Genel

Amsterdam'daki Fatih Camisi "Hollanda'nın En Büyük Müzesi" Projesi'ne dahil oldu

- Farklı dinlere ait ibadethanelerin bulunduğu proje, kültür ve sanat alanında camilerin tanınırlığının artmasına katkı sağlarken çok sayıda Hollandalının da İslam hakkında bilgi almasına vesile oluyor - Caminin din görevlisi Kemal Gözütok: - "Bu vesileyle Hollandalılara da gayrimüslimlere de İslam'ı tanıtma fırsatı buluyoruz"

Abone Ol

AMSTERDAM (AA) - SELMAN AKSÜNGER - Hollanda Diyanet Vakfına (HDV) bağlı Fatih Camisi, "Hollanda'nın En Büyük Müzesi" Projesi'ne dahil olarak şehrin en sık ziyaret edilen mekanlarından biri haline geldi.

Catharijneconvent Ulusal Müzesi'nin, ülkedeki ibadethanelere ziyaretlerin artırılması amacıyla başlattığı projeye dahil olan Amsterdam kentindeki Fatih Camisi, kiliseden camiye dönüştürülmesi dolayısıyla projede en dikkat çeken yapılarından biri olarak öne çıkıyor.

Farklı dinlere ait ibadethanelerin bulunduğu proje, kültür ve sanat alanında camilerin tanınırlığının artmasına katkı sağlarken çok sayıda Hollandalının da İslam hakkında bilgi almasına vesile oluyor.

Ziyaretçiler, proje kapsamındaki Fatih Camisi'ni belirli gün ve saatlerde gezebilirken hem ibadethane hakkında bilgilendirici broşürler edinme hem de Türkiye'nin dini geleneği ve kültürel mirasıyla tanışma imkanı buluyor.

- Cami hizmetleri devam ediyor

Caminin din görevlisi Kemal Gözütok, "Hollanda'nın En Büyük Müzesi" Projesi'ne dahil olmalarının kendileri için olumlu olduğunu söyledi.

Öncesinde olduğu gibi camideki bütün din hizmetlerinin devam ettiğini belirten Gözütok, "Namazlardan tutun hafta sonu cami eğitimine, kadınların faaliyetine her türlü din hizmetini sürdürmektedir. Bu projeye dahil olmakla beraber camimiz hizmet alanını genişletmiştir." dedi.

Gözütok, projeye dahil olunmasıyla caminin eskisinden daha fazla yabancı ve gayrimüslim tarafından ziyaret edildiğine dikkati çekerek, "Bu vesileyle Hollandalılara da gayrimüslimlere de İslam'ı tanıtma fırsatı buluyoruz. Camimizin şehrin merkezinde bulunmasından ötürü ciddi anlamda ziyaretçi potansiyeli vardı ve bu projeyle bu potansiyeli daha iyi değerlendirebilme imkanı buluyoruz." diye konuştu.

Birçok kişinin Fatih Camisi'ne geldiğini ifade eden Gözütok, ilk defa bir camiye gelen ziyaretçi sayısının oldukça fazla olduğunu ve yapının büyüklüğü ve mimarisinin gelenleri çok etkilediğini anlattı.

Cami yönetiminden Tolunay Somuncu da eskisinden daha fazla gayrimüslim ziyaretçinin geldiğini ve gelenlerin camiyi büyük merakla gezdiklerini dile getirdi.

Somuncu, cami hakkında Hollandaca, İngilizce, Arapça ve Türkçe basılı ve görsel materyallerin hazırlandığını belirterek, "Bu sayede hayatında ilk defa camiye gelen birinin, Müslümanlara karşı bakış açısının bir ziyaretten sonra değiştiğini görebiliyorsunuz. Bunlar büyük kazançlar, hem İslamiyet hem insanlık için." yorumunu yaptı.

Hollandalı Jaap Kapteyn, cami ile etrafında yaşayan Hollandalılar arasında canlı bir iletişimin olmasının önemini vurgulayarak, "Birçok konuda farklı olabilirsiniz ama komşuların birbirlerini tanımaları gerekir. İşte bu proje bunu amaçlıyor. Bu tür projelerin amacı toplum olarak tanışmak ve kaynaşmak." dedi.

Kapteyn, Müslüman olmayanların da kendilerini camide rahat hissettiğini ifade ederek, "Ziyaretçiler ve burayı tanıyanlar, artık bu mekanı kendilerine ait hissediyorlar. Umarım bu, Hollandalıların İslam'a ve Müslümanlara bakışının biraz da olsa olumlu şekilde değişmesine ve İslam'ı tatlı bir şekilde tanımalarına vesile olur." diye konuştu.

- Kiliseden camiye çevrildi

Fatih Camisi Dernek Başkanı Fikret Önder, kiliseden dönüştürülen yapının 1927 yılında inşaatına başlandıktan iki yıl sonra tamamlandığını ve 1971 yılına kadar kilise olarak hizmet verdiğini belirtti.

Cemaatinin bulunmaması sebebiyle yapının kiliselikten çıkarak ticarethane ve depo olarak kullanıldığını anlatan Önder, "Binanın bakımsızlığı ve çatısının akması dolayısıyla ısınma problemi yaşamışlar. Daha sonra büyüklerimiz, başta İbrahim Görmez amcamız olmak üzere bu binayı 1981 yılında satın almış. 1982 yılında da cami olarak hizmete girmiştir, o günden bugüne dünyanın her yerinden Müslümanlara hizmet veriyor." dedi.

Caminin 2010 yılında büyük bir onarımdan geçtiğini dile getiren Önder, "Camimiz tarihi eser vasfında. Biz de buna uygun olarak binanın muhafazası için gerekenleri yapıyoruz." diye konuştu.

Hollanda Diyanet Vakfına 1986'da bağlanan bina, Fatih Camisi ismiyle hizmet vermeye devam ediyor.

{ "vars": { "account": "G-KW05LWMTBL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }