CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun en büyük projesi 2 yıl önce hayata geçirildi

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabı üzerinden “Ne Batı ne Doğu, bu Türk’ün Yolu” başlığıyla bir video yayınladı.

Abone Ol

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı CHP Genel Başkan Lideri Kılıçdaroğlu, “Açıklayacağım proje Türk devletinin gerçek manada Türk dünyasıyla buluşma projesidir” diye konuştu..

İpek Yolunu yeniden canlandıracak bir proje hazırladıklarını belirten Kılıçdaroğlu şu şekilde konuşmasını sürdürdü:

  • “Türkiye’nin Türk dünyasıyla geç başlayan ama yavaş yavaş sağlıklı bir zemine oturmaya başlamış ilişkilerini arşa çıkaracak bir projedir bu. Tarihi İpek Yolunu canlandıracağız. Yani kısaca Türkiye’yi Çin’e bağlayacağız. Hızlı yeni bir ticaret ve taşıma koridoru yani otoban açacağız. Bu koridor boyunca yüksek kapasiteli karayolu ile çift hat demir yolu altyapısı oluşturacağız. Tarihi İpek Yolu otobanı ve demir yolu yaklaşık 5 bin 500 kilometre uzunluğunda olacak.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kılıçdaroğlu’nun açıklamasını alıntılayarak şöyle yanıt verdi: “Günaydın.Sen treni kaçırmışsın. Çin seferlerimiz 2 yıldır devam ediyor.” dedi.

Karaismailoğlu, Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars Hattı ile Londra’dan Çin’e kesintisiz demiryolu hattını, Yeni İpek Yolu’nu kendilerinin hayata geçirdiklerini belirterek “Habur’dan Basra Körfezi’ne demiryolu ve otoyol bağlantısı sağlıyoruz. Bazılarının hayalleri bizim yaptıklarımıza erişemiyor” ifadelerine yer verdi..

İPEK YOLU PROJESİ NASIL HAYATA GEÇİT

Tarihi İpek Yolunu canlandırarak Pekin’den Londra’ya kadar kesintisiz bir ticaret yolu oluşturmayı hedefleyen Çin’in önderliğini yaptığı “Kuşak ve Yol Projesi” 2013’te kamuoyuyla paylaşıldı ve aynı yıl Türkiye bu girişimi destekleyeceğini duyurdu..

KUŞAK VE YOL PROJESİ TÜRKİYE’DEN BAŞLAYIP ÇİN’E KADAR UZANIYOR

Kuşak ve Yol Projesi iki kısımdan meydana geliyor. Bunlardan ilki kara ve demiryolundan mütevellit İpek Yolu Ekonomik Kuşağı, diğeri ise 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu. Türkiye Orta Koridor Girişimi ile bu projeye destek olarak projenin vazgeçilmez bir parçası olma yolunu seçti. Orta Koridor Türkiye’den demiryoluyla Gürcistan ve Azerbaycan’a, buradan da Hazar denizini aşarak Türkmenistan ve Kazakistan’ı geçerek Çin’e uzanıyor.

İLK TREN 2020’DE ÇİN'E ULAŞTI

Bu projeye yönelik yıllarca süren çalışmalar tamamlandı ve Türkiye’den Çin’e gidecek ilk ihracat treni 4 Aralık 2020 tarihinde İstanbul’dan yola çıktı. Marmaray’dan geçerek Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattı ve Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor üzerinden Çin’e ulaşan tren, 8 bin 693 kilometre yol alıp, 2 kıta, 2 deniz ve 5 ülke geçerek yükünü Çin’e ulaştırdı.

{ "vars": { "account": "G-KW05LWMTBL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }