Bugün, 22 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14170,38%-0,41
  • DOLAR

    42,81% 0,04
  • EURO

    50,37% 0,43
  • GRAM ALTIN

    6092,39% 2,02
  • Ç. ALTIN

    9752,45% 1,12

Adalet Bakanı Bozdağ, Diyarbakır'da iftar programına katıldı:

- 'Depremzede her bir insanımızın depreme dayanıklı, sağlam konutlarda barınmasını temin etmek, her tür ihtiyaçlarını karşılamak hükümetimizin ana görevi. Vatandaşlarımız evlerine taşınırken de ihtiyaçlarını karşılayacak eşya

Genel 31.03.2023 21:39:20 0
Adalet Bakanı Bozdağ, Diyarbakır

DİYARBAKIR (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Depremzede her bir insanımızın depreme dayanıklı, sağlam konutlarda barınmasını temin etmek, her tür ihtiyaçlarını karşılamak hükümetimizin ana görevi. Vatandaşlarımız evlerine taşınırken de ihtiyaçlarını karşılayacak eşyaları alabilmeleri için ayrıca nakdi destekte bulunulacak." dedi.

Bakan Bozdağ, bir düğün salonunda Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğünce düzenlenen "Birr Lokma Bin Sofra" adlı iftar programında, depremzedeler ile vakıftan kuru gıda ve muhtaç aylığı alan vatandaşlar ve burs alan öğrencilerle bir araya geldi.

Programda konuşan Bozdağ, bu yıl ramazan ayına deprem felaketi nedeniyle hüzünle girdiklerini söyledi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremler nedeniyle 50 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiğini, on binlerce kişinin de yaralandığını ifade eden Bozdağ, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diledi.

Depremin hemen akabinde devlet ve millet işbirliğinde büyük bir dayanışma gösterildiğini dile getiren Bozdağ, şöyle devam etti:

"Enkazın altında olan canlarımıza, sevdiklerimize, kardeşlerimize ulaşmak için büyük bir mücadele verildi. Pek çok kardeşimiz sağ salim kurtarılırken bazıları da maalesef vefat etti. Gönlümüz arzu ederdi ki herkesi sağ kurtaralım ama imkan olmadı. Bir yandan enkaz altındaki her bir insanımıza ulaştık, diğer yandan enkazları kaldırdık. Şimdi artık yaraları sarma vaktidir. Biliyoruz ki ölenlerimizi geri getiremeyiz ancak onlar için dua edebiliriz. Ama kalanlarımız için çok şey yapabiliriz. Onun için geride kalan depremzede her bir insanımızın depreme dayanıklı, daha güvenli, daha sağlam konutlarda barınmasını temin etmek, onların her tür ihtiyaçlarını karşılamak hükümetimizin ana görevidir."

Cumhurbaşkanı'nın liderliğinde depremin yaşandığı her yerde ilk günden itibaren bakanların koordinesinde önemli çalışmalar yapıldığını dile getiren Bozdağ, bu çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

- "Veri tespiti yapılmadan hiçbir enkaz kaldırılmadı"

Depremzedelerin ihtiyaçları ve geçici olarak barındırılması konusunda önemli adımlar attıklarını kaydeden Bakan Bozdağ, şunları söyledi:

"Şu anda Diyarbakır özelinde enkazı kaldırılmadık hiçbir bina yok. İkincisi kimliklendirilmesi yapılmayan yaralı veya vefat etmiş hiçbir insanımız da yok. Enkazlarla ilgili çalışmalar veri tespiti bakımından da tamamlandı. Veri tespiti yapılmadan hiçbir enkaz da kaldırılmadı. Bir yandan enkazlar kaldırılırken öbür yandan da bu enkazlar nedeniyle ihmal ve kusuru bulunanlarla alakalı adli süreçler başladı ve soruşturmalar devam ediyor. Şuna herkes emin olmalı, bu deprem nedeniyle binaların yıkılmasında eğer ihmali kusuru olanlar varsa elbette onlar yargı önünde hesap vereceklerdir. Bir yandan bu da devam etmektedir."

Bozdağ, Diyarbakır'da yaklaşık 200 bin kişiyi geçici barınma merkezlerinde barındırdıklarını dile getirerek, ilk günlerde ilk dönemde bu kişilerin bir kısmının çadırlarda bir kısmının sosyal tesislerde bir kısmının misafirhanelerde bir kısmının ise kamu kurum ve kuruluşlarına ait yerlerde barındırıldığını belirtti.

Daha sonra hasar tespit çalışmaları bittikten sonra evleri hasarsız olan ya da hafif hasarlı olanlar evlerine geçtikçe çadırları boşalttıklarını anlatan Bozdağ, şu anda Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait yurtlarda barınan vatandaşların olduğunu, çadırlarda kimsenin kalmadığını bildirdi.

- "Diyarbakır'da yeni bir kent kuruyoruz"

Bozdağ, Diyarbakır'da şu anda konteyner kent kurulumunun da sürdüğüne işaret ederek, 200'ün üzerinde konteynerin şu anda kurulduğunu söyledi.

Yakında, konteyner kent müracaatında bulunan her bir insana konteyner verme sürecini başlatacaklarını ifade eden Bozdağ, yağış nedeniyle çalışmaların biraz yavaşladığını ama kısa süre içerisinde konteyner kenti de tamamlayarak barınmaları için vatandaşların kullanımına açacaklarını belirtti.

Bozdağ, "Diyarbakır'da yaklaşık 27 bin bağımsız konut yapacağız. Diyarbakır'da kültür ve medeniyete uygun, çevre şartları uygun, ibadethaneleriyle, eğitim, sağlık ve spor tesisleriyle, parklarıyla, ticari alanlarıyla, çarşılarıyla yeni bir kent kuruyoruz. Yakında Cumhurbaşkanımızın temel atma törenleri kapsamında Diyarbakır'da ihalesi yapılan bazı konutların temelini de Diyarbakır'ımızda atacağız. Diyarbakır'da da temel atma çalışmaları sürüyor. Yarın o çalışmaları yerinde göreceğiz." diye konuştu.

- "Derdimiz yaraları hızla sarmak"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın depremzedelere bir yıl içinde konutların yapılarak teslim edileceğini taahhüt ettiğini anımsatan Bozdağ, bu söylenirken de geçmişte yapılan konutların referans gösterildiğini ifade etti.

Bozdağ şöyle konuştu:

"Van, Bingöl, Elazığ ve İzmir depremlerinden sonra vatandaşlarımıza ne söz verdiysek süresinde, bazılarını da süresinden önce yerine getirdik. İnşallah deprem bölgelerindeki insanlarımıza verdiğimiz sözü de bir yıl içinde yerine getireceğiz. Türkiye'de belirsizlik olmasın diye, hemen yetki aldıktan sonra daha güçlü bir biçimde devam edelim diye seçimleri de öne aldık. Derdimiz yaraları hızla sarmak, derdimiz kalıcı daha iyi konutlara vatandaşlarımızı en kısa sürede kavuşturmaktır. Bize inanın bize güvenin. Dün yaptık şimdi de yapıyoruz. Vatandaşlarımız evlerine taşınırken de ihtiyaçlarını karşılayacak eşyaları alabilmeleri için ayrıca nakdi destekte bulunulacak. Kendi eşyalarını diledikleri şekilde alma imkanı bulacaklar. Daha iyi bir yaşam alanını onlara sunmak bizim boynumuzun borcu. Onun için hep söylüyoruz, yaparsa Recep Tayyip Erdoğan yapar, yaparsa onun liderliğindeki AK Parti yapar. Bugüne kadar hep böyle oldu."

Programda Vali Ali İhsan Su, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker ve Vakıflar Bölge Müdürü Hakan Demir de konuşma yaptı.

İftar programına, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, İl Emniyet Müdür Fatih Kaya, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi ve AK Parti İl Başkanı Muhammed Şerif Aydın da katıldı.

Yorum

MEB'den öğretmenlere zorunlu görev

Okul müdürü pompalı tüfekle 12 yaşındaki öğrencisi tarafından vuruldu

MEB’den Özel Okullara "Erken Kayıt" Operasyonu: Valiliklere Soruşturma Talimatı Gitti!

MEB Düzenlemesiyle Dengeler Değişti: İki Branşta Norm Kapıları Açılıyor

Ocak Zammında "Taban Aylık" Sürprizi: Uzman Öğretmen Maaşları Hangi Seviyeye Çıkacak?

Demirci: Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da

Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu

Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı!

MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi

19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı

MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede!

Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları

Okul müdürü milli eğitim müdürü olarak atandı

Asgari ücret zammı sızdı! Yeni asgari ücret 2026 kaç TL ödenecek?

Okullarda 4 Gün Eğitim İddiası Gerçek mi? MEB’den 1 Ocak Öncesi Kritik Açıklama!

Memurlara Ocak’ta Çifte Ödeme: Zamlı Maaş ve Fark Aynı Ayda

Yeni eğitim sistemi geliyor! MEB düğmeye bastı, artık öğretmenler bu eğitimden geçecek

İl Milli Eğitim’den Resmi Yazı: AR-GE Görevlendirmeleri İçin Son Tarih Açıklandı

Eğitimde "Dönem Sonu" Alarmı: e-Okul Veri Girişlerinde Yeni Kurallar ve Kritik Tarihler

MEB’de Sessiz Devrim Sinyali: İl Müdürleri Mercek Altında

Memur Maaşlarında Gizli Zam: 2026 Aile ve Çocuk Yardımı Ödenekleri Ne Kadar Olacak?

1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı?

2026 Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? Diyanet Takvimi ile Recep, Şaban ve Ramazan Başlangıç Tarihleri

2026 Asgari Ücret Zammı Netleşiyor: Masadaki Rakamlar ve Kritik Tarih Açıklandı!

AÖL Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 2025-2026 1. Dönem Soru ve Cevap Anahtarı Yayınlanma Tarihi

Özel okul ücretlerine yeni zam düzenlemesi!!

Norm kadro fazlası öğretmenin atamaları için yeni takvim! MEB’den yeni yazı

EGM’den Yılın Son Personel Bombası: 3 Büyük İlde 500 Hizmetli Alımı Başlıyor!

YÖK’ten Tarihi Karar: Üniversite 3 Yılda Bitecek, 175 Bölüm Tamamen Kapatıldı!

Yılbaşında 9 günlük tatil planı nasıl yapılır?

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.