Çin, Japon savaş gemisinin Avustralya ve Yeni Zelanda gemileriyle Tayvan Boğazı'ndan geçişini protesto ettiğini bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, Pekin'de düzenlenen günlük basın toplantısında, Tayvan sorununun Çin'in egemenliği ve toprak bütünlüğünü ilgilendirdiğini, "Çin-Japonya ilişkilerinin siyasi temeli ve aşılmaması gereken kırmızı çizgisi" olduğunu belirtti.

Çin'in Japonya'nın bu hareketinin gerisindeki siyasi niyetine karşı dikkatli ve tetikte olduğunu vurgulayan Sözcü Lin, Japon tarafını diplomatik kanallardan protesto ettiklerini bildirdi.

Lin, Tokyo yönetiminin, 1972 tarihli Çin-Japonya Ortak Açıklaması'nda Çin Halk Cumhuriyeti'nin, ülkenin tek meşru hükümeti olarak tanındığını ve Tayvan'ı Çin'in ayrılmaz parçası olarak gören tutumunu anladığını, 2. Dünya Savaşı'nda Japonya'nın teslim olmasını düzenleyen Postdam Bildirisi'nin 8. maddesinde işgal ettiği toprakları Çin'e iade etme taahhüdünü sürdürdüğünü beyan ettiğini hatırlattı.

Japonya'yı taahhütlerini yerine getirmeye ve Tayvan sorununda ihtiyatlı davranmaya çağıran Lin, Japonya'ya Çin ile ilişkilerini ve Tayvan Boğazı'nda barış ile istikrarı bozacak hareketlerden kaçınması uyarısında bulundu.

Japonya Öz Savunma Deniz Kuvvetlerine ait Takanami sınıfı "JS Sazanami" muhribi, sabah saatlerinde Avustralya ve Yeni Zelanda savaş gemileriyle Tayvan Boğazı'ndan geçmişti. Bu, Japonya'ya ait bir savaş gemisinin 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Tayvan Boğazı'ndaki ilk seyri olmuştu.

- Hava sahası, kara suları ve bitişik bölge ihlalleri

Japon gemisinin bölgeden geçişinin, Çin ile Japonya arasında hava sahası ve kara suları ihlallerinden kaynaklanan gerilimlerin yaşandığı bir dönemde gerçekleşmesi dikkati çekiyor.

Japonya, 26 Ağustos'ta Çin ordusuna ait "Y-9" tipi askeri uçağın, Doğu Çin Denizi'ndeki Danjo Adaları açıklarında Japonya hava sahasına girdiğini bildirmişti.

Hollanda'da Süresiz Oturum İzni İçin Türk Vatandaşlarına Yönelik Yeni Uyum Sınavı Zorunluluğu: Detaylar ve Tepkiler Hollanda'da Süresiz Oturum İzni İçin Türk Vatandaşlarına Yönelik Yeni Uyum Sınavı Zorunluluğu: Detaylar ve Tepkiler

Öte yandan Çin'e ait araştırma gemisinin 1 Eylül'de Japonya'nın güneyindeki Tokara Boğazı'nda yer alan Kuçinoerabu Adası yakınlarında Japon kara sularına girdiği kaydedilmişti.

Tokyo yönetimi her iki olayda da Çin'i diplomatik kanallardan protesto etmişti.

Çin'in Liaoning uçak gemisi, 18 Eylül'de güdümlü füze taşıyan iki muhrip eşliğinde, Tayvan'ın doğusundaki Yonaguni ve Iriomote adalarının arasından geçerken Japonya'nın topraklarına 24 deniz milli mesafedeki "bitişik bölgesi" olan sularda seyretmişti. Çin'e ait bir uçak gemisi ilk kez Japonya'nın bitiş bölgesi sularda seyir yapmıştı.

Japonya, 1895 ile 1945 arasında, 50 yıl Tayvan'ı işgal altında tutmuş, 2. Dünya Savaşı yenilgisinin ardından işgal altındaki diğer topraklarla Çin'e iade etmişti.

Kaynak: aa