Ekonomi

Memur maaşına ek zam ve aylık enflasyon farkı için açıklama

Memur maaş zammı yine gündemde. Memur maaşlarına ek zam, memurlara aylık enflasyon farkı zammı için yapılan açıklama ve haberin detayları şöyle:

Abone Ol

Memur maaşlarına yapılan 2023 zammının ardından sendikalar zammı yetersiz bulmuş ve ek zam talebinde bulunmuşlardı. Maaşlara ek zam ve aylık enflasyon zammı için yeni açıklama geldi. İşte açıklamanın detayları: Memur maaşlarına yapılan zam sonrası sendikalar ek zam taleplerini gündeme getiriyorlardı. Hatta Mart ayında memur maaşlarına iyileştirme iyiden iyiye gündeme gelmeye başlamıştı. Ancak yaşanan deprem nedeni ile bu konu gündemden düştü. Türkiye tek yürek oldu ve depremin yaralarını sarmak için seferber oldu.

Memur maaşlarına yönelik yapılan açıklamada maaşlara ek zam ve aylık enflasyon farkı gündeme getirildi. İşte o açıklama ve haberin detayları:

Türk Sağlık-Sen Ordu Şube Başkanı Fatih Galender Zengin'in 6 Şubat 2023 tarihinde haberlere yansıyan açıklamasında memur maaşlarıı enflasyondan korumak için ek zam ve enflasyon farkı yer aldı. İşte o açıklama:

Açıklanan ocak ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türk Sağlık-Sen Ordu Şube Başkanı Zengin, şu açıklamayı yaptı: “TÜİK ocak ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre ocakta yıllık enflasyon yüzde 57.68 , aylık enflasyon ise 6.65 yüzde oldu. Enflasyon aylık oranları TÜİK % 6,65, İTO % 5,94, ENAG % 9,26. Yani TÜİK enflasyonu göre aylık % 6.65 emekliler memurlar fakirleşti. Memur ve emeklilerin alım gücünü korumak için bir an önce ek tedbirler alınmalıdır.

AYLIK ENFLASYON YILLIK ZAMMIN ÜZERİNDE Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK verilerine yansıyan pazara, çarşıya ,yakıta, ev kirasına yansımamaktadır. Buna göre alım gücündeki bu azalma cebimize daha yüksek oranlarda yansımaktadır. Gıda, akaryakıt, ulaşım, ısınma gibi giderlere açıklanan enflasyonun da üzerinde zam geldiği bu günlerde ailenin aylık harcaması da normalin üzerinde artmaktadır. Artık aylık enflasyon bile neredeyse memurlara yıllık olarak verilen zammın üzerinde gerçekleşmektedir.

AİLE BÜTÇESİ DELİK DEŞİK Bu durum erimeden 6 ay sonra ödenecek enflasyon farkıyla telafi edilebilir olmaktan öteye geçmiş, daha farklı tedbirler gerektiren bir sorun haline gelmiştir. Zaten enflasyon farkı vermek gerçek anlamda sıfır zam anlamına gelmektedir. Böyle yüksek enflasyon dönemlerinde ise maaşlarda aylık olarak yaşanan erime büyük miktarlara tekabül ettiğinden aile bütçesini normalden daha fazla zorlamaktadır.

EK ZAM ZORUNLU Memur ve emeklilerin alım gücünü korumak için bir an önce ek tedbirler alınmalıdır. Önce zararlar telafi edilmeli, sonra erime durdurulmalı, daha sonra da alım gücü yükseltilmelidir. Buna göre:

Memur ve emeklilere ek zam yapılarak maaşlar yükseltilmelidir. Refah payı uygulaması kalıcı hale getirilerek, maaşlar enflasyona karşı koruma altına alınmalıdır. Enflasyon farkı oluşması halinde ortaya çıkan fark maaşlara aylık olarak derhal yansıtılmalıdır.

Memur ve emeklilerimizin enflasyona yenik düşmemesi için bu uygulamalar bir an önce hayata geçirilmelidir. Aksi halde yapılacak artışlar, önümüzdeki birkaç ay içinde yine eriyecek, alım gücü düşecek, memur ve emekli geçim acziyeti yaşayacaktır.”

{ "vars": { "account": "G-KW05LWMTBL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }