Çin, Doğu Çin Denizi'nde Japonya'nın "Senkaku", Çin'in "Diaoyü" diye isimlendirdiği ihtilaflı adacıklar çevresindeki sulara giren bir Japon balıkçı teknesini uzaklaştırdığını bildirdi.
Çin Sahil Güvenliği Sözcüsü Liu Dıcün, yaptığı açıklamada, Japon teknesine yönelik gerekli uyarının yapıldığı ve kontrol tedbirlerinin uygulandığını belirtti.
Sözcü Liu, Japon gemisinin Çin'in "Diaoyü" olarak adlandırdığı adacıklar çevresine yasa dışı girdiğini, bu yüzden bölgeden uzaklaştırıldığını ifade etti.
Diaoyü ve bağlantılı adaların "Çin toprağı" olduğunu savunan Liu, Japon tarafına buradaki "yasa dışı" faaliyetlerine son verme çağrısında bulundu.
Liu, Çin'in ulusal egemenliğini, güvenliğini, denizlerdeki haklarını ve çıkarlarını korumak için yetki alanı içinde kanun koruma operasyonlarını sürdüreceğini dile getirdi.
- Çin ile Japonya arasındaki gerilimler
Çin Sahil Güvenliğinin eyleminin, Çin ile Japonya arasında hava sahası ve kara suları ihlallerinden kaynaklanan gerilimlerin yaşandığı bir dönemde gerçekleşmesi dikkati çekiyor.
Japonya, 26 Ağustos'ta Çin ordusuna ait "Y-9" tipi askeri uçağın, Doğu Çin Denizi'ndeki Danjo Adaları açıklarında Japonya hava sahasına girdiğini bildirmişti.
Öte yandan Çin'e ait bir araştırma gemisinin 1 Eylül'de Japonya'nın güneyindeki Tokara Boğazı'nda yer alan Kuçinoerabu Adası yakınlarında Japon kara sularına girdiği kaydedilmişti.
Tokyo yönetimi her iki olayda da Çin'i diplomatik kanallardan protesto etmişti.
Öte yandan Çin'in Liaoning uçak gemisi, 18 Eylül'de güdümlü füze taşıyan iki muhrip eşliğinde, Tayvan'ın doğusundaki Yonaguni ve Iriomote adalarının arasından geçerken Japonya'nın topraklarına 24 deniz mili mesafedeki "bitişik bölgesi" olan sulardan geçmişti.
Japonya'dan bir savaş gemisi, 26 Eylül'de Avustralya ve Yeni Zelanda gemileriyle Çin'in egemenlik iddia ettiği Tayvan Boğazı'ndan geçmişti. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez bir Japon gemisi bu boğazda seyir yapmıştı.