Saglık

Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Resmi Gazete’de

Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair YönetmeliK Resmi Gazete’de yayımlandı.

Abone Ol

15 Aralık 2024 PAZAR

Resmî Gazete

Sayı : 32753

YÖNETMELİK

Sağlık Bakanlığından:

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HİZMETİ SUNULAN ÖZEL SAĞLIK

KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 6/10/2022 tarihli ve 31975 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarının ikinci cümleleri sırasıyla aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

“Ancak merkezin toplam kapalı kullanım alanı beş yüz metrekareden küçük olamaz, beş diş ünitinin üzerine ilave edilecek her bir diş üniti için kapalı kullanım alanına en az yirmi beş metrekare ilave edilir.”

“Ancak hastanenin toplam kapalı kullanım alanı bin metrekareden küçük olamaz, on beş diş ünitinin üzerine ilave edilecek her bir diş üniti için kapalı kullanım alanına en az yirmi beş metrekare ilave edilir.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) 8 inci maddede belirtilen standartlarda en az asgari diş hekimi sayısı kadar muayene odası bulunur.

b) Beş diş üniti için toplamda en az elli metrekare büyüklüğünde hasta bekleme salonu bulunur. Beş diş ünitinin üzerine ilave edilecek her bir diş üniti için bekleme salonuna beş metrekare ilave edilir. Orta koridor bekleme amaçlı kullanılacak ise genişliği en az üç metre olur.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) 8 inci maddede belirtilen standartlarda en az asgari diş hekimi sayısı kadar muayene odası bulunur.

b) On beş diş üniti için toplamda en az yüz otuz metrekare büyüklüğünde hasta bekleme salonu bulunur. On beş diş ünitinin üzerine ilave edilecek her bir diş üniti için bekleme salonuna beş metrekare ilave edilir. Orta koridor bekleme amaçlı kullanılacak ise genişliği asgari üç metre olur.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

“(2) Müdürlük tarafından başvuru evraklarında eksiklik ve uygunsuzluk bulunmadığının tespiti halinde, oluşturulacak ruhsatlandırma komisyonu tarafından, başvuru tarihinden itibaren en geç on beş iş günü içerisinde Ek-10/a, Ek-10/b, Ek-10/c ve Ek-10/d’de yer alan ilgilisine göre sağlık kuruluşu için düzenlenen denetim, sorgu ve idari yaptırım formuna uygun şekilde yerinde inceleme yapılır.”

“(3) Müdürlük tarafından oluşturulacak ruhsatlandırma komisyonu aşağıdaki şartları sağlar:

a) Muayenehane ve poliklinik için biri meslek odası temsilcisi olmak üzere asgari iki diş hekiminin bulunduğu en az üç kişiden oluşur. İhtiyaç duyulması halinde, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, mimar, inşaat, makine veya elektrik mühendisi veya diğer teknik personel ruhsatlandırma komisyonuna dahil edilebilir.

b) Merkez ve hastane için biri meslek odası temsilcisi olmak üzere en az iki diş hekimi, bir iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, bir mimar veya inşaat mühendisi ile bir sağlık meslek mensubu olmak üzere en az beş kişiden oluşur. İhtiyaç duyulması halinde makine veya elektrik mühendisi veya bu alanlardaki diğer teknik personel ruhsatlandırma komisyonuna dahil edilebilir.

c) Ruhsatlandırma komisyonu üye sayısının artırıldığı durumlarda toplam üye sayısının tek sayıdan oluşması sağlanır.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(5) Sağlık kuruluşunda çalışan diş hekimi, 1219 sayılı Kanunun 12 nci maddesine uygun olmak kaydıyla bulunduğu ildeki iki ayrı özel sağlık kuruluşunda çalışabilir. İki ayrı özel sağlık kuruluşunda çalışan diş hekimi, yalnızca bir özel sağlık kuruluşunun asgari personel sayısına esas alınır.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(11) Sağlık kuruluşunda muayene ve tedavi edilen bütün hastalar için ilgili mevzuata göre satış fişi veya fatura düzenlenmesi zorunludur. Satış fişi veya fatura ekinde hastaya sunulan sağlık hizmetinin ayrıntılı dökümünü ve birim fiyatlarını gösteren belge düzenlenir.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

“(1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce ruhsatlandırılmış sağlık kuruluşları fiziki gereklilikler, tıbbi donanım ve personel standartları bakımından ruhsatlandırıldığı tarihte yürürlükte olan yönetmelik hükümlerine tabidir.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin Ek-1, Ek-2, Ek-10/a, Ek-10/b, Ek-10/c ve Ek-10/d’si ekteki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 9- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 10- Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.

{ "vars": { "account": "G-KW05LWMTBL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }