Genel

Fransız kolonisi Martinik'te hayat pahalılığıyla mücadeleyi öngören anlaşma imzalandı

Fransa'nın sömürgesi Martinik'te, hükümet ile halk temsilcilerinin de bulunduğu aktörler arasında hayat pahalılığına karşı mücadele önlemlerini kapsayan anlaşma imzalandı.

Abone Ol

Fransa'nın sömürgesi Martinik'te, hükümet ile halk temsilcilerinin de bulunduğu aktörler arasında hayat pahalılığına karşı mücadele önlemlerini kapsayan anlaşma imzalandı.

Martinik Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Paris hükümetini temsil eden Martinik Valisi Jean-Christophe Bouvier, Martinik Yürütme Konseyi Başkanı Serge Letchimy, parlamenterler ve adadaki farklı ekonomik aktörler arasında hayat pahalılığına karşı mücadele önlemlerini kapsayan bir anlaşma imza altına alındı.

Anlaşma kapsamında Martinik'teki gıda fiyatlarının ortalama yüzde 20 düşürülmesine karar verildi.

- Halk, Martinik'te hayat pahalılığına karşı tepki vermeyi sürdürecek

Afrika-Karayip Halklarının ve Kaynaklarının Korunması İçin Birlik Derneği (RPPRAC), indirim talep ettikleri tüm ürünleri kapsamadığı gerekçesiyle anlaşmayı imzalamayı reddetti.

RPPRAC Başkanı Rodrigue Petitot, adadaki hayat pahalılığı karşıtı gösterilerin devam edeceği mesajını vererek, "(Anlaşmaya) Karşı çıkan halk, seferber olmayı sürdürme kararı aldı." dedi.

Petitot, Fransa'nın Denizaşırı Topraklardan Sorumlu Bakanı François-Noel Buffet'nin Martinik Ada'sına gelmesini talep ettiklerini söyleyerek, "Bakan gelmedikçe, (adada) kimse hareket edemeyecek." diye konuştu.

Ayrıca Petito, anlaşmanın 40 bin gıda ürünü içinde yalnızca 6 bin ürünü kapsadığını kaydetti.

- Martinik'te hayat pahalılığına karşı gösteriler

Fransa'nın, Karayipler'deki sömürgesi Martinik ile arasında yaklaşık 6 bin 800 kilometre mesafe bulunuyor.

17. yüzyılda Fransız vesayeti altına giren Martinik'te, eylül ayının başından bu yana hayat pahalılığına ve süpermarketlerin fahiş gıda fiyatlarına karşı gösteriler başlatılmıştı.

Fransa ana karasına göre gıda fiyatlarının yüzde 40 daha yüksek olduğu Martinik'teki gösterilerin başlamasının ardından Paris hükümeti, Fransa Ulusal Polisine bağlı Cumhuriyetçi Güvenlik Birlikleri'ni 23 Eylül'de adaya sevk etmişti.

Adada, gösterilerin başlamasından bu yana 4 kişi hayatını kaybetmiş, gözaltına alınanların sayısı 140'a yükselmişti.

Ayrıca 10 Ekim'de yürürlüğe giren 21.00-05.00 saatlerindeki sokağa çıkma yasağının uygulanma süresi "güvenlik" gerekçesiyle 21 Ekim'e kadar uzatılmıştı.

Paris hükümeti, Martinik'te hayat pahalılığına karşı 1,5 aydır süren gösterileri bastırmayı sürdürürken, adaya ilave 300 polis ve jandarma göndermişti.

{ "vars": { "account": "G-KW05LWMTBL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }