Tarih: 19.09.2025 13:20

Yeni Akademik Yılın İlk Dersi "Filistin" Olacak!

Facebook Twitter Linked-in

Eğitim-Bir-Sen ve bazı sivil toplum örgütleri, yeni akademik yılda üniversitelerde açılış dersinin "İlk Ders Filistin" temasıyla yapılmasını talep etti. Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) çağrıya olumlu yanıt vererek üniversitelere yazı gönderdi.
Akademik yılın başlamasına kısa bir süre kala, sivil toplum örgütlerinin üniversitelere yönelik "İlk Ders Filistin Olsun" çağrısı karşılık buldu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu çağrıya kulak vererek tüm üniversitelere resmi bir yazı gönderdi ve açılış derslerinin "Filistin" temasıyla yapılması talimatını verdi. Bu karar, eğitim camiasının Filistin'e olan desteğini net bir şekilde ortaya koyuyor.

"İlk Ders Filistin Olsun" Çağrısı

Eğitim-Bir-Sen'in öncülüğünde, çeşitli sivil toplum kuruluşları yeni akademik yılda üniversitelerde açılış derslerinin Filistin temalı yapılması çağrısında bulundu. Çağrıya katılan kuruluşlar arasında İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği (AYBİR), Filistin'e Destek Platformu, Türkiye Maarif Vakfı, Uluslararası Filistin Dayanışma Birliği (UFİDAB) ve Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Derneği yer aldı.

Basın Toplantısında Öne Çıkan Mesajlar

Eğitim-Bir-Sen adına basın toplantısına katılan Genel Sekreter Talat Yavuz, çağrının amacını şu sözlerle açıkladı:

Üniversiteler, Filistinli kardeşlerin haklı davasını yüksek sesle savunmalı.

İsrail ile akademik ilişkiler sonlandırılmalı.

Gazze gerçeği müfredata eklenmeli, Filistinli akademisyen ve öğrencilere destek sağlanmalı.

Üniversite kampüslerinde Filistin davası sürekli gündemde tutulmalı.

Toplantıda yapılan açıklamada, çağrının üniversiteler tarafından sahiplenilmesi ve öğrencilerin bilinçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

YÖK'ten Destek

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda YÖK'e teşekkür etti. Yalçın, "İlk Ders Filistin Olsun" çağrısına duyarlı davranan ve akademik yıl açılırken tüm üniversitelere yazı yazan YÖK Başkanı Erol Özvar'a teşekkür ediyoruz ifadelerini kullandı.

Bu adım, üniversitelerde Filistin konusunun akademik yıl açılışında özel bir tema olarak işlenmesini sağlayacak ve öğrencilerin bu konuda farkındalık kazanmasına katkı sunacak.

Akademik ve Sosyal Etkiler

Uzmanlar, akademik yıl açılış derslerinin bu şekilde sosyal sorumluluk temalı yapılmasının hem öğrencilerin farkındalığını artıracağını hem de kampüslerde uluslararası meseleler hakkında bilinçlendirme sağlayacağını belirtiyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —