Tarih: 27.10.2025 23:57

Adalet Bakanlığına İlk 5 Binlik Alımda 3.500 Ceza İnfaz Personeli Alacak

Facebook Twitter Linked-in

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Islah ve Ceza İnfaz Kurumları Birliği (ICPA) 27. Yıllık Konferansı'nda, adalet sistemine yönelik personel alımları ve ceza infaz kurumlarındaki çalışmalara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

 

1 Yılda 20 Bin Personel, İlk Sırada Ceza İnfaz Personeli

 

Bakan Tunç, adalet sisteminin personel ihtiyacını karşılamak üzere atılacak adımları detaylandırdı. "Son 1 yılda 20 bin adalet personelimizi kademeli olarak sisteme kazandıracağız" diyen Tunç, bu alımın ilk aşamasına dair net bir sayı verdi: "İlk 5 bin personelin 3 bin 500'ü ceza infaz personelinden oluşacak." Tunç, bu taahhüde ek olarak, "Önümüzdeki 1 yıl içinde yaklaşık 10 bin sözleşmeli personeli daha alacağız" ifadesiyle personel takviyesinin süreceğini vurguladı.

Ceza İnfaz Kurumu personel sayısındaki gelişime de dikkat çeken Bakan Tunç, 2002 yılında 25 bin 407 olan ceza infaz kurumu personel sayısının bugün 84 bin 343'e ulaştığını hatırlattı.

 

Eğitim ve Mesleki Kurslarla Hükümlülerin İyileştirilmesi

 

Cezaevlerindeki ıslah ve iyileştirme çalışmalarının önemine değinen Bakan Tunç, okuma-yazma, mesleki eğitim ve manevi rehberlik programlarının aktif bir şekilde sürdürüldüğünü belirtti. Verilen güncel rakamlar, bu çalışmaların etkisini gösteriyor: "8 yıl içinde toplam 145 hükümlü hafız oldu, 2025'in ilk 9 ayında 4 bin mesleki kurs açıldı ve 75 binden fazla tutuklu bu kurslara katıldı." Ayrıca, mesleki eğitimler sayesinde 16 bin hükümlü ve tutuklunun kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik belgesi aldığını da sözlerine ekledi.

Bakan Tunç, fiziki koşulların iyileştirilmesi kapsamında 409 cezaevinin kapatıldığını ve yerlerine insan hakları standartlarına uygun yeni kurumların inşa edildiğini de kaydetti.

 

Ceza İnfaz Personelinin Emeğine Vurgu: "6 Haziran Cezaevi Personeli Günü"

 

Cezaevi çalışanlarının özverili çalışmalarına dikkat çekmek ve emeklerini onurlandırmak amacıyla önemli bir adım attıklarını belirten Tunç, "Ceza infaz sistemimizin temel taşı olan personelimizin emeğini görünür kılmak amacıyla 6 Haziran'ı 'Cezaevi Personeli Günü' olarak ilan ettik" dedi.

 

Madde Bağımlılığıyla Mücadele: 1,5 Milyon Yükümlüye İyileştirme

 

Madde bağımlılığıyla mücadele konusunda yürütülen projelere de değinen Adalet Bakanı, "Bağımsızlık Köyü" projesiyle tarımsal terapi gibi yöntemlerin kullanıldığını aktardı. Bu kapsamda ulaşılan kişi sayısını da paylaşan Bakan Tunç, "Ceza infaz kurumlarımızda ve denetimli serbestlik birimlerimizde 1,5 milyondan fazla yükümlüye iyileştirme çalışması gerçekleştirildi" açıklamasında bulundu.

 

Bakan Tunç'tan Gazze İçin "Açık Hava Hapishanesi" Benzetmesi

 

Konuşmasının sonunda uluslararası bir platformda Gazze'deki insani krize dikkat çeken Bakan Tunç, sert bir eleştiride bulundu: "Dünyada bir açık hava hapishanesi varsa o da Gazze'dir. 68 binden fazla insan bombalar altında hayatını kaybetti, bunun yüzde 80'i kadın ve çocuklardan oluşuyor. Bu soykırımı lanetliyoruz." ifadeleriyle uluslararası topluma yaşanan dramın boyutunu aktardı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —