9203,37%1,11
39,62% 0,16
45,68% 0,20
4296,95% 0,15
6933,62% 0,33
Ankara, Türkiye – Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu, kamuoyunda büyük merak uyandıran 10. Yargı Paketi kapsamındaki infaz düzenlemelerini görüşmeye başladı. "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif" başlığıyla ele alınan 30 maddelik kanun teklifinin ilk görüşmeleri, özellikle Covid-19 döneminde çıkarılan infaz yasasının yarattığı "adaletsizlikler" üzerinden hararetli tartışmalara sahne oldu. Muhalefet partileri, teklifin beklentileri karşılamakta yetersiz kaldığını belirterek iktidara sert eleştiriler yöneltti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Murat Emir, Meclis Adalet Komisyonu'nda sunulan kanun teklifinin toplumdaki beklentileri karşılamaktan çok uzak olduğunu dile getirdi. Emir, konuşmasında özellikle Covid-19 pandemisi sırasında çıkarılan infaz yasasına atıfta bulunarak, o dönemde yaşanan adaletsizliğin altını çizdi:
"Önümüzde bir yargı paketi var. COVID-19 yasası çıkarken büyük bir adaletsizlik olmuştu. O sırada hükmü kesinleşmiş olanlar evlerine gittiler ama hükmü kesinleşmemiş olanlar cezaevinde kaldılar. Oysa kişilerin hükümlerinin kesinleşmemiş olması bu kişilerin suçu değil, devletimizin suçu. Eğer bir kişi yıllarca hüküm bekliyorsa bu bizim yargı sistemimizin nasıl yerlerde süründüğünü ortaya koyan bir örnektir. Bizim bunu düzeltmemiz gerekirken beklenti yarattık, ailelerde umut yarattık. Yaratılan beklentileri boşa çıkartacak bir kanun teklifi. Eğer böyle olacaktıysa neden bu kadar umut yarattınız?" sözleriyle teklife yönelik sert eleştirilerini dile getirdi ve iktidarı bu konudaki tutumu nedeniyle sorguladı.
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Av. İdris Şahin de Adalet Komisyonu'nda söz alarak partisinin daha önce Covid-19 yasasıyla ilgili bir kanun teklifi verdiğini ancak bu teklifin 222 gündür (yedi ay dokuz gün) değerlendirilmediğini ifade etti. Şahin, konuşmasında infaz düzenlemelerinde temel ilkenin suç tarihi olduğunu ve hiçbir zaman kesinleşme tarihinin baz alınamayacağını vurguladı:
"Hukuk fakültesinin temel derslerinden biri olan ceza yargılamaları ve ceza infazıyla alakalı düzenlemelerde eğer bir kanuni düzenleme yapılacaksa orada suç tarihi baz alınır, hiçbir zaman suçun kesinleşme tarihi baz alınarak bir değerlendirme yapılamaz."
Şahin, konuşmasını iktidar temsilcilerine yönelik güçlü bir çağrıyla sonlandırdı:
"Sayın Bakanın sözünü boşa düşürmemiş olmak hem iktidar temsilcilerinin farklı kesimlerde vermiş olduğu sözlerin tatbikini gerçekleştirebilmek adına, COVID yasasıyla alakalı büyük bir beklenti oluştu... Eğer istisna uygulanacaksa, 31 Temmuz 2023’te de istisna uygulandı, hangi suçlara istisna uygulandığını da bütün kamuoyu biliyor. Dolayısıyla, sadece onları gerekçe göstererek böyle toplumda beklentinin zirveye çıktığı bir konuda geri adım atmış olmak iktidar temsilcileri olarak size yakışmaz. O yüzden, gelin, Adalet Komisyonunda bu yapılan yanlışı düzeltelim; Genel Kurula bayramdan önce müjdeli bir haberle hep birlikte gidelim diyorum."
Adalet Komisyonu'ndaki bu hararetli görüşmelerin nasıl bir sonuca ulaşacağı ve infaz düzenlemesinin son halinin ne olacağı, cezaevlerindeki mahkum yakınları ve hukuk camiası tarafından büyük bir merakla bekleniyor.