Gündem

Yüksek maaş zamları, bayram ikramiyesi ve kadro TBMM'de onaylandı

Emeklilere 2 bin TL maaş artışı, yargı ve SGK üyelerine maaş zammı , 2000 TL bayram ikramiyesi, geçici işçilere kadro ve SGK TBMM'de kabul edildi

Abone Ol

Emeklilere 2 bin TL maaş artışı, yargı ve SGK üyelerine maaş zammı , 2000 TL bayram ikramiyesi, geçici işçilere kadro ve SGK TBMM'de kabul edildi. Meclis Genel Kurulu, emekli maaş artışını içeren 20 maddelik torba teklifi kabul etti. Yasalaşan düzenlemeyle en düşük emekli maaşı 7 bin 500 liraya, bayram ikramiyeleri ise 2 bin liraya yükseltildi.

En düşük emekli maaşında, yüzde 36,36'lık artış gerçekleşti. Bayram ikramiyelerinde ise zam oranı yüzde 82 oldu. Emekliler yeni zamlı maaşlarını nisanda ayında alabilecek. Yasayla gazi maaşları da asgari ücret seviyesine yükseltildi.

SGK çalışanlarına yeni düzenleme EYT başvuruları nedeniyle fazla mesai yapan SGK çalışanları için de düzenleme yapıldı. Buna göre, SGK çalışanlarının mesai süresi aylık 50 saatten 100 saate çıkarıldı. SGK çalışanları, 30 Haziran'a kadar yeni düzenlemeden faydalanabilecek. Kabul edilen yasa ile deprem bölgesinde gönüllü çalışan yabancılara "fedakarlık nişanı", Türk vatandaşlarına da "devlet üstün fedakarlık madalyası" verilebilecek.

Geçici işçilere kadro imkanı Teklifle, geçici işçilerin çalışma süresi 11 ay 29 gün oldu, kadronun önü açıldı. Boşalan kadrolara ise kıdem sırasına göre önce mevsimlik işçiler atanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin geçici işçilerle ilgili sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı: "Bir sorunu daha çözdük; bir dosya daha kapandı.Geçici işçiler hem bir yıl çalışabilecek hem de sonrasında kadroya atanacak. Hayırlı olsun."

SGK çalışanları aylık 5 bin 400 lira fazla mesai alacak SGK çalışanlarının aylık fazla mesai süresi 50 saatten 100 saate çıkarıldı. Yeni düzenlemeye göre, SGK çalışanları Nisan-Haziran döneminde saat başına 54 lira fazla mesai ücreti alabilecek. Böylece, 100 saat fazla mesai süresini dolduran bir çalışanın aylık fazla mesai ücreti 5 bin 400 lirayı bulacak. Meclis Genel Kurulu'nda ele alınan torba yasa teklifine eklenen yeni bir maddeyle SGK çalışanlarının aylık fazla mesai süresi 50 saatten 100 saate çıkarıldı

Yeni düzenlemeye göre, SGK çalışanları Nisan-Haziran döneminde saat başına 54 lira fazla mesai alabilecek. Böylece, 100 saat fazla mesai süresini dolduran bir çalışanın aylık fazla mesai ücreti 5 bin 400 lirayı bulacak. Söz konusu düzenleme Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın (EYT) işlemlerinin yoğunluğu nedeniyle yapıldı. SGK çalışanlarının fazla mesai ücreti, ocak ayında yapılan düzenleme ile 5 katına çıkarılmış ve ayda 50 saat fazla mesai ücreti almalarına imkan sağlanmıştı. Yeni düzenleme ile saatlik fazla mesai ücretiyle bir ayda yapılabilecek fazla mesai süresi de artırılmış oldu.

Yüksek yargı mensuplarına 10 bin TL maaş zammı yasalaştı Yüksek yargı üyelerinin maaşlarına 10.000 TL yasalaştı. Yargı mensuplarına yapılan maaş zammı çeşitli eleştirileri de beraberinde getirdi. Hakim ve savcı birlikleri sadece yüksek yargı organlarına zam öngören yasa teklifini eleştirmişti. Bu eleştiriler Meclis Genel Kurulunda da gündeme getirildi.

TBMM'ye sunulan kanun teklifi ile yüksek yargı organlarının başkanları ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Yargıtay Birinci başkanvekilleri, Danıştay başkanvekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Yargıtay ve Danıştay daire başkanları, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin ek tazminat oranı (25.000) puan artırılarak, Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleri ile eşit duruma getirilmektedir.

Yapılan düzenlenme ile birlikte maaşlarda 25000* 0,433684 = 10 bin 842 TL'lik bir artış sağlanıyor. Ancak yargı üyeleri arasında eşitsizlik yaratacağı gerekçesiyle eleştirilen 15. madde TBMM Genel Kurulunda aynen kabul edilmiştir. Görüşmeler sırasında muhalefet partileri sadece bir önerge vermiş bu önerge de kabul edilmemiştir. Yüksek yargı üyelerine zam ngören teklifin TBMM'de kabul edilerek yasalaşma gerekçesi şu şekilde açıklandı: Yapılan teklifin 2., 3. ve 4’üncü maddelerinde de yüksek yargı mensuplarına yönelik önemli bir düzenlemeyi hayata geçirmekteyiz. Burada da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başkanı, Yargıtay üyeleri, Danıştay üyeleri ve Sayıştay Başkanının özlük haklarında önemli bir düzenleme gerçekleştiriyoruz. Bu kanun teklifinde geçen yüksek yargı mensuplarının kıstas aylık oranı, ek tazminat oranı ve ek göstergelerini Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleriyle eşitlemiş oluyoruz. Böylece yüksek yargı mensuplarının özlük haklarına ilişkin yeknesak bir durum oluşturmaktayız

Teklife eleştiri de geldi, yapılan eleştiri şöyle: Değişiklik içeren teklifle getirilen, Anayasa Mahkemesi üyeleri ve Yargıtay ve Danıştay üyeleri arasındaki hiyerarşi algısına sebep olan statü farklılığının giderilmesi ve özlük hakları itibarıyla eşitlenmesi kabul edilebilir olsa da ilk derece ve istinaf mahkemelerinde görev yapan hâkim ve savcıların gözetilmemesinin, yüksek yargı için artırılan oranlara benzer bir artışın diğer hâkim ve savcılar yönünden düşünülmemesinin adil olmayacağı ortada. Tüm yargı mensuplarının yüksek yargıda görev yapmasına kadro sınırı itibarıyla imkân bulunmadığına göre, en azından Yargıtay veya Danıştay üyeliğine layık olduğu hâlde bu yüksek mahkemelerin kadro sınırı sebebiyle kürsüde olanların haklarının korunması amacıyla teklife en azından “Yargıtay ya da Danıştay üyesi olmaya hak kazananlar” ibaresiyle, pekâlâ, bu haksızlık ortadan kaldırılabilirdi. Hem birinci sınıf yargı mensuplarına ve hem de daha alt sınıfta olan tüm yargı mensuplarına, aynı şekilde adalet personeline, zabıt kâtiplerine ve infaz koruma memurlarına da özlük haklarında iyileştirme yapılması gerekliliği ortadadır. Zira, tüm hâkimlerimiz, savcılarımız ve adalet personelimiz yargı erkini hep birlikte büyük bir özveriyle temsil etmektedir.

Yüksek yargı üyelerinin yargı hakları yapılan yeni düzenleme ile şu şekilde değiştirildi: Yapılan yeni düzenleme ile Yargıtay Birinci Başkan Vekilleri, Danıştay Başkan Vekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekili, Yargıtay ve Danıştay Daire Başkanları, Yargıtay ve Danıştay Üyelerinin kıstas aylık oranı Anayasa Mahkemesi üyeleri ile aynı hale getiriliyor. Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Yargıtay Birinci başkanvekilleri, Danıştay başkanvekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Yargıtay ve Danıştay daire başkanları, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin ek tazminat oranı artırılıyor.

Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Danıştay Başsavcısının ek gösterge oranı Anayasa Mahkemesi Başkanı ile Yargıtay üyeleri, Danıştay üyeleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilinin ek göstergesi de Anayasa Mahkemesi üyeleri ile aynı hale getiriliyor. Yargıtay Başkanı, Danıştay Başkanı, Sayıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Yargıtay-Danıştay Birinci Başkan Vekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vekili ve Yargıtay-Danıştay-Sayıştay Daire Başkanlarına verilen yüksek hakimlik tazminatı oranları artırılıyor.

{ "vars": { "account": "G-KW05LWMTBL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }