İSTANBUL (AA) - Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, sektörün iç pazarda satış ivmesini en çok Anneler Günü’nde ve düğün alışverişinde artırdığını bildirdi.

ZÜCDER açıklamasına göre, 12 milyar dolarlık büyüklüğü bulunan züccaciye sektörü, en çok dış ticaret fazlası veren 5 sektör olmasının yanı sıra en çok markalaşan 2 sektörden de biri. İhracat sıralamasında dünyanın ilk 10 ihracatçısı konumunda olan sektör, iç pazarda da markalaşarak büyümeye devam ediyor.

Altının kilogram fiyatı günü 2 milyon 485 bin liradan tamamladı Altının kilogram fiyatı günü 2 milyon 485 bin liradan tamamladı

Türkiye’deki güçlü çeyiz kültürü ve değişen trendler iç pazarda hareketliliği sağlarken yaklaşan Anneler Günü’yle birlikte sektörde de hareketlilik başladı.

2024 yılı için 7 milyar dolar ihracat hedefi bulunan sektörün en büyük temsilcisi ZÜCDER, e-ihracat ağını güçlendirmek yurt içi ve dışı satışları canlı tutmak adına 13 yıldır "Uluslararası Ev ve Mutfak Eşyaları Üretici-Marka Zirvesi" düzenliyor.

Mesut Öksüz, Anneler Günü’nde en çok airfryer, çay kahve makinesi gibi küçük elektrikli ev aletleri, ev tekstili, mutfak eşyaları gibi ürün gruplarının satıldığını ifade etti.

Sektörün iç pazarda satış ivmesini en çok Anneler Günü’nde ve düğün alışverişinde artırdığını belirten Öksüz, bu dönemde internetten satışların da yoğunlaştığına ve Anneler Günü’nde satışlarda yüzde 50’lik artışın yaşanacağına dikkati çekti.

- "Düzenlediğimiz zirveler her yıl ihracatımıza yüzde 20 katkı sunuyor"

Öksüz, 7 milyar dolar ihracat hedefi doğrultusunda ihracata yüzde 20’lik katkı sağlayan Uluslararası Ev ve Mutfak Eşyaları Üretici-Marka Zirvesi'nin 13’üncüsünü 16-19 Mayıs'ta Pine Beach Belek Antalya'da düzenleyeceklerini aktardı.

Son yılların en çok mağazalaşırken markalaşan sektörlerinden birinin züccaciye olduğuna işaret eden Öksüz, "Güçlü çeyiz kültürünün yanında özel günlerle birlikte değişen trendler de ev eşyasına olan ilgiyi artırdı. Markaların yaptığı kampanyalarla birlikte online kanalın da güçlenmesi satışlara olumlu katkı sundu." ifadelerini kullandı.

Öksüz, şunları kaydetti:

"Zirvelerimize genellikle Almanya, Kuveyt, Mısır, ABD, Rusya, Arjantin olmak üzere 50 ülkeden 120’den fazla yerli ve yabancı satın almacı firma, yaklaşık 5 binin üzerinde görüşmek yapmak üzere bir araya geliyor. Dünyanın en büyük ihracatçı ülkeleri arasında 8'inci sıradayız. Kilogram başına ihracatımızı 3,38 dolardan 3,75 dolara çıkardık. En çok ihracat yaptığımız ülkelere baktığımızda da ihracatımızın yüzde 58’ini AB ülkelerine gerçekleştiriyoruz." yorumunu yaptı.

Öksüz, şöyle devam etti:

"Birleşik Krallık, Almanya ve Fransa da en çok ihracat yaptığımız ilk 3 ülke. Markalaşma, ürün kalitesi konusunda Türk ürünleri iyi bir konumda. Avrupa’daki konumumuz Türk ürünlerinin kalitesini ve algısını gösteriyor. Camda dünya ikincisi, dünya beşincisi şirketlerimiz var. Porselende, çelikte, plastikte çok önemli firmalarımız var. Bunlar her yıl kendilerini geliştirerek önemli yatırımlarla büyümeye devam ediyor. Artan navlun fiyatları karşısında ve lokasyonun da gücüyle ihracat hedeflerimize ulaşmak anlamında önümüzde hiçbir engel bulunmuyor."