Aile ve Sosyal Hizmetler ile Milli Eğitim bakanlıklarının 2025 yılı bütçeleri TBMM Genel Kurulunda

Politika 15.12.2024 18:58:50 0
Aile ve Sosyal Hizmetler ile Milli Eğitim bakanlıklarının 2025 yılı bütçeleri TBMM Genel Kurulunda

TBMM (AA) - DEM Parti Iğdır Milletvekili Yılmaz Hun, "Milli Eğitim Bakanlığının bütçesinin yüzde 71'lik oranı personel giderlerine, yüzde 9'u sosyal güvenlik devlet primine gitmektedir. Yani MEB bütçesinin sadece yüzde 20'si eğitim yatırımlarına harcanmaktadır." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Aile ve Sosyal Hizmetler ile Milli Eğitim bakanlıklarının 2025 yılı bütçeleri üzerinde DEM Parti milletvekilleri söz aldı.

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 2025 yılı bütçesinin, kadın ve çocuk yoksulluğuyla kadına yönelik şiddeti çözemeyeceğini savundu.

Kaya, ülkede 10 milyonun üzerinde engellinin bulunduğunu, bütçeden engelliler için ayrılan payın yeterli olmadığını belirterek, engellilerin kamusal hizmetlere erişimde sorunlar yaşadığını söyledi.

"Sağlamcılık ideolojisiyle hazırlanan bu bütçe, engellilerin eşit yurttaşlık haklarının ihlalidir, kabul etmiyoruz" ifadesini kullanan Kaya, Bakanlığın yaşlılar için ayırdığı programın bütçesinin önceki senenin 2 katı olduğunu, ancak huzurevi fiyatına eylül ayında yüzde 300 zam yapıldığını vurguladı.

DEM Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, eğitimde özelleştirmenin yaygınlaştırıldığını, eğitim müfredatının bilimsellikten ve laiklikten uzak olduğunu ileri sürdü.

DEM Parti Iğdır Milletvekili Yılmaz Hun, "Milli Eğitim Bakanlığının bütçesinin yüzde 71'lik oranı personel giderlerine, yüzde 9'u sosyal güvenlik devlet primine gitmektedir. Yani MEB bütçesinin sadece yüzde 20'si eğitim yatırımlarına harcanmaktadır." diye konuştu.

Hun, yıllardır eğitime ayrılan ödeneklerin yüksek enflasyon karşısında sadece rakamsal olarak artığını, doğrudan eğitim hizmetlerine yönelik yatırımlar açısından hazırlanan bütçelerde okulların temel ihtiyaçlarını karşılayacak kadar artış yapılmadığını iddia etti.

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, AK Parti iktidarları döneminde üniversite öğrencilerinin yoklukla baş etmeye çalıştığını ve temel ihtiyaçlarına yetecek bütçelerinin bile olmadığını savundu.

DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, mevcut eğitim sisteminde özgürlükçü ve eleştirel düşüncenin olmadığını, ezberciliğin başarının tek ve zorunlu yolu olarak gösterildiğini öne sürdü.

DEM Parti Bitlis Milletvekili Semra Çağlar Gökalp, eğitim emekçilerinin ekonomik olarak refaha kavuşturulması, özlük haklarının iyileştirilmesi, yol ve yemek gibi ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanması gerektiğini belirtti.

- "O lanet olası terör örgütü ile aranıza mesafe koyamıyorsunuz"

DEM Parti'li milletvekillerinin konuşmalarının ardından söz alan Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, DEM Parti Milletvekili Özgül Saki'nin konuşması sırasında devlete yönelik ağır ithamlarda bulunduğunu vurgulayarak, bu dili şiddetle reddettiklerini dile getirdi.

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, "milli sorun" ve "milli hassasiyet" tabirlerinin, "Kürt karşıtlığı" olduğunu iddia etti.

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, DEM Parti'lilerin konuşmalarının genel çerçevesinin, "vatan ve Türkiye düşmanlığı" üzerine şekillendiğini vurguladı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, DEM Parti grubunun, Türk ordusuna yönelik söylemlerini şiddetle reddettiğini söyledi. Çömez, "Siz ısrarlı bir şekilde o lanet olası terör örgütü ile aranıza mesafe koyamıyorsunuz. Bir kere olsun şu kürsüden, Meclis'in çatısı altından terör örgütü PKK'yı kınayamıyorsunuz." ifadesini kullandı.

Yorum
4 yıllık üniversitelerin süresi kısalıyor! Fakülteler 3 yıllık oluyor Yükseköğretim Kurulu YÖK Başkanı Erol Özvar, lisans eğitiminin ders yükü azaltılmadan 3 yıla indirilmesi için çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Model ile tasarruf ve gençlerin hızlı istihdamı hedefleniyor.
Bakanlıktan "Hatalı Hesaplama" Uyarısı: Okula Gitmeyen Çocuk Sayısı Neden Yanlış Açıklandı? Milli Eğitim Bakanlığı, bir köşe yazısında yer alan “612 bin çocuk okula gitmiyor” iddiasının hatalı hesaplamalara dayandığını belirterek, resmi verilerle kamuoyunu bilgilendirdi.
Okulda Silahlı Saldırı Alarmı: Geylan’dan “Her Okula Güvenlik” Çağrısı Bir ortaokul müdürünün öğrencinin silahlı saldırısında ağır yaralanması eğitimde güvenliği yeniden gündeme taşıdı. Talip Geylan, her okula güvenlik personeli çağrısını yineledi.
Öğretmenlere Hafta Sonu Mesai Fırsatı: Atatürk Üniversitesi 3 Oturumluk Sınav Görevi Açtı Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nin Ocak 2026’da yapılacak üç oturumlu sınavı için görev başvuruları başladı. Görev türlerine göre ödenecek ücretler de açıklandı.
Memur maaşına ocakta taban aylık sürprizi! Memur maaşı ne kadar artacak? Ocak ayında memur maaşlarına %18,7 zam ve 1.000 TL taban aylık artışı bekleniyor. Kariyer basamaklarına göre şekillenecek yeni maaş listeleri ve zamlı bordro detayları haberimizde.
MEB'den öğretmenlere zorunlu görev MEB ortak sınavları 29 Aralık'ta başlıyor. Öğretmenlerin sınav tarihlerini 22 Aralık'a kadar e-Okul'a girmesi gerekiyor. Not işlemleri sonrası 16 Ocak'ta karne heyecanı ve tatil başlayacak. Bakanlıktan öğretmenlere zorunlu görev.
Okul müdürü pompalı tüfekle 12 yaşındaki öğrencisi tarafından vuruldu Mersin Anamur’da 12 yaşındaki öğrenci, okul müdürü Ender Kara’yı tüfekle vurarak ağır yaraladı. Yoğun bakımdaki müdürün durumu kritikliğini korurken, olayla ilgili soruşturma sürüyor.
MEB’den Özel Okullara "Erken Kayıt" Operasyonu: Valiliklere Soruşturma Talimatı Gitti! Milli Eğitim Bakanlığı, erken kayıt adı altında mevzuata aykırı ücret ve zam ilanı yapan özel okullarla ilgili valilikleri harekete geçirdi. İnceleme ve soruşturma süreci gündemde.
MEB Düzenlemesiyle Dengeler Değişti: İki Branşta Norm Kapıları Açılıyor Milli Eğitim Bakanlığı’nın ders saati güncellemesiyle İngilizce ve Almanca branşlarında norm ve ek ders artışı yaşanacak. Yeni uygulama, tayin ve istihdam dengesini de etkileyecek.
Ocak Zammında "Taban Aylık" Sürprizi: Uzman Öğretmen Maaşları Hangi Seviyeye Çıkacak? Ocak ayında uygulanması beklenen toplu sözleşme zammı, enflasyon farkı ve taban aylık artışıyla uzman ve başöğretmen maaşları yeniden hesaplandı. İşte öne çıkan senaryolar.
Demirci: Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da Bütçe maratonunun TBMM’de aralıksız sürdüğü günlerde Ali Yalçın’ın apar topar Burdur’a gitmesi Ankara kulislerinde de kamuoyunda da haklı bir merak uyandırdı.
Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu Meteoroloji'den kritik uyarı: Yurt genelinde kuvvetli sağanak, kar ve don bekleniyor. Antalya ve Muğla'da sel riski varken; Ankara, Eskişehir ve Kütahya'da kar yağışı etkili olacak.
Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı! Altın piyasasında tarihi gün: Ons altın 4 bin 394 dolara, gram altın ise 6 bin 45 TL’ye yükselerek rekor kırdı. Kapalıçarşı'da fiziki altın fiyatı 6 bin 140 TL seviyesini gördü.
MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi Milli Eğitim Bakanlığı MEB, yasal artış oranı belli olmadan "erken kayıt" adı altında ilan veren özel okullar hakkında soruşturma talimatı verdi. Mevzuata aykırı ücret belirleyen kurumlara inceleme başlatılacak.
19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı Şırnak'ın Cizre ilçesinde 19 öğrencinin şikayet etmesi üzerine taciz iddiası ile gözaltına alınan öğretmen S.Ö, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.