14144,23%-0,40
42,71% 0,05
50,20% 0,01
5955,70% 0,79
9603,36% 0,88
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmen adaylarının heyecanla beklediği 24 Kasım Sözleşmeli Öğretmen Atamalarına ilişkin kontenjan dağılımını kamuoyu ile paylaştı. Yapılan planlamaya göre, 15 bin yeni öğretmenin istihdam edilmesiyle MEB bünyesindeki toplam kadro sayısı 1 milyon 49 bini aşacak. Listenin zirvesinde, eğitim sisteminin temelini oluşturan Sınıf Öğretmenliği (4.378) ve en kritik alanlardan biri olan Özel Eğitim (3.087) yer alarak Bakanlığın temel eğitim ve özel gereksinimli öğrencilere verdiği önemi gözler önüne serdi.
24 Kasım Atamalarında Branş Kontenjanları Belli Oldu: En Fazla Alım 5 Branşta Toplandı
Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen adaylarının uzun süredir merakla beklediği 24 Kasım sözleşmeli öğretmen atamalarına ilişkin kontenjan tablosunu yayımladı. Açıklanan listeye göre, 15 bin öğretmen alımında en fazla payı sınıf öğretmenliği ve özel eğitim branşları aldı. İhtiyaç analizlerine dayalı olarak hazırlanan dağılım, eğitim camiasında geniş yankı uyandırdı.
Bakanlığın paylaştığı verilere göre resmî okullarda görev yapan öğretmen sayısı halihazırda 1 milyon 34 bin 564.
24 Kasım’da yapılacak 15 bin sözleşmeli öğretmen atamasıyla birlikte toplam sayı 1 milyon 49 bin 564’e yükselecek.
Bu tablo, son 20 yılda öğretmen istihdamındaki büyümeyi de gözler önüne seriyor. 2003–2025 arasında 836 bin 351 öğretmenin atanmış olması, mevcut kadronun yüzde 80’inden fazlasının bu dönemde göreve başladığını gösteriyor.
MEB, öğretmen yaş dağılımının Türkiye’nin eğitim vizyonu açısından olumlu bir tablo sunduğunu ifade ediyor.
Öğretmenlerin yaş ortalamasının 40’ın altında olması, en az 20–25 yıllık aktif hizmet süresi anlamına geldiği için uzun vadeli istikrar ve tecrübe birikimi açısından güçlü bir avantaj olarak değerlendiriliyor.
Bakanlığın yayımladığı kontenjan listesine göre en yüksek alım yapılacak branşlar sıralaması şöyle:
Sınıf Öğretmenliği: 4.378
Özel Eğitim: 3.087
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: 1.802
Okul Öncesi: 1.321
İngilizce: 757
Özellikle özel eğitim ve temel eğitim alanlarındaki artan ihtiyaçların kadroya doğrudan yansıdığı dikkat çekiyor. Son yıllarda özel eğitim alanındaki kurum ve öğrenci sayısının yükselmesi, bu kontenjan artışında belirleyici oldu.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından yürütülen FETÖ soruşturmalarının, öğretmen kadrolarının şekillenmesinde önemli rol oynadığı hatırlatıldı.
Bakanlık verilerine göre:
34.795 personel ihraç edildi,
7.063 kişi göreve iade edildi,
Net ihraç sayısı 27.732 olarak kayıtlara geçti.
Bu dönem, istihdam tablosunu ve ihtiyaç projeksiyonlarını doğrudan etkileyen kırılma noktalarından biri olarak gösteriliyor.
2024 KPSS Eğitim Bilimleri oturumuna 466 bin 910 aday katılmış olsa da Bakanlık, bu sayının yanlış yorumlandığını belirtiyor.
Her 50 puan üzeri adayın “öğretmen adayı” olarak değerlendirilmesi hatalı bulunuyor çünkü:
Birçok bölüm mezunu yalnızca öğretmenlik alanına yönelmiyor,
Bazı bölümlerde öğretmenlik tek istihdam alanı değil.
Bu açıklama ile Bakanlık, atama sürecine ilişkin beklentilerin daha gerçekçi bir zemine oturmasını amaçlıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen alımlarında veri temelli planlama, sürdürülebilir kadro yönetimi ve kamuoyuna açık bilgilendirme prensiplerinin öncelendiğini ifade ediyor.
Bakanlık, ihtiyaç projeksiyonlarının kurumlar arası koordinasyonla belirlendiğini ve atama süreçlerinde şeffaflığın temel ilke olduğunu vurguluyor.
Açıklanan kontenjan tablosu, Türkiye’nin eğitim politikalarında hangi alanlara ağırlık verildiğini net biçimde ortaya koyuyor. Özellikle özel eğitim ve sınıf öğretmenliğine sağlanan yüksek pay, sahadaki gerçek ihtiyaç analizini doğrular nitelikte. Bunun yanında genç öğretmen kadrosu, önümüzdeki yıllarda eğitimin hem dinamizmini hem dayanıklılığını güçlendirecek gibi duruyor. KPSS verilerinin doğru yorumlanmasına yönelik açıklamalar ise kamuoyundaki bilgi kirliliğini azaltacak önemli bir adım. MEB’in uzun vadeli planlı istihdam modeline yönelmesi, eğitim sisteminde daha sağlıklı bir denge kurulacağını gösteriyor.
Toplam 15 bin sözleşmeli öğretmen atanacak.
Sınıf öğretmenliği 4.378 kişiyle ilk sırada.
Özel eğitim öğrenci ve kurum sayısındaki artış nedeniyle ihtiyaç hızla yükseldi.
Atamalar sonrası sayı 1 milyon 49 bin 564’e çıkacak.
Hayır. KPSS puanı 50'nin üzerinde olan herkes öğretmen adayı sayılmıyor; birçok alanın öğretmenlik dışında iş imkanları bulunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.