9373,73%0,25
39,39% 0,08
45,63% 0,22
4290,61% 0,15
6924,51% -0,16
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan milyonlarca dar gelirli vatandaşı yakından ilgilendiren önemli bir açıklama geldi! Bakan Yerlikaya, son günlerde kesilen trafik cezalarının yarısının Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) aracılığıyla dar gelirli vatandaşlara aktarılacağını duyurdu. Bu karar, sosyal yardım alan ailelere hem nakit hem de gıda ve ısınma yardımları şeklinde büyük bir destek sağlayacak. İşte, trafik cezalarından elde edilen bu önemli kaynağın nasıl dağıtılacağına dair tüm detaylar...
Bakan Yerlikaya Açıkladı: Trafik Cezalarının Yarısı Dar Gelirliye Sosyal Yardım Olarak Geri Dönecek!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Habertürk ekranlarında katıldığı canlı yayında yaptığı açıklamalarla, trafik cezalarından elde edilen gelirin önemli bir bölümünün sosyal yardım alan vatandaşlara aktarılacağını duyurdu. Bu kararla birlikte, kesilen trafik cezalarının yarısı artık doğrudan ihtiyaç sahibi ailelere destek olacak.
Bakan Yerlikaya, programda trafik cezalarının bütçe içindeki yerini açıklayarak konunun önemine dikkat çekti. "Mehmet Şimşek bakanımı dün aradım, 'Ben daha önceki bir yayında bunun okyanusta bir damla olduğunu söylemiştim. Rakam alayım da ilk çıktığım programda bunu paylaşayım vatandaşlarımızla.' dedim" ifadelerini kullanan Yerlikaya, 2024 yılında gerçekleşen toplam bütçe gelir rakamının 8,5 trilyon lira olduğunu belirtti. Bu rakamın binde 5'inin, yani 47 milyar liranın tahsil edilen cezaların toplamı olduğunu açıkladı.
Bakan Yerlikaya, devamında "Bizim yapmış olduğumuz kanunla 47 milyarın yarısı olduğu gibi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gidiyor. Bununla ilgili de bir çalışmamız olacak ama şimdi daha erken, bunu söylemeyelim. Yani bu rakamın yarısı garip gurebaya, fakir fukaraya gidiyor. Bu cezanın bizim açımızdan hiçbir kıymeti harbiyesi yok" şeklinde konuştu.
Bu açıklama, trafik cezalarının amacının gelir elde etmekten ziyade, trafik güvenliğini sağlamak ve elde edilen gelirle toplumsal fayda yaratmak olduğunu bir kez daha ortaya koydu.
Bakan Yerlikaya'nın vurguladığı gibi, kesilen trafik cezalarının yarısı, ülke genelindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) aracılığıyla dar gelirli vatandaşlara ulaştırılacak. Bu destekler, sadece nakit yardımıyla sınırlı kalmayacak; gıda ve ısınma yardımları gibi farklı kalemlerde de ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak.
İhtiyaç sahibi olan vatandaşların bu yardımlardan faydalanabilmek için, bulundukları il veya ilçelerdeki SYDV'lere giderek başvurularını yapmaları gerekiyor. Bu vakıflar, dar gelirli ailelerin belirlenmesi ve yardımların adil bir şekilde dağıtılması konusunda önemli bir rol üstleniyor.
Bu yeni düzenleme, trafik kurallarına uymayanlardan alınan cezaların, doğrudan toplumsal refaha ve ihtiyaç sahiplerine katkı sağlaması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.