Tarih: 02.09.2025 09:54

Milli Eğitim Bakanı Tekin’den norm fazlası öğretmen açıklaması

Facebook Twitter Linked-in

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ankara'da gerçekleştirdiği toplantıda 81 ildeki öğretmenlere seslendi. Norm fazlası öğretmen uygulamasına kesinlikle izin vermeyeceklerini belirten Tekin, "Hiçbir öğrencimiz öğretmensiz kalmayacak" dedi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 81 ildeki öğretmenlere hitap ederek yeni eğitim-öğretim yılına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasının en dikkat çeken bölümü ise, norm fazlası öğretmenlere yönelik yaptığı uyarılar oldu.


Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ankara'nın Çankaya ilçesindeki Timur Ortaokulu'nda düzenlenen "2025 Eylül Dönemi Mesleki Çalışma Programı" kapsamında Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden 81 ildeki öğretmenlere hitap etti.

Kariyer Basamakları eğitimleri sürekli hale gelecek

Bakan Tekin, Milli Eğitim Akademisi bünyesinde yürütülen "Kariyer Basamakları" sürecine değinerek, online eğitimlerin sürekli hale getirileceğini açıkladı. Tekin, "Bu eğitimleri yıl boyu erişime açık tutacağız. Hizmet süresini dolduran her öğretmenimiz, uygun zamanlarda programa dahil olabilecek. Süresini tamamlayan öğretmenler de kariyer basamaklarında ilerleme imkânına sahip olacak" dedi.

Norm fazlası öğretmen sorunu gündemde

Öğretmen atamalarına ilişkin de net mesajlar veren Tekin, okullarda ihtiyaçtan fazla öğretmen bulundurulmayacağını vurguladı. "Öğretmen ihtiyacı olan kurumlarımız varken, norm fazlası oluşmasına izin vermeyeceğiz" diyen Bakan Tekin, şu ifadeleri kullandı:
"Bir ya da iki norm fazlası öğretmen, tüm öğretmenlerimizi zan altında bırakıyor. Biz hepimiz bu ülkenin vatandaşıyız ve hepimiz sorumluluklarımızı yerine getirmekle yükümlüyüz. Bu nedenle norm fazlası uygulamalarına izin vermeyeceğiz."

"Hiçbir çocuk öğretmensiz kalmayacak"

2023'ten itibaren her yaz döneminde norm fazlası öğretmenlerin ihtiyaç duyulan okullara yönlendirilmesi için çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Tekin, öğretmenlere çağrıda bulundu:
"Norm fazlası olan öğretmenimizin kendisine boş normu olan okullara başvuru yapması isteniyor. Ancak hem norm fazlası olup hem de 'Ben başvurmayacağım' demek doğru değil. Bu durum, diğer meslektaşlarını zor durumda bırakıyor. Biz bu konuda ısrarcıyız. Her arkadaşımız görevini yapmalı, hiçbir çocuk da öğretmensiz kalmamalı."

Yer değiştirmelerde adalet vurgusu

Bakan Tekin ayrıca, mazerete bağlı tayin süreçlerinde tüm öğretmenlerin eşit ve adil koşullarda değerlendirilmesi için farklı uygulamalar hayata geçirdiklerini belirtti. 2020, 2024 ve bu yıl düzenlenen yer değiştirme takvimlerinin bu doğrultuda yürütüldüğünü ifade etti.

SSS – Sıkça Sorulan Sorular

1. Bakan Yusuf Tekin'in norm fazlası öğretmenlerle ilgili açıklaması ne oldu?
Bakan Tekin, ihtiyaç olan okullar varken norm fazlası öğretmen uygulamasına izin vermeyeceklerini ve bu konuda ısrarcı olduklarını söyledi.

2. Kariyer basamakları süreci nasıl işleyecek?
Milli Eğitim Akademisi bünyesinde yürütülen online eğitimler yıl boyunca sürekli erişime açık olacak. Hizmet süresini dolduran öğretmenler uygun olduklarında programa dahil olabilecek.

3. Öğretmen yer değiştirmelerinde hangi uygulamalar yapıldı?
2020, 2024 ve 2025 yıllarında, öğretmenlerin eşit ve adil koşullarda tayin olabilmeleri için farklı yer değiştirme takvimleri işletildi.

4. Norm fazlası öğretmenler ne yapmalı?
Norm fazlası durumunda olan öğretmenlerin, boş norm bulunan okullara başvuru yapmaları gerekiyor. Bakan Tekin, bu konuda öğretmenlerin sorumluluk almasının önemine vurgu yaptı.

5. Öğrenciler öğretmensiz kalacak mı?
Hayır. Bakan Tekin, hiçbir öğrencinin öğretmensiz kalmaması için gerekli atamaların yapılacağını ve bu konuda hassasiyet gösterdiklerini belirtti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —