Bugün, 22 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14167,13%-0,44
  • DOLAR

    42,81% 0,03
  • EURO

    50,38% 0,47
  • GRAM ALTIN

    6107,70% 2,28
  • Ç. ALTIN

    9752,45% 1,12

Adalet Bakanı Tunç, basın mensuplarının sorularını yanıtladı:

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katili Ogün Samast hakkında hazırlanan yeni iddianameye ilişkin, 'Eksiklikler giderilerek yeni iddianame tekrar çocuk mahkemesine sunuldu, durum bundan ibaret. Bu kapsa

Genel 20.11.2023 15:11:00 0
Adalet Bakanı Tunç, basın mensuplarının sorularını yanıtladı:

ANKARA (AA) - Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katili Ogün Samast hakkında hazırlanan yeni iddianameye ilişkin, 'Eksiklikler giderilerek yeni iddianame tekrar çocuk mahkemesine sunuldu, durum bundan ibaret. Bu kapsamda da yargılama devam edecek.' dedi.

Bakan Tunç, Türkiye Noterler Birliği'nde düzenlenen 'Yarının Dünyasında Bugünün Çocuk Hakları Paneli'nin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ndeki 50+1 şartına ilişkin soru üzerine Tunç, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin, hem yasamada hem yürütmede istikrar sağlayan, Cumhuriyet rejimine ve demokrasiye en uygun sistem olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, bu sistemden geriye dönüşün olmadığını defalarca ifade ettiğini belirten Bakan Tunç, ilk uygulamadan sonra bazı eleştirilerin ortaya çıktığını hatırlattı.

Sistemle ilgili yeni ihtiyaçlar durumunda yeni değişikliklerin oturulup konuşularak değerlendirileceğini, revizyon ya da reform ihtiyacı varsa bundan kaçınılamayacağını söylediklerini anımsatan Yılmaz Tunç, şöyle devam etti:

'Sayın Cumhurbaşkanımızın da özellikle eleştiriler karşısında ifade ettiği 50+1 meselesinde takdir Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Yeni anayasa hedefi doğrultusunda bunların hepsi konuşulup tartışılabilir ve Mecliste bunlar bir mutabakat çerçevesinde olabilecek hususlar. Bu mutabakat sağlandığında tabii ki önemli olan Türkiye'yi demokratik, sivil, kuşatıcı yeni bir anayasaya kavuşturmak. Bu yeni anayasa yazılırken tüm partilerimiz milletimize olan bu borcumuzu yerine getirirken anayasamızın değiştirilemez olan maddelerinden sonraki diğer maddeleriyle ilgili hepsi oturulup tartışılıp konuşulup kararlaştırılabilecek ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin ve sonrasında da milletimizin takdiriyle gerçekleşebilecek hususlardır.'

- Ogün Samast'ın tahliyesi ve 'zaman aşımı' konusu

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katili Ogün Samast'ın cezaevinden tahliye edilmesine ilişkin soruları da yanıtladı.

Yargısal süreçlerle ilgili bu konunun evveliyatını bilmeden hüküm vermenin doğru olmadığını dile getiren Tunç, cinayetin ardından azmettirenler ve tetikçiyle ilgili yargılama süreçlerinin başladığını, tetikçi Samast'ın yaşının 18'den küçük olması nedeniyle yargılanmasının çocuk mahkemesinde devam ettiğini hatırlattı.

Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında Samast'a verilebilecek cezanın ağırlaştırılmış müebbet yerine 18 ile 24 yıl arasında belirlendiğini anlatan Tunç, Samast'ın 21 yıl hapis cezasına çarptırıldığını, cezaevinde de işlediği suçlarla beraber infaz süresinin dolduğunu söyledi.

Bakan Tunç, 'Yatmış olduğu süre ceza infaz kanunumuza göre doldu ve bu süreyle ilgili olarak da birkaç kez uzatma söz konusu oldu. Sonrasında infaz hakimliğinin vermiş olduğu bir karar neticesinde şartlı tahliye gerçekleşmiş oldu.' bilgisini paylaştı.

- 'Cinayet sonrasında suçun örgüt kapsamında olup olmadığı tartışıldı'

Samast hakkında hazırlanan, 'silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçundan 7 yıl 6 aydan 12 yıla kadar hapis cezası istenen yeni iddianameye ilişkin soru üzerine Bakan Tunç, yeni iddianame konusunda kamuoyunun bilmediği bazı hususların bulunduğunu söyledi.

Cinayet sonrasında da işlenen suçun 'örgüt' kapsamında olup olmadığının tartışıldığını, azmettirenler ve tetikçi Samast'a 'terör örgütü' kapsamında olmayan, TCK 220'de belirtilen 'organize suç örgütü' kapsamında ceza verildiğini belirtti.

Bakan Tunç, bu kararlar kesinleştikten sonra, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, cinayetin FETÖ'nün amaçları doğrultusunda işlenip işlenmediğiyle ilgili yeni bir soruşturma başlatıldığını anlattı.

Yılmaz Tunç, kamu görevlileriyle ilgili açılan bu davalarda mahkumiyet kararlarının verildiğini, ardından hükümle beraber tetikçi ve azmettiriciler hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu kaydetti.

Ogün Samast'la ilgili bu kapsamda daha önce düzenlenen iddianamenin, nisan ayında eksiklikler nedeniyle savcılığa iade edildiğini belirten Tunç, 'Sonrasında bu eksiklikler giderilerek yeni iddianame tekrar çocuk mahkemesine sunuldu, durum bundan ibaret. Bu kapsamda da yargılama devam edecek.' dedi.

Samast hakkındaki örgütlü suçla ilgili zaman aşımı tartışmalarının hatırlatılmasına karşılık da Bakan Tunç, 'Tamamen yargısal süreçlerle alakalı. Tüm bunların değerlendirmesini yapacak olan mahkemelerimizdir, yargı makamlarıdır. Hep beraber bunun neticesini bekleyeceğiz.' diye konuştu.

- 'Meral Akşener'in bilgileri paylaşmasında yarar var'

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener tarafından dile getirilen, 'bazı emniyet müdürlerinin otel işlettiği, öksüz kızların fuhuşta kullanıldığı' iddiasıyla ilgili soruya, 'Eğer böyle bir iddia varsa hemen bunun hiç gecikmeksizin yargı makamlarına, Cumhuriyet başsavcılıklarına bildirilmesi lazım.' yanıtını verdi.

İddianın üzerine gidilmesi gerektiğine işaret eden Tunç, 'Bu, gerçekten ciddi bir iddia, hiç bekletilmeden hemen üzerine gidilebilecek bir konu. Dolayısıyla böyle bir iddia noktasında somut bilgiler varsa bu bilgileri Sayın Akşener'in yargı makamlarımızla, Cumhuriyet başsavcılıklarımızla paylaşmasında çok büyük yarar olduğunu ifade etmek istiyorum.' dedi.

Yorum

Memur maaşına ocakta taban aylık sürprizi! Memur maaşı ne kadar artacak?

MEB'den öğretmenlere zorunlu görev

Okul müdürü pompalı tüfekle 12 yaşındaki öğrencisi tarafından vuruldu

MEB’den Özel Okullara "Erken Kayıt" Operasyonu: Valiliklere Soruşturma Talimatı Gitti!

MEB Düzenlemesiyle Dengeler Değişti: İki Branşta Norm Kapıları Açılıyor

Ocak Zammında "Taban Aylık" Sürprizi: Uzman Öğretmen Maaşları Hangi Seviyeye Çıkacak?

Demirci: Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da

Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu

Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı!

MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi

19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı

MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede!

Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları

Okul müdürü milli eğitim müdürü olarak atandı

Asgari ücret zammı sızdı! Yeni asgari ücret 2026 kaç TL ödenecek?

Okullarda 4 Gün Eğitim İddiası Gerçek mi? MEB’den 1 Ocak Öncesi Kritik Açıklama!

Memurlara Ocak’ta Çifte Ödeme: Zamlı Maaş ve Fark Aynı Ayda

Yeni eğitim sistemi geliyor! MEB düğmeye bastı, artık öğretmenler bu eğitimden geçecek

İl Milli Eğitim’den Resmi Yazı: AR-GE Görevlendirmeleri İçin Son Tarih Açıklandı

Eğitimde "Dönem Sonu" Alarmı: e-Okul Veri Girişlerinde Yeni Kurallar ve Kritik Tarihler

MEB’de Sessiz Devrim Sinyali: İl Müdürleri Mercek Altında

Memur Maaşlarında Gizli Zam: 2026 Aile ve Çocuk Yardımı Ödenekleri Ne Kadar Olacak?

1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı?

2026 Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? Diyanet Takvimi ile Recep, Şaban ve Ramazan Başlangıç Tarihleri

2026 Asgari Ücret Zammı Netleşiyor: Masadaki Rakamlar ve Kritik Tarih Açıklandı!

AÖL Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 2025-2026 1. Dönem Soru ve Cevap Anahtarı Yayınlanma Tarihi

Özel okul ücretlerine yeni zam düzenlemesi!!

Norm kadro fazlası öğretmenin atamaları için yeni takvim! MEB’den yeni yazı

EGM’den Yılın Son Personel Bombası: 3 Büyük İlde 500 Hizmetli Alımı Başlıyor!

YÖK’ten Tarihi Karar: Üniversite 3 Yılda Bitecek, 175 Bölüm Tamamen Kapatıldı!

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.