Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan yeni düzenlemeyle, üniversitelerde ders veren akademisyenlerin haftalık ders yükü netlik kazandı. Bu düzenlemeyle, öğretim üyelerinin ders verme yükümlülükleri ve diğer akademik görevleri arasında daha dengeli bir dağılım hedefleniyor.

Üniversitelerde Akademisyenlerin Ders Yükü ve Ek Ders Uygulamaları

Üniversitelerde görev yapan akademisyenlerin, yani öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ve okutmanların, haftalık ders yükü ve ek ders uygulamaları Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen genel çerçeve içinde yürütülmektedir.

Temel Ders Yükü:

  • Öğretim Üyeleri: Profesör, doçent ve doktor öğretim üyelerinin, maaş karşılığı haftalık ders yükü 10 saat olarak belirlenmiştir.
  • Öğretim Görevlileri ve Okutmanlar: Bu unvanda görev yapan akademisyenlerin ise haftalık ders yükü 12 saattir.

Bu temel ders yükü, akademisyenlerin ana görevlerinden olan eğitim-öğretim faaliyetlerine ayrılan zamanı ifade etmektedir.

Memurların 14 Günlük Maaş Farkı Ne Zaman Yatacak? Rakamlar Açıklandı! Memurların 14 Günlük Maaş Farkı Ne Zaman Yatacak? Rakamlar Açıklandı!

Ek Ders Uygulamaları:

Akademisyenler, temel ders yükünün yanı sıra ek ders ücretleri karşılığında da ders verebilirler. Ek dersler, hem kadrolarının bulunduğu üniversitede hem de diğer yükseköğretim kurumlarında, güz ve bahar yarıyıllarında, mecburi veya isteğe bağlı olarak verilebilir.

  • Ek Ders Sınırı: Fiilen yapılması şartıyla bir öğretim elemanının toplam ücret karşılığı verebileceği ek ders saati, normal örgün öğretimde en çok 20 saat, ikinci öğretimde ise en çok 10 saat olarak sınırlandırılmıştır.
  • Toplam Ek Ders Saati: Örneğin, sadece normal örgün öğretimde görev yapan bir öğretim üyesi en fazla 30 saate kadar, hem normal örgün öğretim hem de ikinci öğretimde görev alan bir öğretim üyesi ise en fazla 40 saate kadar ek ders ücreti alabilir.

    Ekran Görüntüsü 2025 01 07 143950