ABD'de PGA Tour ve Suudi Arabistan'ın kurduğu LIV Golf'un birleşmesi tartışmalara neden oldu

Genel 7.06.2023 04:00:25 0
ABD

NEW YORK (AA) - ABD'de golf organizasyonu PGA Tour'un Suudi Arabistan tarafından kurulan LIV Golf ile birleşme kararı, Suudi Arabistan'ın "spor organizasyonlarına para akıtarak insan hakları konusundaki kötü imajını hafızalardan silmeye" çalıştığı iddialarını gündeme getirerek tepki çekti.

Bazı ABD'li milletvekilleri ünlü golf organizasyonları PGA Tour ve DP World Tour'un Suudi Arabistan tarafından kurulan LIV Golf ile birleşme kararına tepki gösterdi.

Demokrat Senatör Chris Murphy, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, birkaç ay önce ofisinde PGA yetkilileriyle "İnsan hakları sicili nedeniyle Suudi Arabistan'ın büyük bir Amerikan spor organizasyonundan nasıl diskalifiye edilmeleri gerektiği konusunu konuştuklarını" belirterek, iki organizasyonun birleşmesini "Çok garip" şeklinde niteledi.

Murphy, "Sanırım endişeleri gerçekten insan hakları değildi?" diye devam etti.

ABD Temsilciler Meclisi üyesi Cumhuriyetçi Vekil Matt Gaetz ise karara, "Kartel silahlarımızı satın alıyor, Çin tarım arazilerimizi satın alıyor, Ukrayna en nüfuzlu ailemizi (Joe Biden) satın alıyor, Suudi Arabistan golfümüzü satın alıyor." ifadeleriyle tepki gösterdi.

LIV Golf'ü uzun süredir eleştiren ve lobicilik kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla organizasyonun soruşturulmasını dahi talep eden Milletvekili Chip Roy de birleşme kararını eleştirdi.

Roy, PGA Tour yetkilisi Joy Monahan'ın, geçen yıl, 11 Eylül saldırılarından etkilenen ailelerin endişeleri ve Suudi Arabistan'ın sportswashing (spor ile beyin yıkama) faaliyetleriyle ilgili soruları yanıtladığı bir programın videosunu alıntılayarak tepki gösterdi.

- Trump, kararını "muhteşem bir fırsat" diye niteledi

Diğer yandan bazı milletvekilleri ve siyasiler birleşmeyi olumlu karşıladı.

Cumhuriyetçi Milletvekili Nancy Mace, iki organizasyonun birleşmesinin "profesyonel golfün geleceği için büyük bir haber" olduğunu belirterek, bu konuda iyimser olduğunu kaydetti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump ise kendi sosyal medya sitesi TruthSocial'da yaptığı paylaşımda, iki kulüp arasındaki anlaşmaya ilişkin "Golf'ün harika dünyası için büyük, güzel ve muhteşem bir fırsat." yorumunu yaptı.

LIV Golf'ün bazı turnuvalarına kendi golf kulübünde ev sahipliği yapmış olan Trump, anlaşmaya taraf olan organizasyonları tebrik etti.

ABD Başkanı Joe Biden'a da bugünkü kabine toplantısı öncesi iki golf organizasyonunun birleşmesi soruldu. Soruya gülerek karşılık veren Biden, "PGA'da olmayı planlıyorum." dedi.

- Suudi Arabistan ve "sportswashing" iddiaları

Amerikan basınında, 2022'de çıkış yapan LIV Golf'un "en zengin" turnuvaları düzenlediği, yüksek para ödülleri ve tekliflerle ünlü golf oyuncularını bünyelerine katmaları geniş yer bulmuştu.

LIV Golf'ün faaliyete geçmesiyle Suudi Arabistan'ın itibarını yeniden şekillendirmek ve ekonomisini yeni yollarla geliştirmek için spora yöneldiği iddiaları gündeme gelmişti.

LIV Golf'un Avustralyalı CEO'su Greg Norman'ın Washington Post gazetesi yazarı Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili "Herkes hatalarından ders alır." diyerek Kaşıkçı'nın öldürülmesini "hata" şeklinde nitelemesi de tepkilere neden olmuştu.

Trump'ın, LIV Golf'ün Yönetim Kurulunda olan, Suudi Valiaht Prensi'ne yakınlığıyla bilinen Yasir el-Rumayyan ile geçen yıl ABD'de düzenlenen turnuvalarda, Trump'ın kampanya sloganı "Amerika'yı yeniden harika yap" yazılı şapkalarıyla verdiği samimi pozlar da Amerikan kamuoyunda gündem olmuştu.

- İki rakibin birleşme kararı

ABD'li golf organizasyonu PGA Tour, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından kontrol edildiği öne sürülen Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu tarafından desteklenen rakip LIV Golf ile birleşme kararı almıştı.

İki kuruluş, PGA Tour ve LIV Golf'ün ticari işletmeleri ve haklarını yeni ve adı henüz belirlenmemiş kar amacı güden bir şirkette birleştirecek bir anlaşma imzalamıştı. Anlaşma, PGA Avrupa Turu olarak da bilinen DP Dünya Turunu da içeriyor.

Böylece iki büyük kuruluş arasındaki "tekelleşme iddiaları ve haksız muamele" suçlamalarıyla devam eden davalar ve rekabet sona ermiş olacak.

Yorum
İl Milli Eğitim’den Resmi Yazı: AR-GE Görevlendirmeleri İçin Son Tarih Açıklandı İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, AR-GE birimlerinde görevlendirilmek üzere öğretmen başvurularını almaya hazırlanıyor. Resmi yazıyla duyurulan süreçte başvuru takvimi netleşti.
Eğitimde "Dönem Sonu" Alarmı: e-Okul Veri Girişlerinde Yeni Kurallar ve Kritik Tarihler Millî Eğitim Bakanlığı, ortak sınavlar öncesi öğretmenlere e-Okul üzerinden kritik görevler tanımladı. Sınav tarihleri, not girişleri ve karne takvimi için net tarihler açıklandı.
MEB’de Sessiz Devrim Sinyali: İl Müdürleri Mercek Altında Millî Eğitim Bakanlığı’nda uzun süredir konuşulan bürokratik dönüşüm yeniden gündemde. Kulislerde, il müdürleri için performans ve sahaya etki odaklı yeni bir sürecin başlayacağı konuşuluyor.
Memur Maaşlarında Gizli Zam: 2026 Aile ve Çocuk Yardımı Ödenekleri Ne Kadar Olacak? Memur maaş katsayısına bağlı aile ve çocuk yardımları 2026'da artıyor! Eşi çalışmayan ve iki çocuklu bir memurun sosyal yardım geliri 3.000 TL’ye yaklaşacak. İşte yeni rakamlar!
1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı? 1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı? İşte Tüm Detaylar
2026 Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? Diyanet Takvimi ile Recep, Şaban ve Ramazan Başlangıç Tarihleri Üç aylar 21 Aralık 2025 Pazar (Bugün) itibarıyla başladı! Diyanet takvimine göre Recep, Şaban ve Ramazan başlangıç tarihlerini ve manevi rehberlik detaylarını hemen keşfedin.
2026 Asgari Ücret Zammı Netleşiyor: Masadaki Rakamlar ve Kritik Tarih Açıklandı! 2026 asgari ücret zammı için nefesler tutuldu! Masada %25 ve %32'lik iki güçlü senaryo var. Yeni maaşların 27.630 TL ile 29.000 TL arasında olması ve Aralık sonunda açıklanması bekleniyor.
AÖL Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 2025-2026 1. Dönem Soru ve Cevap Anahtarı Yayınlanma Tarihi AÖL 1. dönem sınav sonuçları 20 Ocak 2026'da açıklanacak. Soru ve cevap anahtarları ise 24 Aralık 2025'te MEB üzerinden yayında olacak. İşte puan hesaplama ve sorgulama ekranı!
Özel okul ücretlerine yeni zam düzenlemesi!! Özel okul ücretlerini yeni zam düzenlemesi. Özel okula yeni başlayacak olan öğrenciler için başlangıç sınıflarına zam sınırı getirildi. İşte detaylar:
Norm kadro fazlası öğretmenin atamaları için yeni takvim! MEB’den yeni yazı MEB, 2025 yılı norm kadro fazlası öğretmen belirleme takvimini açıkladı. 18-22 Aralık tarihlerindeki tespit sürecinden sonra atama yetkisi ilk kez Bakanlığa geçiyor. İşte detaylar!
EGM’den Yılın Son Personel Bombası: 3 Büyük İlde 500 Hizmetli Alımı Başlıyor! Emniyet Teşkilatı bünyesinde görev almak isteyen binlerce aday için beklenen duyuru geldi! İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü, 2025 yılı 5. Dönem personel alımı kapsamında Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde istihdam edilm
YÖK’ten Tarihi Karar: Üniversite 3 Yılda Bitecek, 175 Bölüm Tamamen Kapatıldı! YÖK, üniversite sisteminde köklü değişikliklere gidiyor. Kontenjanlar azaltılıyor, bazı bölümler kapatılıyor, lisans eğitimi 3 yıla düşerken staj süreleri uzatılıyor.
Yılbaşında 9 günlük tatil planı nasıl yapılır? 2026 yılbaşı tatili için 9 günlük fırsat kapıda! 1 Ocak'ın Perşembe olmasıyla, 4 günlük izin kullanarak uzun bir mola vermek mümkün. İşte 2026 resmi tatil takvimi ve izin rotası. Yılbaşında dokuz günlük tatil planı nasıl yapılır?
Bina Sorumlusu, Salon Başkanı, Gözetmen… AÖF’te Ücret Tablosu Açıklandı Anadolu Üniversitesi AÖF 2025–2026 Güz Dönemi sınavları için görevli başvuruları başladı. İstanbul ve diğer iller için ayrı belirlenen ücretler öğretmenlerin dikkatini çekti.
Ankara’da Memura Rekor Destek: Mansur Yavaş %120 Tavan Oranıyla İmzayı Attı! Ankara Büyükşehir Belediyesi, ABB, ASKİ ve EGO’da görev yapan memurlar için Sosyal Denge Tazminatı sözleşmesini yasal tavan olan %120 üzerinden yeniledi.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.