ENGELLİ ARAÇLARINDA ÖTV MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ KDV KALDIRILMALIDIR

Abone Ol

Engelli bireylerden araç kullanabilenler gerekli tertibatı taktırarak otomobillerini kendileri kullanıyor ve dışarıya bağımlılıktan kurtularak kendi ayakları üzerinde durmaya çalışıyorlar.
Bununla birlikte  %90 ve üzeri engeli bulunan bireyler ise kendilerinin araç kullanma imkanı olmadığından araçları yakınları kullanarak, hem engelli bireylerin hastane gibi önemli ihtiyaçlarına ulaşımını sağlayarak yaşam konforunu artırıyor, hem de engellilere tanınan bu hak nedeni ile bir nebze de olsa engellilerin bu avantajından yararlandıkları için engelli bireylere daha bir itinalı davranıyorlar.
Kısacası engelli bireylere tanınan ÖTV muafiyeti, engellilerin yaşama tutunmasında doğrudan ve dolaylı önemli avantajlar sağlıyor. Hayatın birçok alanında yaşanan olumsuzlukların önüne geçilmesinde önemli katkılar sağlıyor.
Ancak son iki yıldır engelli vatandaşlar otomobil temini ve ÖTV'siz araç sınırı nedeni ile önemli mağduriyetler yaşıyor. 2020 yılına kadar tatmin edici kararların alındığı ÖTV'siz araç limiti, otomobil motor hacimleri ve fiyatlarına göre yapılan vergi artışları nedeni ile engellilerin alabileceği araç makasını iyiden iyiye daralttı. 2020 yılında 303 bin civarında olan araç limitine göre araç siparişi veren engelli bireyler, pandemi nedeni ile araç temininde yaşanan sıkıntılar nedeni ile araçlarını uzun süre alamadılar. Aldıkları otomobillerin ücretinin tamamını ödemelerine rağmen 30 Ağustos'ta otomobil vergilerine yapılan zam nedeni ile limit dışına çıkan otomobillerini alamadılar ve büyük maddi kayıplar yaşadılar.
2021 yılını bekleyenler de aynı akıbeti yaşadı ve beklentilerin çok altında kalan limit artışı yapılması ve limit 330 bin TL'ye çıkartılması alınabilecek araç sayısını oldukça kısıtladı.
Bir umut 2022 yılında limit artırılır diye bekleyen engelli vatandaşlar daha büyük bir şokla karşılaştılar. 750 bin, 1 milyon gibi rakamlar beklenirken 450 bin sınırı açıklandı. Otomobil fiyatlarında yaşanan fahiş fiyat artışları nedeni ile 450 bin TL'lik limit, engellilerin en alt sınıf otomobillerden dahi ancak birkaç modeli alabilmelerine olanak sağlıyor. Bu limitlerde alınabilecek araç daha Ocak ayıda bile pek bulunamazken, yılın ilerleyen aylarında bu makas iyiden iyiye daralacak ve engelli bireylerin mağduriyeti daha da artacaktır. Bu araçlar da hacimlerinin küçük olması nedeni ile engellilerin çoğunun ihtiyacını karşılayamıyor. Oysa ki engelliler geniş araçlara ihtiyaç duyuyor.

NEDEN GENİŞ ARAÇ
Bazı yorumlarda 450 bin TL'lik otomobil neyinize yetmiyor gibi söylemler oluyor. Oysa ki engellilerin önemli bir kısmının geniş otomobile gereksinimi oluyor. İnip binmede zorluk yaşayan, bazen yatağı ile birlikte taşınmak durumunda kalan, yatalak olduğu için aşırı kilo alması nedeni ile küçük otomobile sığmayan ve birçok gerekçe ile geniş araca ihtiyaç duyanlar bir yana, özellikle tekerlekli araç kullanan, özel ortopedik aletler kullanan vatandaşların bu destek cihazları ve aletleri ile küçük hacimli otomobillere sığmaları mümkün olmuyor. Bu nedenle engellilerin geniş araç alımının önü açılmalıdır.
Yukarıda elimden geldiğince ve konuya ilişkin araştırmalarımdan edindiğim gerekçelere ek, çok sayıda gerekçenin de engelli vatandaşlarımız tarafından  bu yazının altına eklenebileceğinden eminim.
Unutulmamalıdır ki ülkelerin gelişmişlik seviyelerini belirleyen unsurlardan biri de engelli ve dezavantajlı bireye sunulan maddi ve manevi imkanlardır. Halkımızın da engelli bireylerin bakımlarının, yaşama tutunmalarının ne kadar zor ve önemli olduğunu bildikleri ve engelli vatandaşlara yapılacak her türlü maddi ve manevi katkıya destek olacakları inancındayım.
Tüm bu nedenlerle engelli vatandaşlara devlet tarafınan sağlanan ÖTV muafiyetinde ÖTV limitlerinin ya tamamen kaldırılması, ya da engelli temsilcileri ile yeniden görüşülerek mağduriyeti giderecek seviyelere yükseltilmesi hatta ve hatta KDV muafiyetinin de getirilerek engelli bireylere ek katkılar yapılması gerektiği kanaatindeyim.
{ "vars": { "account": "G-KW05LWMTBL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }