Toplu iş sözleşmelerinde anlaşmazlık durumunda başvuru yapıldığı nda görevlendirilmek üzere arabulucu alımı yapılacak. İşte arabulucularla ilgili aranan şartlar ve başvuru duyurusunu detayları
Resmi Arabulucu Seçimi Yapılacak
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu Kapsamında Görev Yapacak Arabulucuların Belirlenmesine İlişkin Başvuru Kılavuzu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlandı.
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 50 nci maddesi gereği çıkarılan Toplu İş Sözleşmesinde Arabulucuya ve Hakeme Başvurma Yönetmeliğine göre aşağıda belirtilen illerdeki toplu iş sözleşmesi uyuşmazlıklarında görevlendirilmek üzere Seçici Kurul tarafından Arabulucular seçilecektir.
A – İSTEKLİLERDE ARANILACAK NİTELİKLER
Türk vatandaşı olmak.
Medeni ve siyasi hakları kullanma ehliyetine sahip olmak.
14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (5) numaralı alt bendinde öngörülen genel koşulları taşımak.
Siyasi parti organlarında görevli olmamak.
Sendika şubesi, sendika ve konfederasyonlarda herhangi bir suretle görevli bulunmamak.
Yükseköğretim Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla, kamu kurum ve kuruluşlarında görevli bulunmamak.
Hukuk, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, maliye, iktisat ve işletme öğrenimi yapılan en az dört yıllık bir yükseköğretim kurumunu bitirmiş ve işçi-işveren ilişkileri alanında en az beş yıl çalışmış veya diğer yükseköğretim kurumlarını bitirmiş ve kamu kurum ve kuruluşlarında en az on yıl iş hukukuyla ilgili görevlerde çalışmış olmak.
B – BAŞVURU ŞEKLİ
Başvurular e-Devlet Kapısı üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ait hizmetler sayfasında bulunan Arabulucu Seçimi Başvurusu ve Takibi işlemlerinden 21/11/2023 günü saat 18:00 ile 08/12/2023 günü saat 23:59 arasında yapılacaktır.
Başvurunun tüm aşamaları elektronik ortamda yapılacak olup şahsen müracaat veya posta yolu ile yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.
Görev süreleri 30/12/2023 tarihinde sona erecek olan ve yeniden görev almak isteyen Arabulucuların müracaat süresi içinde tekrar başvuru yapmaları gerekmektedir.
C – GÖREV ALANLARI
SIRA NO - GÖREV ALANI - GÖREV ALANININ KAPSADIĞI ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜKLERİ - ARABULUCU SAYISI
1- ADANA - Adana, Mersin, Osmaniye - 6
2 - ANKARA - Ankara, Kırıkkale, Çankırı, Kastamonu - 18
3 - ANTALYA - Antalya, Isparta, Burdur - 6
4 - AYDIN - Aydın, Denizli, Muğla - 3
5 - BURSA - Bursa, Çanakkale, Balıkesir - 8
6 - DİYARBAKIR - Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak - 3
7 - EDİRNE - Edirne, Tekirdağ, Kırklareli - 5
8 - ELAZIĞ - Elazığ, Tunceli, Bingöl, Muş - 3
9 - ERZURUM - Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı, Ardahan, Iğdır - 3
10 - ESKİŞEHİR - Eskişehir, Afyonkarahisar, Kütahya, Bilecik - 5
11 - GAZİANTEP - Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Hatay, Kilis - 5
12 - İSTANBUL - İstanbul - 20
13 - İZMİR - İzmir, Manisa, Uşak - 15
14 - KAYSERİ - Kayseri, Kırşehir, Nevşehir - 3
15 - KOCAELİ - Kocaeli, Yalova - 10
16 - KONYA - Konya, Aksaray, Karaman, Niğde - 6
17 - MALATYA - Malatya, Adıyaman - 3
18 - ORDU - Ordu, Giresun - 3
19 - SAKARYA - Sakarya, Bolu, Düzce - 5
20 - SAMSUN - Samsun, Sinop, Amasya, Çorum - 3
21 - SİVAS - Sivas, Tokat, Yozgat - 3
22- TRABZON - Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt - 3
23 - VAN - Van, Bitlis, Hakkari - 3
24 - ZONGULDAK - Zonguldak, Karabük, Bartın - 3
Arabulucular, en çok iki görev alanına başvuruda bulunabilir.
Seçici Kurul, ilan edilen arabulucu sayısı ile görev alanı ve görev alanını kapsayan il veya illeri değiştirebilir.
Seçici Kurul tarafından resen atanmayı tercih edenlerden, istek olmayan görev alanına ilişkin illere görevlendirme yapılabilir.
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu Kapsamında Görev Yapacak Arabulucuların Belirlenmesine İlişkin Başvuru Kılavuzu
Başvuru ekranına ulaşabilmek için tarayıcınızın adres çubuğuna https://www.turkiye.gov.tr/ yazarak E-Devlet Kapısı giriş ekranını açınız. Ekrana gelen kimlik doğrulama sisteminde ilgili alanlara T.C. Kimlik No ve E-Devlet şifrenizi yazarak giriş yapınız.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ait hizmetler sayfasında yer alan Arabulucu Seçimi Başvurusu ve Takibi hizmeti üzerine tıklayınız.
Bir kişi bir dönem için yalnızca bir başvuru yapabilir. İlk kez başvuru yapacaksanız açılan ekranda yer alan Yeni Başvuru butonuna tıklayınız. Eğer daha önce başvuru yapmışsanız geçmiş başvurularınızın durumunu bu sayfanın altında yer alan listeden takip edebilirsiniz.
Başvuru Formunda * ile işaretlenmiş alanlar zorunlu alanlardır. Bu alanların doldurulmaması halinde sistem, başvurunuza devam etmenize izin vermez.
1- Yeni Başvuru butonuna tıkladığınızda açılan sayfada kimlik bilgileriniz, sistem tarafından otomatik olarak doldurulmuş şekilde gösterilir. Burada yer alan bilgiler, İçişleri Bakanlığı'na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nce yürütülen Merkezî Nüfus İdare Sistemi’nde (MERNİS) yer alan bilgiler olduğundan üzerinde değişiklik yapılamaz. Eğer hatalı bilgi geldiğini düşünüyorsanız sorguyu yenileyebilirsiniz veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvurarak kimlik bilgilerinizi değiştirebilirsiniz.
Bilgilerin doğruluğunu kontrol ettikten sonra Devam Et butonuna tıklayarak bir sonraki aşamaya geçiniz.
2- Bu aşamada MERNİS’te kayıtlı en güncel fotoğrafınız gösterilmektedir. Eğer kayıtlı herhangi bir fotoğrafınız bulunamamışsa sistem fotoğraf yüklemenize izin verecektir.
Fotoğraf aşamasını tamamlamak için Devam Et butonuna tıklayınız.
3- Bu aşamada iletişim bilgileriniz yer almaktadır.
İkamet adresiniz Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nde kayıtlı bulunan adresinizdir. Bu alanda güncelleme yapamazsınız. Ancak iletişim için farklı bir adres belirleyebilirsiniz. Bu durumda “Hayır, farklı bir iletişim adresi girmek istiyorum” seçeneğini işaretlemeniz gerekir.
Farklı adres girmek istediğinizde sırasıyla il, ilçe, mahalle, cadde/sokak, bina no ve kapı no bilgilerini ilgili alanlardan seçerek adres bilgisini oluşturmalısınız.
Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresi zorunlu olmamakla beraber güvenli iletişim için kullanılmaktadır.
Cep telefonu numarası ve e-posta adresi bilgileri E-Devlet Kapısında kayıtlı olan bilgilerdir. Burada gösterilen bilgileri güncellemek isterseniz E-Devlet Kapısı kullanıcı işlemleri menüsünde yer alan İletişim Seçeneklerim sayfasında değişiklik yapmalısınız.
Bir sonraki aşamaya geçmek için Devam Et butonuna tıklayınız.
4- Bu aşamada yer alan üniversite mezuniyet bilgileri Yüksek Öğretim Kurumu tarafından sağlanmaktadır. Bilgilerinizde hata olduğunu düşünüyorsanız Yüksek Öğretim Kurumuna başvuru yapmalısınız.
Başvuru yapmak için tercih ettiğiniz mezuniyet bilgisini işaretleyerek Devam Et butonuna tıklayınız.
5- Bu aşamada çalıştığınız iş yeri bilgilerini kaydetmelisiniz. Çalıştığınız kurum/firma unvanını, görev unvanınızı ve çalışma yılınızı ilgili alanlara yazdıktan sonra Ekle butonuna tıklayarak bir kayıt oluşturabilirsiniz.
Sistem birden fazla iş yeri kaydı oluşturmanıza izin verir ve oluşturulan kayıtlar sayfanın alt kısmında listelenir. Kayıt işlemi tamamlandığında çalışma hayatınıza ilişkin açıklama alanını doldurup Devam Et butonuna tıklayarak bir sonraki aşamaya geçiniz.
6- Bu aşamada güncel tarihli adli sicil bilgileriniz ekranda gösterilir. Adli sicil bilgileri Adalet Bakanlığı tarafından sağlanmaktadır ve bu alanda herhangi bir düzenleme yapılamamaktadır.
Devam Et butonuna tıklayarak bir sonraki aşamaya geçiniz.
7- Tercih bilgileri aşamasında en az bir, en fazla iki adet bölge tercihinizi belirlemeniz gerekmektedir. Tercih Bölgesi seçenekleri arasından birini seçiniz. Seçtiğiniz bölge kapsamında bulunan iller aşağıda yer alan İller alanında görüntülenir.
Ekle butonuna tıklayarak bu bölgeyi tercihleriniz arasına eklemiş olursunuz. Eğer tercihleriniz dışında, seçici kurul tarafından uygun görülen herhangi bir yere atama yapılmasını kabul ediyorsanız, “Seçici kurul tarafından Re’sen görevlendirme yapılabilir.” Seçeneğini işaretlemelisiniz. Re’sen görevlendirme alanını işaretlemek zorunlu değildir.
Bir sonraki aşamaya geçmek için Devam Et butonuna tıklayınız.
8- Ön izleme aşamasında tercih formunda ilk aşamadan itibaren kaydedilmiş olan bilgileriniz görüntülenir.
Bu aşamada başvurunuza ait bilgilerde, ilgili bölümlerde yer alan Güncelle butonları aracılığı ile değişiklik yapabilirsiniz. Eğer tüm bilgilerin doğruluğunu kontrol ettiyseniz sayfa sonunda yer alan; “Görevime engel teşkil edecek herhangi bir sağlık problemim olmadığını beyan ederim.” “Tarafımca yukarıda vermiş olduğum bilgilerin doğruluğunu ve bilgilerin hatalı olması durumunda doğacak yükümlülüğü kabul ediyorum.” beyan alanlarını işaretlemelisiniz. Aksi takdirde sistem başvurunuzu tamamlamanıza izin vermeyecektir.
Başvur butonuna tıklayarak başvurunuzu tamamlayınız.
Başvurunuz başarılı olarak tamamlandığında ekranda “Başvurunuz Alındı” mesajını göreceksiniz. Sağ üst köşede yer alan Başvurularım butonuna tıklayarak başvurunuzun durumunu takip edebilirsiniz.
Sistem, son başvuru tarihine kadar başvuru bilgilerinizde güncelleme yapmanıza veya başvurunuzu iptal etmenize izin vermektedir. Bu durumda başvurunuza ait Güncelle veya İptal Et butonlarını kullanınız.
Kılavuz için https://www.csgb.gov.tr/media/93017/basvuru_kilavuzu.docx linkini tıklayınız.