Bugün, 17 Ocak 2026 Cumartesi
  • BIST 100

    15446,37%1,25
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,19% -0,10
  • GRAM ALTIN

    6374,59% -0,30
  • Ç. ALTIN

    10426,81% 0,75

8 Aralık'ta Tüm Öğretmen Odalarında Ne Olacak? Eğitim-İş Şiddeti Protesto Edecek!

Eğitim-İş, öğretmene yönelik şiddetin yükselmesine karşı 8 Aralık’ta tüm okullarda ortak bildiri okunacağını açıkladı. Sendika, yaşananların tesadüf değil sistematik bir ihmalin sonucu olduğunu vurguladı.

Gündem 6.12.2025 15:42:00 0
8 Aralık

Eğitim-İş sendikası, son dönemde ülke genelinde alarm veren öğretmene yönelik şiddet olaylarına karşı sert bir çıkış yaparak eylem kararı aldığını duyurdu. Sendika, bu şiddetin "tesadüf değil, yıllardır biriken sistematik bir ihmal zincirinin" doğrudan ürünü olduğunu vurguladı ve sorumluluğun siyasi iktidar ile Millî Eğitim Bakanlığı'nda olduğunu belirtti. Öğretmenlik mesleğinin itibarını yeniden güçlendirmek ve okulları güvenli ortamlar haline getirmek amacıyla, 8 Aralık 2025 Pazartesi günü ikinci dersin teneffüsünde tüm Türkiye'deki öğretmen odalarında "Artık Yeter!" başlıklı bir bildiri okunacak. Bu eylemle, sendika, ekonomik, sosyal ve mesleki hakların geliştirilmesi talebini de güçlü bir şekilde dile getirmeyi hedefliyor.

Eğitim camiasında uzun süredir büyüyen bir endişe dalgası hakim: Öğretmene yönelik şiddet vakaları artmaya devam ediyor. Eğitim-İş, bu tabloya karşı daha yüksek bir ses çıkarmak amacıyla dikkat çeken bir çağrı yaptı. Sendika, 8 Aralık 2025 Pazartesi günü, Türkiye’nin dört bir yanındaki okullarda ikinci ders teneffüsünde öğretmen odalarında ortak bir bildiri okunacağını duyurdu.

Eğitim-İş’in açıklaması, yalnızca bir tepki değil, aynı zamanda sistematik sorunlara karşı bir manifesto niteliği taşıyor. Sendika, öğretmenlere yönelik saldırıların münferit olaylar olmadığını, aksine yıllardır biriken yanlış politikaların doğal sonucu olarak ortaya çıktığını belirterek “Artık Yeter” başlığı altında sert bir çıkış yaptı.

“Şiddetin Kaynağı İhmal Zinciridir”

Sendikanın hazırladığı bildiride öğretmene yönelik şiddetin tesadüf olmadığı açık bir dille ifade edildi. Eğitim-İş, sürecin arkasında öğretmenlik mesleğinin değerini zayıflatan uygulamalar, siyasi söylemler ve okullarda güvenlik zaafı yaratan kararlar olduğunu kaydetti.

Açıklamada dikkat çeken ifadeler arasında şunlar yer aldı:

“Öğretmene uzanan her el, geleceğimize uzanır.”

“Şiddet, mesleğimizi değersizleştiren politikaların doğrudan ürünüdür.”

“Bu düzeni kabul etmiyoruz.”

Bu vurgu, sendikanın konuyu sadece bir güvenlik meselesi olarak değil; toplumun eğitim anlayışını, okul kültürünü ve öğretmenlik mesleğinin itibarını ilgilendiren bir bütün olarak ele aldığını gösteriyor.

8 Aralık'ta Öğretmen Odalarında Ne Olacak?

Eğitim-İş’in aldığı karara göre, 8 Aralık günü ülkedeki tüm okul işyeri temsilcileri, ikinci ders teneffüsünde bir araya gelerek bildiriyi öğretmen odalarında okuyacak. Bu adım, hem öğretmenlere moral desteği vermek hem de kamuoyuna güçlü bir mesaj iletmek amacı taşıyor.

Sendika, bu kararla üç hedefi öne çıkarıyor:

Öğretmenlik mesleğinin saygınlığını yeniden güçlendirmek,

Ekonomik, sosyal ve mesleki hakların iyileştirilmesi için toplumsal destek oluşturmak,

Okulları güvenli ve saygılı bir eğitim ortamına dönüştürmek.

Eğitim-İş, öğretmen odalarında yapılacak açıklamanın yalnızca bir duyuru değil, aynı zamanda meslek onuruna sahip çıkan bir dayanışma örneği olacağını ifade ediyor.

Neden “Artık Yeter”?

Sendikaya göre son yıllarda öğretmenlere yönelik saldırıların sayısında belirgin bir artış yaşandı. Bu durumun nedenleri arasında:

Öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılması,

Eğitim politikalarında öğretmenin görüşünün yok sayılması,

Veliler ve toplum nezdinde otoriteyi zayıflatan söylemler,

Okullardaki güvenlik önlemlerinin yetersizliği

gibi faktörler bulunuyor.

Eğitim-İş, bu tabloyu “yıllardır biriken ihmal zinciri” olarak tanımlıyor ve 8 Aralık'taki bildiriyle hem kamuoyunu bilgilendirmeyi hem de öğretmene yönelik şiddete karşı toplumsal bilinç oluşturmayı amaçlıyor.

Beklenti: Güçlü Bir Toplumsal Karşılık

Sendika, atılacak bu kolektif adımın yalnızca öğretmenlerin değil, velilerin, öğrencilerin ve tüm toplumun sorumluluğunu hatırlatan bir nitelik taşıdığını ifade ediyor. Öğretmenlerin kendini güvende hissetmediği bir eğitim sistemi, sağlıklı bir gelecek inşa edilemeyeceği düşüncesiyle hareket eden Eğitim-İş, kararın geniş bir yankı bulacağını öngörüyor.

Yorum

7 ile milli eğitim müdürü atandı

Cumhurbaşkanlığı Kararları Yayımlandı: MEB, Sağlık ve Dışişleri’nde Yeni İsimler!

Öğretmenler İçin Yarıyıl Mesaisi Başlıyor: Zorunlu Seminer Var mı?

Norm Fazlası Atamalarında Yeni Gelişme: Kimlerin Görevi Geri Alınacak?

Branş Branş Akademi Listesi: Hangi Öğretmen Adayı Hangi İle Gidecek?

Cezaevinden Çıkıp Öğretmene Silahlı Saldıran Kişi Tutuklandı

Kocaeli’de Norm Fazlası Öğretmenler ve İlçe Grupları Mağduriyeti Büyütüyor

CİMER’den Öğretmen Şikayetleri Hakkında Kritik Açıklama

MEB’den Sorumluluk Sınavı Takvimi Açıklaması: Kimler Katılacak, Tarihler Ne Zaman?

Ara Tatil Kalkacak mı? Bakan Tekin’den Kritik Açıklama

MEB’den Maaş Farkı Talimatı: Hesaplara Yatacağı Gün Belli Oldu!

18 Yaş Altına 'Çocuk Hattı' ve Gece Kısıtlaması Geliyor

İlkokul 1. ve Ortaokul 5. Sınıflarda Şube Değişikliği Nasıl Yapılır?

Benzin Fiyatlarına Yeni Zam! Benzin Kaç TL Oldu?

EĞİTİM İŞ: RESEN ATAMALARDA GERi ADIM PLANSIZLIĞIN GÖSTERGESiDiR!

Yarıyıl Tatili Bugün Karne Verilmesinin Ardından Başlıyor

Yayıncılık Dünyası Dikkat! Talim ve Terbiye Kurulu 2026 Taslak Kitap Başvurularını Açtı

Yayıncılık Dünyası Dikkat! Talim ve Terbiye Kurulu 2026 Taslak Kitap Başvurularını Açtı

Memur Sen’den Zam ve Yeni Kanun Talebiyle Eylem

3 Zayıfı Olan Geçiyor, 4 Zayıfı Olan Kalıyor! MEB'den Sorumluluk Sınavları İçin Önemli Duyuru

Evde Bakım Yardımı Yönetmeliğinde Değişiklik

16 kaymakam, daire başkan ıve daire başkanı ataması yapıldı

SSK ve Bağ-Kur Emeklisi Dikkat! Zamlı Maaşlar Neden Yatmadı? İşte Ödeme Takvimi

MEB’e Bağlı Ana Sınıflarına Zam Geldi! İşte İl İl Yeni Yemekli ve Yemeksiz Ücret Listesi

MEB’in Türkiye Selamlaşıyor projesine Kocaeli Kandıra Akçakoca İlkokulundan örnek etkinlik

2026 Ocak Memur Maaş Listesi Netleşti: Hangi Meslek Ne Kadar Alacak?

Belgem e-Okul’da Neden Görünmüyor? MEB’den Önemli Karne ve Belge Açıklaması

MEB’in Norm Fazlası Duyurusuna İptal Davası: Engelli Hakları İhlal mi Ediliyor?

Kaymakamlık Şartları Değişti KPSS Şartı ve Bölüm Kısıtlaması Getirildi

15 Ocak Perşembe Okullar Tatil Mi? Valiliklerden Son Dakika Açıklamaları

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.