Bugün, 18 Aralık 2025 Perşembe
  • BIST 100

    14182,78%0,27
  • DOLAR

    42,73% 0,03
  • EURO

    50,18% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5990,19% 0,47
  • Ç. ALTIN

    9607,06% 0,04

2024 LGS’de 1 Soru İptal Puanlar Değişti: Öğrenciler ve Veliler Ne Yapmalı?

2024 LGS Merkezi Sınavda Bir Soru İptal Edildi: Öğrenciler ve Veliler Ne Yapmalı?

Eğitim 12.09.2024 19:14:00 0
2024 LGS’de 1 Soru İptal Puanlar Değişti: Öğrenciler ve Veliler Ne Yapmalı?

2024 yılında Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınav, 2 Haziran tarihinde tüm Türkiye genelinde belirlenen sınav merkezlerinde gerçekleştirildi. Bu sınav, öğrencilerin lise eğitimine geçiş sürecinde kritik bir adım olarak kabul ediliyor. Ancak sınav sonrası gelişmeler, bir sorunun iptali ile yeni bir boyut kazandı. Ankara 3. İdari Mahkemesi tarafından iptal edilen soru, sınav sonuçlarının ardından yerleştirme süreçlerini etkiledi. Bu durum, sınava katılan yüz binlerce öğrenci ve aileleri tarafından dikkatle takip ediliyor.

İptal Edilen Soru ve Süreçteki Gelişmeler

Sınavın ardından, sonuçlar açıklandı ve öğrencilerin tercih işlemleri alındı. Yerleştirme sonuçları neticesinde öğrenciler liselere yerleştirildi ve kayıt işlemleri tamamlandı. Ancak Ankara 3. İdari Mahkemesi’nin verdiği karara göre, 2024 LGS A kitapçığında yer alan Fen Bilimleri testinin 13. sorusu iptal edildi. Bu iptal kararı, sınav puanlarının yeniden hesaplanmasını gündeme getirdi.

İptal edilen sorunun, sınav sonuçlarına etkisinin ne olacağı en çok merak edilen konulardan biri oldu. Söz konusu soru iptali, sınav sonuçlarının tekrar değerlendirilmesini gerektirse de bu durumun yerleştirme işlemleri üzerinde önemli bir değişikliğe yol açmadığı bildirildi. Ankara 3. İdari Mahkemesi'nin iptal kararı, sınav sonuçlarının daha önce belirlenen düzende kalmasını sağladı. Öğrencilerin yerleştirme işlemlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadı ve öğrencilerin büyük çoğunluğunun kayıt işlemleri tamamlandı.

Sorunun İptal Edilmesi ve Etkileri

İptal edilen soru ile ilgili karar, tüm öğrencilerin bu soruyu doğru yanıtladığı kabul edilerek sonuçlara yansıtıldı. İptal edilen sorunun tüm öğrencilere doğru kabul edilmesi, puan hesaplamalarında belli bir değişiklik yaratsa da, bu değişiklikler öğrencilerin yerleşme sıralamalarında önemli bir fark yaratmadı. Sadece sınav puanlarında küçük oynamalar yaşandı, ancak bu durumun büyük çapta bir sonuç doğurmadığı açıklandı.

Bu tür durumlar, sınav sonrası sürecin nasıl yönetileceği ve sınavın güvenilirliği açısından kritik öneme sahip. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), konuya ilişkin detaylı açıklamalar yaparak, öğrenci ve velileri bilgilendirdi. Bakanlık, yerleştirme işlemlerinde herhangi bir sorun yaşanmayacağını ve iptal edilen sorunun sonuçları doğrudan etkilemediğini belirtti. Bunun yanı sıra, öğrencilerin tercih ettikleri okullarda yerleştirme süreci tamamlanmış durumda.

Yerleştirme Süreci ve Yeni Puan Hesaplaması

LGS'de iptal edilen sorunun ardından, sınav sonuçları yeniden değerlendirildi. Öğrencilerin ek yerleştirme ve nakil işlemleri sonucunda, kesinleşen yerleştirmeler de göz önünde bulunduruldu. İptal edilen soru sebebiyle puanları değişen öğrencilerin yerleştikleri okullarda herhangi bir değişiklik olmadı. Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre, sınav sonuçları ve yerleştirme işlemleri bu değişikliklerden büyük ölçüde etkilenmedi. İptal edilen sorunun yerleştirme sürecinde kayda değer bir etki yaratmadığı, puan değişikliklerinin genel sıralama üzerinde önemli bir oynama yapmadığı ifade edildi.

Yerleştirme işlemlerinde önemli bir değişiklik olmamakla birlikte, sınav sonrası süreçte bazı öğrencilerin puanlarında kısmi değişiklikler yaşandı. Ancak bu değişikliklerin, öğrencilerin yerleştirildikleri okullarda büyük farklılıklar yaratmadığı belirtildi. Sonuçların iptal edilen soru ile ilgili yeniden değerlendirilmesi sonrasında, öğrencilerin daha önce yerleştikleri okullara kayıtlarının devam edeceği ve bu durumun öğrenciler açısından herhangi bir mağduriyet yaratmayacağı vurgulandı.

Sorulara Erişim ve İtiraz Süreci

İptal edilen soruya ilişkin detaylar Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayımladığı kaynaklar üzerinden erişime açık hale getirildi. 2024 LGS sınavında iptal edilen Fen Bilimleri testinin 13. sorusu, https://cdn.eba.gov.tr/yardimcikaynaklar/2024/06/lgs/2024sayisal.pdf adresinden erişilebilen sayısal kitapçıkta yer alıyor. İlgili kitapçık, sınava katılan öğrencilere sınav sonrası değerlendirme süreçlerinde yardımcı olmak amacıyla erişime açıldı. Öğrenciler ve veliler, iptal edilen soruya ve diğer sınav sorularına buradan ulaşabilirler.

Bunun yanı sıra, sınava katılan öğrenciler için sonuçlara itiraz süreçleri de açık tutuldu. Sınav sonuçlarına yönelik itirazlar, belirlenen süre zarfında yapılabiliyor. Öğrenciler ve veliler, sınav sonuçlarına ilişkin itirazlarını Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği usuller çerçevesinde gerçekleştirebiliyorlar. Bu itirazların belirli bir süre içerisinde değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması bekleniyor.

Yerleştirmelerde Değişiklik Olmayacak

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre, iptal edilen sorunun sınav sonuçlarına ve yerleştirme işlemlerine ciddi bir etkisi olmayacak. Öğrencilerin yerleştirildikleri okullarda herhangi bir değişiklik yapılmayacağı, öğrencilerin puanlarındaki küçük farklılıkların bu süreci etkilemeyeceği belirtildi. Sınav sonuçlarının yeniden hesaplanması sonrasında da öğrencilerin kayıtlı oldukları okullara yerleştirme işlemleri aynen devam edecek.

İptal edilen soruya rağmen, yerleştirme süreci başarılı bir şekilde tamamlandı ve öğrenciler 2024-2025 eğitim öğretim yılı için yerleştikleri liselere kayıtlarını yaptırdılar. Milli Eğitim Bakanlığı, sınav sürecindeki bu gelişmelerin öğrenciler açısından olumsuz bir duruma yol açmadığını ve yerleştirme işlemlerinin kesintisiz devam ettiğini açıkladı.

LGS kapsamında yaşanan bu iptal durumu, öğrencilerin puanlarında küçük oynamalar yaratmış olsa da genel yerleştirme sürecinde önemli bir değişiklik yaratmadı. Yerleştirme sürecinin bu iptal kararından etkilenmeden tamamlanması, öğrenciler ve veliler için rahatlatıcı bir gelişme olarak değerlendirildi.

Yorum

LGS ve YKS’de Soru Modelleri Yenileniyor

Uzman ve Başöğretmenlikte "Video İzle-Unvan Al" Dönemi Bitiyor: İşte Yeni Modül Sistemi!

Türkiye'nin Eğitim Çınarları Devrildi: Eskişehir ve Aydın İki Değerli İsmini Kaybetti

Müfredata "Harita" Ayarı: Temel İlkeler ve Güncel Verilerle Hazırlanan Yeni Eğitim Araçları Yayında!

3600 Ek Gösterge, Kira Yardımı, Seyyanen Zam: Masadaki Talepler Açıklandı

Yıl Sonu Sürprizi: Öğretmenlerin Ek Ders Ödemeleri İçin Erken Ödeme Takvimi Belli Oldu!

2024-KPSS Branş Bazında Sıralamalar Güncellendi! ÖSYM'den Teknik Açıklama

KPSS-2025/2 Tercih Maratonu Başladı: Binlerce Kadro İçin Başvurular Alınıyor

Fenerbahçe’den Tarihi Hamle: 46 Milyar TL’lik Satışla Borçlar Sıfırlanıyor

İstanbul’da Dev Narkotik Operasyonu: Ünlü İsimlere Gözaltı ve Yakalama Kararı

Öğretmenlikte Yeni Dönem: Artık Diploma Yetmiyor

Memur Maaşlarında "Erdoğan" Dokunuşu: Seyyanen Zam Dosyası Yeniden Açıldı!

Asgari Ücret Sürecinde Gerilim: TÜRK-İŞ Neden Masadan Çekildi?

Emniyet Teşkilatında Kapsamlı Yenilenme: 235 İsim Emekli Edildi

Ortak Sınav Takvimi Netleşti: MEB Tarihleri Açıkladı

Sözleşmeliden Başöğretmene Derece Derece Öğretmen Maaşları! Ocak'ta Kim, Ne Kadar Alacak?

Asgari Ücrette Kritik Viraj: Erdoğan Devreye Girer mi, Rakam 30 Bin TL’ye Çıkar mı?

2025 Aralık AÖL Sınav Giriş Şartları: Geç Kalanlar Sınava Girebilecek mi? İşte Resmi Saatler!

MEB’den "İl ve İlçe Emri" Kararı: Mağduriyet Bitiyor, Norm Fazlası Atamadan Muafiyet Geldi!

Ali Yalçın’dan Memurlara 3600 Ek Gösterge Açıklaması

MEB Norm Fazlası Öğretmenlerin Yerini Nasıl Belirleyecek? Hizmet Puanı Mı, Kura Mı?

Yeni Atanan Öğretmenlerin Maaşı Ne Kadar Olacak? İşte Branş Branş Net Tablo

Ali Yalçın’dan Memur Maaşı ve Emekli İçin Kalıcı İyileştirme Açıklaması

Seyyanen Zam Beklentisi Bitti mi? Ocak Zammı İçin Yeni Tahminler

Bakan Işıkhan'dan yeni asgari ücret zammı açıklaması

2026 öncesi maaşlara düzenleme! Amaç: eşit işe eşit ücret

MEB Yurt Dışı Öğretmen Görevlendirme Kılavuzunu Yayımladı: Sınav Takvimi ve Detaylar Belli Oldu

Öğrencilerine Uygunsuz Görüntü Gönderen Tacizci Öğretmen Tutuklandı

Asgari Ücrette Kritik Viraj: Bakan Işıkhan Tarih Vererek Duyurdu! Yeni Yıl Zammı İçin Geri Sayım Başladı!

Polis, Jandarma ve Sahil Güvenlik İçin Maaş Dengesi Sinyali: Bakan Yerlikaya Açıkladı

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.