleri

2026 Asgari Ücret Zammı Netleşiyor: Masadaki Rakamlar ve Kritik Tarih Açıklandı!

AÖL Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 2025-2026 1. Dönem Soru ve Cevap Anahtarı Yayınlanma Tarihi

Özel okul ücretlerine yeni zam düzenlemesi!!

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.