Tarih: 20.10.2025 00:08

Uzman ve Başöğretmenlik Yolu Kapandı! Öğretmenlerden Büyük Tepki

Facebook Twitter Linked-in

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesinde görev yapan ve daha önce memur olarak farklı devlet kurumlarında hizmet veren binlerce öğretmen, Kariyer Basamakları Yönetmeliği'ndeki bir madde nedeniyle büyük bir mağduriyet yaşıyor. Önceki kamu hizmetlerinin kariyer hesaplamasında dikkate alınmaması, öğretmenlerin uzman ve başöğretmen unvanlarını almasını engelliyor. Bu durum, aynı işi yapan meslektaşlarına göre aylık 8 bin ila 17 bin TL arasında maaş kaybına yol açarken, MEB kaynakları gelen taleplerin farkında olduklarını ve adil bir düzenleme için titiz bir inceleme başlattıklarını duyurdu.

MEB'de Kariyer Basamakları Krizi: Binlerce Öğretmen Aynı İşte Daha Düşük Maaş Alıyor

Milli Eğitim Bakanlığı'nda görev yapan binlerce öğretmen, Kariyer Basamakları Yönetmeliği'ndeki bir düzenleme nedeniyle ciddi bir mağduriyet yaşıyor. Daha önce farklı kamu kurumlarında memur olarak çalışan ve sonrasında öğretmenliğe geçen eğitimciler, bu önceki hizmet yıllarının kariyer hesaplamalarında geçersiz sayılmasına tepki gösteriyor.

Bu durum, öğretmenlerin "uzman öğretmen" ve "başöğretmen" unvanlarını elde etmesini engellerken, aynı işi yapan meslektaşlarına göre aylık 8 bin TL ile 17 bin TL arasında değişen maaş farkına yol açıyor. Eğitimciler, uygulamanın hem ekonomik hem de motivasyon açısından kendilerini zorladığını vurguluyor.

"Kamu Hizmetinde Ayrım Olmamalı"

Öğretmenlerin temel argümanı, kamu hizmetinin bütünlüğü ilkesi üzerine kurulu.
"Devletin bir kurumunda geçen hizmet, başka bir kurumda neden geçersiz sayılıyor? Hepimiz bu devlete hizmet ettik" diyen eğitimciler, mevcut düzenlemenin Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savunuyor.

Bu durum, yalnızca maaş farkı yaratmakla kalmıyor, öğretmenlerin kariyer ilerlemesini de doğrudan etkiliyor. Uzman ve başöğretmen unvanlarını alamayan öğretmenler, eğitim alanında kazandıkları deneyime rağmen hak ettikleri ek özlük haklarını kaybediyor.

MEB Konuyu Yakından Takip Ediyor

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerden gelen taleplerin farkında olduğunu ve konunun ilgili birimler tarafından titizlikle incelendiğini açıkladı. Bakanlık kaynakları, "Eğitim çalışanlarının mağduriyetini gidermek için gerekli değerlendirmeler devam ediyor" ifadelerini kullanıyor.

Yetkililer, yönetmelikte yapılacak olası değişikliklerle öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesinin hedeflendiğini belirtirken, sürecin titizlikle yürütüldüğünü vurguladı.

Sendikalardan Güçlü Destek ve Talepler

Eğitim sendikaları da öğretmenlerin yanında yer alıyor.
Sendikalar, kamu hizmetinde ayrım yapılamayacağını vurgulayarak yönetmelikte acil bir değişiklik yapılması çağrısında bulundu. Eğitim Bir-Sen, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş gibi örgütler, öğretmenlerin taleplerinin haklı olduğunu ve çözümün gecikmemesi gerektiğini belirtti.

Sendika yetkilileri, öğretmenlerin yıllardır süren mağduriyetinin giderilmesini sağlamak için hukuki ve idari yolların da değerlendirildiğini açıkladı. Bu destek, öğretmenler arasında moral ve umut yaratıyor.

Öğretmenlerden Ortak Çağrı: Adil Düzenleme Bekleniyor

Öğretmenler, MEB'den gelecek düzenlemeyle eşit işe eşit maaş ve kariyer hakkı istiyor.
"Devletin bir kurumunda geçirilen tüm hizmetler kariyer basamaklarında dikkate alınmalı" diyen eğitimciler, bu konuda adaletli bir çözüm beklediklerini söylüyor.

Uzmanlar, düzenlemenin hayata geçirilmesi halinde, öğretmenlerin motivasyon ve iş verimliliğinin artacağını, eğitim kalitesine doğrudan yansıyacağını ifade ediyor.

Sonuç: Kariyer Basamakları Yönetmeliği Değişmeli

MEB'deki binlerce öğretmenin mağduriyetini gündeme taşıyan bu konu, hem ekonomik hem de hukuki boyutuyla büyük önem taşıyor.
Eğitimciler, mevcut uygulamanın son bulmasını ve kamu hizmetinde geçen tüm sürelerinin eşit şekilde değerlendirilmesini bekliyor.

Uzmanlar, yönetmelikte yapılacak adil bir değişikliğin, öğretmenlerin hem maddi hem de manevi olarak rahatlamasını sağlayacağını, eğitim sisteminde uzun vadede olumlu etki yaratacağını belirtiyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —