Bugün, 22 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14167,13%-0,44
  • DOLAR

    42,81% 0,03
  • EURO

    50,38% 0,47
  • GRAM ALTIN

    6107,70% 2,28
  • Ç. ALTIN

    9752,45% 1,12

Aile ve Gençlik Fonu kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda

TBMM Genel Kurulunda, Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi'nin birinci bölümünde yer alan 4 madde kabul edildi.

Politika 16.11.2023 23:40:00 0
Aile ve Gençlik Fonu kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi'nin birinci bölümünde yer alan 4 madde kabul edildi.

Teklifin kabul edilen maddelerine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı kamu tüzel kişiliğini haiz Aile ve Gençlik Fonu kurulacak.

Fonun yönetim kurulu, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı başkanlığında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısından olmak üzere beş kişiden oluşacak. Kurul kararları oy çokluğuyla alınacak. Bakan yardımcıları ilgili bakanlar tarafından görevlendirilecek.

Yönetim kurulu, fondan kaynak aktarımı yapılacak projeleri, aktarılacak kaynak tutarını, harcama programlarını belirlemeye yetkili olacak.

Aile ve Gençlik Fonu'nun sekretarya hizmetleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak.

Fonun kaynakları, Türk Petrol Kanunu kapsamında tahsil edilen devlet hissesinin ve Maden Kanunu çerçevesinde tahsil edilen devlet hakkının yüzde 20'sinden, kanun ve kararnamelerle kurulu bulunan ve kurulacak olan fonların gelirlerinden Cumhurbaşkanı kararıyla yüzde 10'una kadar aktarılacak tutarlardan, geri ödeme öngörülen projeler kapsamında geri ödemelerden oluşan tutarlardan, yurt içi ve yurt dışı kaynaklı her nevi nakdi bağış, yardım ve hibelerden, diğer gelirlerden oluşacak.

Türk Petrol Kanunu çerçevesinde tahsil edilen devlet hissesinin ve Maden Kanunu kapsamında tahsil edilen devlet hakkının oranını sıfıra kadar indirmeye veya bu oranı iki katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

Fonun giderlerini ise yönetim kurulu tarafından onaylanan projeler kapsamındaki teşvik, hibe, destek, kredi ile teminatlar için ilgili kurum ve kuruluşlara aktarılan tutarlar, bunlardan kaynaklı hizmet bedeli ücret ve komisyonlar, fonun kaynaklarının yönetimi ve yönetim kurulu tarafından onaylanan projeler kapsamındaki giderler ile diğer operasyonel giderler oluşturacak.

Yönetim kurulu tarafından onaylanan projeler için harcama programı çerçevesinde ödenmek üzere fondan, yönetim kurulu kararı ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına kaynak aktarılacak.

İlgili kurum ve kuruluşlara aktarılan kaynakların yararlanıcılara aktarılabilmesi ve doğabilecek geri ödemelerin alınabilmesi için bahse konu kurum ve kuruluşlar Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamında faaliyet gösteren ödeme hizmeti sağlayıcılar, Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu kapsamında faaliyet gösteren finansman şirketleri ile kredi garanti kurumlarıyla protokol yapabilecek.

- Görüşmelerden notlar

Teklif üzerindeki görüşmelerde grubu adına konuşan Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, son 20 yılda 2 milyonu aşkın çiftin boşandığını, ailenin temeline dinamit konulduğunu söyledi. Çalışkan, 'Ahlaksız dizilerden geleceğimiz olan gençler etkileniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından fonlanan diziler, sadece ülkemizi değil bütün İslam aleminin aile yapısını tahrip ediyor.' dedi.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba ise hayat pahalılığı ve işsizlik nedeniyle gençlerin yuva kuramaz hale geldiğini savunarak, 150 bin liralık yardımın, evlilik giderlerini karşılamasının mümkün olmadığını ifade etti. Fakıbaba, 'Hükümet aile yapısındaki çöküşü durdurmalı. Aile içi şiddet ve ekonomik zorluklarla ezilen kadını, gençleri, çocukları ve yaşlı nüfusu korumalı.' diye konuştu.

MHP Bursa Milletvekili Fevzi Zırhlıoğlu da aile kurumunun Türk milletinin varlığından rahatsız olanlar tarafından hedef alındığını belirterek, 'Aile ve Gençlik Fonu Kanun Teklifi ile birey ve nesne temelli, cinsiyetsiz bir toplum oluşturmaya çalışarak aile kurumunu hedef alan bedhahlarla da mücadele için bir adım atılmaktadır.' diye konuştu.

-'Bu bütçeyi neden bakanlıklarımıza aktarmıyorsunuz?'

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı da kanun teklifiyle kurulacak fona yönelik eleştirilerde bulundu. 'Devlet kurumları çatısı altında, Bakanlıklarımız tarafından gençlerimize böyle bir desteğin verilmemesi için ne gibi bir yasal engel var?' sorusunu yönelten Sarı, şunları söyledi:

'Bir bakanlığın mevzuattan dolayı yapamadığını iddia ettiğiniz destekleri beş bakanlığın temsilcileriyle birlikte kuracağınız Fon Yönetim Kurulu nasıl yapacak? Bu bütçeyi neden bakanlıklarımıza aktarmıyorsunuz? İlgili bakanlıklarımız gençlerimize kredi değil de neden karşılıksız destek vermiyor? Yoksa kurulan bu Fonla yandaş vakıf ve derneklerle işbirliği yapacağınız yeni bir kaynak arayışı içerisinde misiniz?'

- 'Kadın kırımı' tartışması

HEDEP Muş Milletvekili Sümeyye Boz'un 'Evliliklere karşı değiliz ancak buradaki yaklaşımın kadınları aileye hapsetmekten öteye başka bir şey vadetmediğini düşünüyoruz.' ifadeleri ile 'Bir ayda 40 kadının ölmesi demek, bir kadın kırımını bize hatırlatıyor.' ifadelerine AK Parti'li milletvekilleri tepki gösterdi.

AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, 'kadın kırımı' görmek isteyenlerin Birleşmiş Milletlerin, Uluslararası Af Örgütünün raporlarına bakmasını isteyerek, 'Orada PKK'nın, YPG'nin 15 yaş altı kız ve erkek çocuklarını nasıl zorla silahlandırdığını, o kız çocuklarını intihar süsü verilmiş ölüme nasıl mahkum ettiklerini ve bugün 'kadın kırımı' diyenlerin çıkıp onları bir gün dahi kınayamadıklarını, o Kürt çocukların, Ezidi çocukların yanında olduklarını ifade edemediklerini buradan tutanaklara geçirmek istiyorum.' dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta ise, 'Ben evli bir kadınım, hapsolmuş gibi bir halim yok farkındaysanız. Bu ülkede evli olup işini yapan, çalışan, aktif olarak toplum hayatında, sosyal hayatta ve iş hayatında bulunan binlerce, milyonlarca kadın var.' diye konuştu.

- Yaş sınırı ve kredi miktarı Fon yönetimi tarafından belirlenecek

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkan Vekili Orhan Ateş, teklifin birinci bölümüyle ilgili milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Ateş, yasada herhangi bir yaş sınırı ve kredi miktarı belirtilmediğini, yaş sınırı ve kredi miktarının Fon yönetimi tarafından belirleneceğini kaydetti.

Kaynağın, yönetim kurulu kararıyla kamu kurum ve kuruluşlarına aktarım şeklinde olacağını dile getiren Ateş, herhangi bir vakıf ve derneğe aktarımın söz konusu olmadığını belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanların Fondan yararlanmayacağını dile getiren Ateş, Fona ilişkin mali verilerin en geç 6 aylık periyotlar itibarıyla kamuoyuyla paylaşılacağını, Fonun Sayıştay denetimine tabi olacağını bildirdi.

Teklifin 4 maddesinin kabul edilmesinin ardından TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder birleşime ara verdi. Önder, komisyonun, aradan sonra yerini almaması nedeniyle birleşimi, 21 Kasım Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

Yorum

Memur maaşına ocakta taban aylık sürprizi! Memur maaşı ne kadar artacak?

MEB'den öğretmenlere zorunlu görev

Okul müdürü pompalı tüfekle 12 yaşındaki öğrencisi tarafından vuruldu

MEB’den Özel Okullara "Erken Kayıt" Operasyonu: Valiliklere Soruşturma Talimatı Gitti!

MEB Düzenlemesiyle Dengeler Değişti: İki Branşta Norm Kapıları Açılıyor

Ocak Zammında "Taban Aylık" Sürprizi: Uzman Öğretmen Maaşları Hangi Seviyeye Çıkacak?

Demirci: Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da

Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu

Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı!

MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi

19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı

MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede!

Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları

Okul müdürü milli eğitim müdürü olarak atandı

Asgari ücret zammı sızdı! Yeni asgari ücret 2026 kaç TL ödenecek?

Okullarda 4 Gün Eğitim İddiası Gerçek mi? MEB’den 1 Ocak Öncesi Kritik Açıklama!

Memurlara Ocak’ta Çifte Ödeme: Zamlı Maaş ve Fark Aynı Ayda

Yeni eğitim sistemi geliyor! MEB düğmeye bastı, artık öğretmenler bu eğitimden geçecek

İl Milli Eğitim’den Resmi Yazı: AR-GE Görevlendirmeleri İçin Son Tarih Açıklandı

Eğitimde "Dönem Sonu" Alarmı: e-Okul Veri Girişlerinde Yeni Kurallar ve Kritik Tarihler

MEB’de Sessiz Devrim Sinyali: İl Müdürleri Mercek Altında

Memur Maaşlarında Gizli Zam: 2026 Aile ve Çocuk Yardımı Ödenekleri Ne Kadar Olacak?

1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı?

2026 Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? Diyanet Takvimi ile Recep, Şaban ve Ramazan Başlangıç Tarihleri

2026 Asgari Ücret Zammı Netleşiyor: Masadaki Rakamlar ve Kritik Tarih Açıklandı!

AÖL Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 2025-2026 1. Dönem Soru ve Cevap Anahtarı Yayınlanma Tarihi

Özel okul ücretlerine yeni zam düzenlemesi!!

Norm kadro fazlası öğretmenin atamaları için yeni takvim! MEB’den yeni yazı

EGM’den Yılın Son Personel Bombası: 3 Büyük İlde 500 Hizmetli Alımı Başlıyor!

YÖK’ten Tarihi Karar: Üniversite 3 Yılda Bitecek, 175 Bölüm Tamamen Kapatıldı!

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.