ABD'de bankalara yönelik kurallar güçlendirilecek

ABD Başkanı Joe Biden: Amerikalıların işlerini ve küçük işletmeleri korumak için bankalara yönelik kuralları güçlendirmelerini isteyeceğim'

Ekonomi 13.03.2023 17:41:00 0
ABD

NEW YORK (AA) - ABD Başkanı Joe Biden, 'Kongre'den ve bankacılık düzenleyicilerinden, banka iflaslarının tekrar yaşanma olasılığını azaltmak, Amerikalıların işlerini ve küçük işletmeleri korumak için bankalara yönelik kuralları güçlendirmelerini isteyeceğim.' dedi.

Biden, ABD bankacılık sitemindeki son gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada, Silikon Vadisi Bankası (SVB) ile Signature Bank'ın iflasına ilişkin yönetimin son birkaç günde aldığı hızlı eylemler için teşekkür etti.

Amerikalıların bankacılık sisteminin güvenli olduğuna inanabileceğini ifade eden Biden, 'Mevduatlarınız ihtiyacınız olduğunda orada olacak. Ülke genelinde bu bankalara hesap yatıran küçük işletmeler, çalışanlarına ödeme yapabileceklerini ve faturalarını ödeyebileceklerini bilerek daha rahat nefes alabilirler.' diye konuştu.

Biden, ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu'nun (FDIC) SVB ile Signature Bank'ın kontrolünü devraldığını ve Hazine Bakanı Janet Yellen ile bankacılık düzenleyicilerinden oluşan bir ekibin harekete geçtiğini anımsattı.

Bu kapsamda atılan adımlara değinen Biden, söz konusu bankalarda mevduatı olan müşterilerin bugünden itibaren paralarına erişebileceklerini bildirdi.

- Banka yöneticileri kovuluyor

Joe Biden, vergi mükelleflerinin bu işlemlerden herhangi bir zarara uğramayacağını vurgulayarak, paranın FDIC'e ödenen ücretlerden karşılanacağını kaydetti.

Söz konusu bankaların yöneticilerinin kovulacağını belirten Biden, 'Banka, FDIC tarafından devralınırsa bankayı yöneten kişiler artık orada çalışmamalıdır.' ifadesini kullandı.

Biden, banka yatırımcılarının bilerek risk almaları nedeniyle korunmayacaklarına işaret ederek, risk işe yaramadığında yatırımcıların paralarını kaybettiklerini, kapitalizmin bu şekilde işlediğini söyledi.

Bankaların bu duruma nasıl geldiği ile ilgili de önemli sorular olduğuna işaret eden Biden, müsebbiplerin neden sorumlu tutulabileceğinin tam muhasebesinin alınması gerektiğini kaydetti.

Biden, bu gibi olayların tekrar olma riskinin azaltılması gerektiğini vurgulayarak, 'Obama ve Biden hükümetinde, 2008'de gördüğümüz bir krizin bir daha yaşanmamasını sağlamak için SVB ve Signature Bank gibi bankalara katı şartlar koyduk. Ne yazık ki son yönetim, bu gereksinimlerin bazılarını geri aldı. Kongre'den ve bankacılık düzenleyicilerinden, bu tür banka iflaslarının tekrar yaşanma olasılığını azaltmak, Amerikalıların işlerini ve küçük işletmeleri korumak için bankalara yönelik kuralları güçlendirmelerini isteyeceğim.' dedi.

Bu çerçevede gereken her şeyi yapacaklarının altını çizen Biden, ABD'nin son iki yılda katettiği ekonomik gelişmelerden bahsetti ve bu ilerlemenin sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Yorum
MEB'den öğretmenlere zorunlu görev MEB ortak sınavları 29 Aralık'ta başlıyor. Öğretmenlerin sınav tarihlerini 22 Aralık'a kadar e-Okul'a girmesi gerekiyor. Not işlemleri sonrası 16 Ocak'ta karne heyecanı ve tatil başlayacak. Bakanlıktan öğretmenlere zorunlu görev.
Okul müdürü pompalı tüfekle 12 yaşındaki öğrencisi tarafından vuruldu Mersin Anamur’da 12 yaşındaki öğrenci, okul müdürü Ender Kara’yı tüfekle vurarak ağır yaraladı. Yoğun bakımdaki müdürün durumu kritikliğini korurken, olayla ilgili soruşturma sürüyor.
MEB’den Özel Okullara "Erken Kayıt" Operasyonu: Valiliklere Soruşturma Talimatı Gitti! Milli Eğitim Bakanlığı, erken kayıt adı altında mevzuata aykırı ücret ve zam ilanı yapan özel okullarla ilgili valilikleri harekete geçirdi. İnceleme ve soruşturma süreci gündemde.
MEB Düzenlemesiyle Dengeler Değişti: İki Branşta Norm Kapıları Açılıyor Milli Eğitim Bakanlığı’nın ders saati güncellemesiyle İngilizce ve Almanca branşlarında norm ve ek ders artışı yaşanacak. Yeni uygulama, tayin ve istihdam dengesini de etkileyecek.
Ocak Zammında "Taban Aylık" Sürprizi: Uzman Öğretmen Maaşları Hangi Seviyeye Çıkacak? Ocak ayında uygulanması beklenen toplu sözleşme zammı, enflasyon farkı ve taban aylık artışıyla uzman ve başöğretmen maaşları yeniden hesaplandı. İşte öne çıkan senaryolar.
Demirci: Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da Bütçe maratonunun TBMM’de aralıksız sürdüğü günlerde Ali Yalçın’ın apar topar Burdur’a gitmesi Ankara kulislerinde de kamuoyunda da haklı bir merak uyandırdı.
Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu Meteoroloji'den kritik uyarı: Yurt genelinde kuvvetli sağanak, kar ve don bekleniyor. Antalya ve Muğla'da sel riski varken; Ankara, Eskişehir ve Kütahya'da kar yağışı etkili olacak.
Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı! Altın piyasasında tarihi gün: Ons altın 4 bin 394 dolara, gram altın ise 6 bin 45 TL’ye yükselerek rekor kırdı. Kapalıçarşı'da fiziki altın fiyatı 6 bin 140 TL seviyesini gördü.
MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi Milli Eğitim Bakanlığı MEB, yasal artış oranı belli olmadan "erken kayıt" adı altında ilan veren özel okullar hakkında soruşturma talimatı verdi. Mevzuata aykırı ücret belirleyen kurumlara inceleme başlatılacak.
19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı Şırnak'ın Cizre ilçesinde 19 öğrencinin şikayet etmesi üzerine taciz iddiası ile gözaltına alınan öğretmen S.Ö, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede! TBMM’de 2026 bütçe görüşmelerinde konuşan MHP Milletvekili İsmail Faruk Aksu, atanamayan öğretmen sorununa dikkat çekerek çözüm için kademeli ve sürdürülebilir planlama çağrısı yaptı.
Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları Memurların 2026 yılında tabi olacağı vergi dilimleri belli oldu. %15’te sabitleme beklentisi karşılık bulmazken, gelir sınırları ve uygulanacak oranlar netleşti.
Okul müdürü milli eğitim müdürü olarak atandı Okul müdürü, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından milli eğitim müdürlüğü görevine atandı. İşte okul müdürünün milli eğitim müdürlüğü görevi ataması ile ilgili detaylar:
Asgari ücret zammı sızdı! Yeni asgari ücret 2026 kaç TL ödenecek? Asgari ücrette 2. toplantı bitti, kulisler hareketlendi! %31'lik zam senaryosuyla 28.956 TL öne çıkarken, Erdoğan'ın çağrısı sonrası 30 bin TL sınırı konuşulmaya başlandı.
Okullarda 4 Gün Eğitim İddiası Gerçek mi? MEB’den 1 Ocak Öncesi Kritik Açıklama! Sosyal medyada yayılan “okullar haftada 4 gün olacak” iddiası kafa karıştırdı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın takvimi ve mevzuatı, söylentilerin aksine net bir tablo ortaya koyuyor.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.