ANKARA – Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 4 Şubat 2026 tarihinde 81 ilin milli eğitim müdürlüklerinde yönetici atama süreçlerinden sorumlu şube müdürleriyle kritik bir istişare toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda, okul yöneticilerinin görevlendirme kriterleri, norm fazlası kadroların durumu ve Milli Eğitim Akademisi eğitimlerine dair yeni kararlar masaya yatırıldı.
Yeni düzenlemeler kapsamında, okul öncesi eğitim kurumlarına sınıf öğretmenlerinin de yönetici olarak atanabilmesinin önü açıldı. Mevcut yöneticilerin görev sürelerinin hesaplanmasında ise eski yönetmelik hükümlerinin esas alınacağı bildirildi. Görev süresi dolan veya norm kadro fazlası durumunda olan idarecilerin yanı sıra, halen görevini sürdüren yöneticilerin de "Akademi Eğitimi" için başvuru yapabileceği açıklandı.
Bakanlık, norm fazlası olarak belirlenen yöneticilerin durumuna netlik getirdi. Yapılan planlamalar doğrultusunda, herhangi bir kuruma yönetici olarak görevlendirilemeyen norm fazlası idareciler, görevlerine öğretmen olarak devam edecek. Ancak, aynı binada faaliyet gösteren ilkokul ve ortaokul gibi birleşik kurumlarda, öğrenci sayısı değişimine bağlı olarak müdürlük normunun düşmesi durumunda, ilgili yöneticiler doğrudan norm fazlası sayılmayacak.
Birden fazla okul kademesine (ilkokul, ortaokul, lise) atanma hakkı bulunan beden eğitimi, görsel sanatlar ve rehberlik gibi branşlardaki adaylar için yeni bir model geliştirildi. Bu adaylar, akademi eğitimi için tek bir kademe seçecek ve yalnızca o kademedeki okullara tercih yapabilecek. Bakanlık, başvuru sürecinde şeffaflığı sağlamak adına adaylarla istatistiksel verileri paylaşarak, hangi kademeye ne kadar başvuru yapıldığı bilgisini sunacak.