Bugün, 23 Aralık 2025 Salı
  • BIST 100

    14167,13%-0,44
  • DOLAR

    42,81% 0,03
  • EURO

    50,60% 0,53
  • GRAM ALTIN

    6168,75% 0,98
  • Ç. ALTIN

    9752,45% 0,00

Arnavutluk'ta 'Türkiye-Arnavutluk Stratejik Ortaklığı' paneli düzenlendi

- Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay: - 'Aslında iki toplum yüzyıllardır derinden birbirine bağlıdır. Ortak bir mirası paylaşıyor ve omuz omuza yaşıyoruz'

Genel 10.10.2023 20:43:55 0
Arnavutluk

TİRAN (AA) - Arnavutluk'un başkenti Tiran'da "Türkiye-Arnavutluk Stratejik Ortaklığı: Türkiye'nin Balkanlara Yaklaşımı" konulu panel düzenlendi.

Arnavutluk Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü tarafından organize edilen panele, Arnavutluk'un Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı temsilcileri, büyükelçiler, diplomatlar, STK temsilcileri, araştırmacılar, akademisyenler ve davetliler katıldı.

Türkiye-Arnavutluk arasındaki diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 100. yıldönümü kapsamında düzenlenen panelde, Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay bir konuşma yaptı.

Arnavutluk ve Türkiye arasındaki ilişkiler ve stratejik ortaklık, Türkiye'nin Arnavutluk ve bölgeye yönelik yaklaşımı ve farklı konulara değinen Atay, Arnavutluk ile Türkiye'nin iyi ilişkilere sahip olduğunu belirtti.

2023 yılında Cumhuriyetin 100. yılını kutladıklarından dolayı bu yılın Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayan Atay, iki ülke arasında Aralık 1923'te imzalanan Ebedi Dostluk ve İşbirliği Anlaşması'yla iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulduğunu söyledi.

İki ülkenin ortak bir tarihe sahip olduğunu dile getiren Atay, "Aslında iki toplum yüzyıllardır derinden birbirine bağlıdır. Ortak bir mirası paylaşıyor ve omuz omuza yaşıyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın 2021 yılında stratejik ortaklık anlaşması imzaladıklarını anımsatan Atay, şöyle devam etti:

"Doğal olarak o zamandan itibaren stratejik ortaklık seviyesine ulaşan ilişkiler, farklı bir dinamik kazandı. Bu siyasi deklarasyonun çerçevesini doldurmak için çok sayıda bakan ziyareti gerçekleştirildi. Biz de bu deklarasyonla Üst Düzey İşbirliği Konseyi'ni kuruyoruz. Önümüzdeki aylarda Konsey'in üst düzey bir toplantısını düzenlemeyi amaçlıyoruz."

Atay, iki ülke arasında ticaretin ilerletilmesi için yeterli zeminin bulunduğunu belirterek, Arnavutluk'ta 600'e yakın Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini ifade etti.

Arnavutluk'un NATO, BM, AGİT ve diğer kurumlardaki önemli ve yapıcı rolünü memnuniyetle karşıladıklarını belirten Atay, Arnavutluk'un bölgenin istikrarı ve barışına katkı sunduğunun altını çizdi.

Atay, Kosova'nın kuzeyinde son dönemde yaşanan gerginliklerin sorulması üzerine, AB arabuluculuğunda gerçekleştirilen müzakerelerin, ilerleme adına tek yol olduğunu belirtti.

Türkiye olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını kaydeden Atay, "Balkanlar'daki siyasi, ekonomik ve güvenlik durumunun oldukça hassas olduğunu düşünüyoruz. Pandeminin ardından ekonomiler yavaş yavaş toparlanmaya başladı. Ancak daha sonra Rusya'nın Ukrayna'daki saldırganlığıyla darbe aldı. Gıda ve enerji güvenliği de giderek artan bir endişe haline geliyor." diye konuştu.

Atay, Balkanların birçok bölgesinde Türk topluluğun var olduğunu, Türkiye'de de Balkan kökenli birçok vatandaşın yaşadığını anımsatarak, "Bu da Balkanları bizim için sadece dış politikada bir ilgi alanı değil, aynı zamanda bir iç endişe haline de getiriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Balkan ülkeleriyle artan ticari ve ekonomik ilişkilere sahip olduklarına işaret eden Atay, "Türkiye, etnik köken ve din ayrımı yapmadan tüm taraflarla yapıcı bir şekilde artan bir konuşma becerisine sahip. Dolayısıyla bölgedeki herkesle konuşabiliyoruz ve bu bizim için bir avantaj sağlıyor." şeklinde konuştu.

Arnavutluk Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Albert Rakipi da iki ülke arasında özellikle son 30 yılda ekonomi, güvenlik, savunma, kültür ve turizm alanında çok yoğun ilişkilerin mevcut olduğunun altını çizdi.

Yorum

4 yıllık üniversitelerin süresi kısalıyor! Fakülteler 3 yıllık oluyor

Bakanlıktan "Hatalı Hesaplama" Uyarısı: Okula Gitmeyen Çocuk Sayısı Neden Yanlış Açıklandı?

Okulda Silahlı Saldırı Alarmı: Geylan’dan “Her Okula Güvenlik” Çağrısı

Öğretmenlere Hafta Sonu Mesai Fırsatı: Atatürk Üniversitesi 3 Oturumluk Sınav Görevi Açtı

Memur maaşına ocakta taban aylık sürprizi! Memur maaşı ne kadar artacak?

MEB'den öğretmenlere zorunlu görev

Okul müdürü pompalı tüfekle 12 yaşındaki öğrencisi tarafından vuruldu

MEB’den Özel Okullara "Erken Kayıt" Operasyonu: Valiliklere Soruşturma Talimatı Gitti!

MEB Düzenlemesiyle Dengeler Değişti: İki Branşta Norm Kapıları Açılıyor

Ocak Zammında "Taban Aylık" Sürprizi: Uzman Öğretmen Maaşları Hangi Seviyeye Çıkacak?

Demirci: Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da

Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu

Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı!

MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi

19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı

MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede!

Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları

Okul müdürü milli eğitim müdürü olarak atandı

Asgari ücret zammı sızdı! Yeni asgari ücret 2026 kaç TL ödenecek?

Okullarda 4 Gün Eğitim İddiası Gerçek mi? MEB’den 1 Ocak Öncesi Kritik Açıklama!

Memurlara Ocak’ta Çifte Ödeme: Zamlı Maaş ve Fark Aynı Ayda

Yeni eğitim sistemi geliyor! MEB düğmeye bastı, artık öğretmenler bu eğitimden geçecek

İl Milli Eğitim’den Resmi Yazı: AR-GE Görevlendirmeleri İçin Son Tarih Açıklandı

Eğitimde "Dönem Sonu" Alarmı: e-Okul Veri Girişlerinde Yeni Kurallar ve Kritik Tarihler

MEB’de Sessiz Devrim Sinyali: İl Müdürleri Mercek Altında

Memur Maaşlarında Gizli Zam: 2026 Aile ve Çocuk Yardımı Ödenekleri Ne Kadar Olacak?

1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı?

2026 Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? Diyanet Takvimi ile Recep, Şaban ve Ramazan Başlangıç Tarihleri

2026 Asgari Ücret Zammı Netleşiyor: Masadaki Rakamlar ve Kritik Tarih Açıklandı!

AÖL Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 2025-2026 1. Dönem Soru ve Cevap Anahtarı Yayınlanma Tarihi

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.